!
10 oktober 2022

Den Helder en Triple Threat in spoor van ongeslagen koplopers Binnenland en Grasshoppers

Door Ronald van Dam

Startportaal Binnenland en Sportiff Grasshoppers zijn nog steeds zonder verlies in het nieuwe seizoen van de Women's Basketball League. Binnenland was zaterdag thuis met 74-62 te sterk voor Martini Sparks, terwijl Grasshoppers de derde zege van het seizoen boekte door in Katwijk debutant Basketbal Academie Limburg met 76-59 te verslaan.

Achter de twee ongeslagen koplopers (Binnenland heeft een duel meer gespeeld dan Grasshoppers) volgen nu twee teams: Den Helder Suns en Triple Threat. De regerend landskampioen versloeg zondag Jolly Jumpers overtuigend met 73-46, terwijl Triple Threat in eigen huis Lekdetec.nl de op de tweede nederlaag van het seizoen (74-53) trakteerde.

Sportiff Grasshoppers - Basketbal Academie Limburg 76-59

Grasshoppers-coach Renate Sluijs vond dat haar team matig aan de wedstrijd begon. "De laatste vijf minuten van het tweede kwart speelden we veel beter. Er was veel meer beweging in de aanval en dat resulteerde in een 38-21 voorsprong bij de rust. Maar we slaagden er niet in om verder afstand te nemen, mede doordat we vergaten onszelf te belonen en erg veel misten in de paint en op de vrijeworplijn. Daardoor kon Basketball Academie Limburg in het vierde kwart het verschil nog terugbrengen tot zes punten. Meer druk in de verdediging zorgde voor een paar 'fumbles' bij hun, die door ons opgepakt werden, waardoor we een aantal breaks kregen en daarna vielen de schoten van dichtbij wel."

Jorrick Creighton. coach van BAL: "We speelden echt wel een goede wedstrijd en kwamen in net begin zelfs voor en ook na de rust kwamen we goed terug. Uiteindelijk hebben we te veel balverlies en daar profiteren zij optimaal van. Daarnaast viel de driepunter niet. Geweldig trouwens hoe Karin Kuijt met haar ervaring bij Grasshoppers speelde. Al met al ging het beter dan vorige week, dus ben ik op zich tevreden."

Topscorer Grasshoppers: Lotte van Kruistum 17 punten (7/14), 6 rebounds en 4 steals
Topscorer BAL: Sydney Dayton 24 punten (9/13)

Startportaal Binnenland - LGITS.NL Martini Sparks 74-62

De Barendrechtse ploeg startte zeer matig en zag zo'n beetje elke bal er niet in gaan. Binnenland begon met 1 op 9 achter de driepuntslijn en keek daardoor tegen een 12-19 achterstand aan na het eerste kwart. Het tweede kwart viel het schot iets beter en voor de supporters in de Driesprong was het leuk om te zien dat Florianne Boekenstijn met zes punten haar team scorend in de wedstrijd hield, al keek de thuisploeg na een 17-17 score in het tweede bij rust nog steeds tegen een achterstand aan: 29-36.

Reden voor Binnenland om in het derde kwart het spreekwoordelijke gaspedaal maar eens in te drukken. Met dank aan 11 punten van sterkhouder Marlou de Kleijn uit een aantal goede assists van Jamailah Adams en een acceptabel driepuntspercentage (33,0) boog Binnenland de achterstand om in een 54-48 voorsprong na het derde kwart. In het vierde kwart voerde de thuisploeg aanvankelijk het verschil verder op naar 10 punten, maar Martini Sparks rechtte nog eenmaal de rug en kwam terug tot op vijf punten. De 72-60 van Beyza Okayben drie minuten voor tijd werkte bevrijdend voor Binnenland dat de zege daarna niet meer uit handen gaf.

Binnenland-coach Joost van Rangelrooy: "We speelden een matige eerste helft met weinig energie en snelheid, waarbij we ons veel te veel aan de tegenstander aanpasten. In de tweede helft dicteerden we de wedstrijd vanuit een goede verdediging, waardoor we konden rennen in de aanval."

Topscorer Binnenland: Marlou de Kleijn 20 punten, 14 rebounds en 5 assists.
Topscorer Sparks: Danie Shafer 18 punten (7/12) en 5 rebounds.

Triple Threat - Lekdtec.nl 74-53

Lekdtec.nl kreeg in Haarlem een lesje in agressiviteit van de ploeg van de nieuwe coach Laki Lakner. Bij rust was de schade nog te overzien (30-24), maar in het derde kwart liep Triple Threat met een 24-8 score uit naar een voorsprong van liefst 22 punten aan het einde van het derde kwart (54-32), waarna de tweede Haarlemse zege van het prille seizoen niet meer in gevaar kwam.

"Vanaf de eerste minuut was Triple Threat veel feller dan wij", constateerde Lekdetec-coach Jeroen van Vugt. "We reageerden niet goed op hun agressiviteit en liepen daardoor eigenlijk de hele wedstrijd achter de feiten aan. Mentaal zijn we op dit moment op een dieptepunt aangeland en daar moeten we uit zien te komen. Daarnaast moeten we eens goed bij onszelf te raden gaan wat we willen bereiken met elkaar dit jaar en wat daar voor nodig is. En vervolgens hier ook naar handelen."

Laki Lakner heeft een beter gevoel: "We speelden goed, gedisciplineerd aan beide kanten, verdedigend en aanvallend. Alle speelsters trainen zeven uit acht keer per week en dat moet zich in tweede helft van de competitie uit gaan betalen."

Topscorer Triple Threat: Toshua Leavitt 24 punten, 9 rebounds, 4 assists en 4/9 driepunters
Topscorer Lekdetec.nl: Yordi Kathmann 22 punten (6/13) en 6/11 driepunters.

Den Helder Suns - Jolly Jumpers 73-46

De thuisploeg trad aan zonder Kiki Fleuren die voor de FIBA 3x3 U23 World Cup in Roemenië was, waar ze met Nederland brons veroverde. Zonder haar creatieve inbreng bleven beide teams bij elkaar in de buurt in het eerste kwart. Den Helder kwam weliswaar met 7-2 voor, maar gaf die voorsprong weer net zo gemakkelijk weg. Den Helder Suns leidde na het eerste kwart met 13-10. Ook in het tweede kwart ontliepen beide teams elkaar nauwelijks, resulterend in een 31-25 ruststand. Opvallend was dat Den Helder en Jolly Jumpers in de eerste helft geen vrije worp misten. Jolly Jumpers schoot 10 op 10, Den Helder 4 op 4.

De tweede helft verliep totaal anders. Den Helder begon het derde kwart furieus en toen de spreekwoordelijke kruitdampen waren opgetrokken, stond er een 63-34 score op het bord na drie kwarten spelen. "Dat was het resultaat van mooie aanvallen, afgewisseld met goede verdedigende stops", zag coach Mario Bennes.

Het laatste kwart was de meest rommelige van de vier. Er werd bijna niet meer gescoord en bij 73-46 ging de zoemer voor het laatst. Bennes: "Verdedigend hebben we het vandaag geweldig gedaan door de tegenstander op schotpercentage van slechts 19 te houden over de hele wedstrijd."

Topscorer Den Helder: Iris Vennema 15 punten en 6 rebounds
Topscorer Jolly Jumpers: Kianna Wiens 11 punten.