!
23 3x3 Haarlem Van Eyck actie
7 augustus 2023

De dilemma's van Dylan van Eyck: '3x3 helpt me een completere basketballer te worden'

Voordat je op donderdag 10 augustus zelf kennis gaat maken met de Orange Lions bij hun open srimmage, stellen wij op weg naar het Preolympisch Kwalificatie Toernooi in augustus alvast een aantal internationals voor. Er is sinds het EK van vorig jaar met het oog op de toekomst behoorlijk verjongd bij het Nederlands mannenteam. Een van de jonge honden is Dylan van Eyck, een 25-jarige hongerige basketbalprof die zich zowel in 5-tegen-5 als 3x3 manifesteert.

Terwijl hij net terug is van een 3x3 Challenger in Bordeaux met Team Haarlem en zich in Lent in het trainingskamp van Orange Lions 5-5 heeft gemeld, leggen wij hem tussen twee trainingen door vijf dilemma's voor. Aan de 3-voudig international de (soms lastige) keuze.

Een broodje hamburger of een boterham met pindakaas?

"Een broodje hamburger. Ik heb vijf jaar in Amerika gespeeld. Twee jaar Junior College bij Northeast Oklahoma A&M en drie seizoenen in de NCAA bij Iona. De Amerikaanse levenstijl past bij me, al realiseer ik me wel dat het college leven niet de standaard is. De Amerikaanse manier van leven spreekt me aan. Hun basketbalcultuur is niet te vergelijken met die in Nederland, het leeft daar veel meer. Ik heb daar een geweldige tijd gehad en veel levenservaring opgedaan. In Nederland zijn vind ik fijn vanwege het sociale aspect, de vriendschappen en je familie die hier woont. Toch kies ik voor het broodje hamburger; in Amerika de standaard maaltijd en sowieso lekkerder dan een boterham met pindakaas."

Een dunk of een driepunter?

"In het begin van mijn carrière was dat de dunk. Dat deed ik graag, dunken. Maar nu ik wat ouder word en de pijntjes in de knie meer begin te voelen, kies ik voor de driepunter. De laatste seizoenen ben ik steeds meer aan mijn schot gaan werken. In Amerika heb ik uren met een shooting gun geoefend. Op een gegeven moment kon ik dat apparaat niet meer zien. Het helpt je wel om consistenter in je schot te worden. Want ja, drie is meer dan twee.,,"

LeBron James of Victor Wembanyama?

"LeBron, zonder twijfel. Die heeft iets meer bereikt dan Wembanyama. LeBron kwam met dezelfde druk de NBA binnen als Victor nu meemaakt als nummer één draftpick en kijk hoe zijn carrière is verlopen. Ik waardeer LeBron heel erg om de teamspeler die hij nog steeds is en hoe hij met zijn teamgenoten omgaat. Natuurlijk, Wembanyama is absoluut een heel groot talent, hij moet het alleen eerst nog maar eens waar maken allemaal. Voor nu kies ik voor LeBron, maar vraag het me over tien jaar nog eens."

22 WKQF SPA NED Van Eyck defense

Van Eyck verdedigt Yankuba Sima in het WK-kwalificatieduel tegen Spanje vorig jaar.

Italië of Spanje?

"Na het afsluiten van mijn periode als college basketballer ben ik in de Italiaanse A2 bij Chiusi gaan spelen en daarna verhuist naar Iraurgi Saski Baloia in de Spaanse LEB Gold, ook het op één na hoogste niveau daar. Ik kies voor Spanje, omdat ik daar een leuke tijd heb gehad. Ik had daar ook meer buitenlandse teamgenoten, dat helpt ook mee. In Spanje leeft basketball echt. Het is na voetbal de tweede sport van het land. De passie van de fans, alles eromheen, basketball is echt een ding daar. Ik heb nog geen club voor volgend seizoen, maar mijn agent voert wel gesprekken her en der. Ik hoop een goede campagne te draaien met de Orange Lionsdeze zomer en in een ideale wereld komt er dan een club uit de Spaanse LEB Gold. Ooit wil ik in de ACB spelen, maar dat hoeft nu nog niet."

5-tegen-5 of een carrière in 3x3?

"Pffff, moet ik daar echt op antwoorden? Ik ben fan van allebei en blij dat ik de mogelijkheid krijg om het te combineren. 5-tegen-5 is mijn eerste grote liefde, daarin ga ik voor het hoogst haalbare. Maar ik ben blij dat ik elke zomer 3x3 mag doen met de jongens en dat we nu met Team Haarlem hebben gedebuteerd op de World Tour, dat is leuk om mee te maken. In 3x3 werk ik aan dingen waar ik in 5-tegen-5 minder aan toe kom. Daar ben ik een 3 of een 4, zet ik veel screens, krijg de bal in catch-and-shoot situaties en doe minder ball handling. In 3x3 is dat juist andersom, kom ik van de screens af, kan zelf creëren, acties naar de ring maken of passen. Die dingen kan ik weer toepassen als ik in 5-tegen-5 in bepaalde situaties kom, dan ben ik daar beter op voorbereid. Zo probeer ik een completere basketballer te worden. Voorlopig kies ik de komende jaren voor 5-tegen-5, maar waar het kan, combineer ik het met 3x3."

2019_3x3_FIBA U23 Nations League_ MON Van Eyck

Een spectaculaire dunk van Dylan van Eyck tijdens de 3x3 U23 Nations League in 2019.

Gerelateerde artikelen