!
2021 2022 WBL DHS Boonstra.jpg
1 november 2021

Den Helder Suns alleen op kop in WBL na zege bij Lekdetec.nl

Door Ronald van Dam

Den Helder Suns heeft zich alleen aan kop genesteld in de Women's Basketball League. De regerend landskampioen won zondag met 59-70 bij Lekdetec.nl en heeft nu twee punten meer dan het eveneens nog ongeslagen Sportiff Grasshoppers dat deze speelronde vrij was. In de onderlinge confrontatie tussen achtervolgers Lions Basketball en Startportaal Binnenland ging de ploeg uit Barendrecht er met de zege (71-81) vandoor. Martini Sparks en Jolly Jumpers boekten beide de tweede overwinning van het seizoen. De Sparks wonnen met 67-72 bij BC Utrrecht Cangeroes en de Jumpers met 49-76 bij Triple Threat.

Lions Basketball - Startportaal Binnenland 71-81

Het grote verschil in deze wedstrijd was de trefzekerheid achter de driepuntslijn. Lions-coach Marlous Nieuwveen zag haar ploeg zaterdag maar 4 van de 26 driepuntspogingen raak schieten. "We spelen een goede eerste helft, maar staan bij rust met 36-39 achter. We benutten helaas de kansen niet om een gaatje te slaan. Uiteindelijk scoren we 71 punten. Maar die vijftien procent driepunters nekt ons, terwijl dat normaal gesproken een van onze belangrijkste wapens is."

Bij Binnenland was de helft van de driepuntspogingen raak: 9 op 18. De bezoeksters gebruikten het derde kwart om een beslissende gat van negen punten te slaan (51-60) en loodsten de zege daarna in veilige haven. Binnenland-coach Joost van Rangelrooy: "Het begin was was onwennig van onze kant. Na de blamage vorige week tegen Lekdetec.nl zag je wat onrust in de aanval, maar verdedigend hadden we dit keer veel controle. Het rebounden moet de komende weken wel beter. Al met al een belangrijke zege op een concurrent."

Scores Lions: Charlotte van Kleef 19 punten (9/11) en 8 rebounds; Myrthe den Heeten 12 punten en 2/12 driepunters.
Scores Binnenland: Marlou de Kleijn 21 punten, 4/8 driepunters, 8 rebounds en 6 steals; Eva van Oosten 18 punten (7/8) en 4/8 driepunters; Janine Guijt 15 punten; Eline Kasius 10 punten en 8 rebounds.

Triple Threat - Jolly Jumpers 49-76

Triple Threat-coach Dominique Schemmekes was zaterdag blij met het spel van zijn ploeg in het eerste kwart, die de thuisclub met een een 16-14 voorsprong afsloot. Dat Jolly Jumpers daarna van buiten steeds meer raak begon te schieten, dwong Schemmekes zijn team verdedigend anders te laten spelen, maar dat lukte minder goed. Jolly Jumpers schoot over het duel 56 procent achter de driepuntslijn.

Schemmekes: "We geven de wedstrijd volgens mij weg in de laatste twee minuten van het tweede kwart. Van acht achter ging het in dertig seconden naar veertien verschil (22-36, Rvd) door twee drietjes van hun. Dan ga je toch anders de kleedkamer in. Na de rust waren we niet meteen scherp en als het dan twintig verschil wordt, loop je de rest van het duel achter de feiten aan. De les voor de meiden vandaag is dat elk balbezit belangrijk is. Tegen topteams als Den Helder en Grasshoppers is dat gevoelsmatig misschien minder belangrijk, maar in dit soort wedstrijden wel. Dan telt elke turnover en gemist schot."

Chris Stomp was blij met de tweede zege van Jolly Jumpers. "Na een moeizame start knokten we ons goed terug in de wedstrijd en wonnen daarna afgetekend. Woensdag komt Lekdetec.nl naar Tubbergen. Dit duel was daar een mooie warming-up voor."

Scores Triple Threat: Rozemarijn Warmenhoven 14 punten en 4/11 driepunters.
Scores Jolly Jumpers: Jade Brughuis 19 punten (6/12) en 5/5 driepunters; Iris Zwart 16 punten (4/8); Pien Nijhuis 12 punten en 2/4 driepunters.

BC Utrecht - Martini Sparks 67-72

Na vorig seizoen geen enkel duel te hebben gewonnen, staat de teller voor Martini Sparks nu al op twee na de 67-72 overwinning zondag bij BC Utrecht Cangeroes. De ploeg uit Haren leidde bij rust met 28-31, liep in het derde kwart uit naar 39-48 en gaf die voorsprong in het laatste kwart niet meer uit handen.

Robert Tinga, hoofdcoach van de Sparks: "Ik ben blij met de overwinning, al hebben we het onszelf moeilijk gemaakt en Cangeroes in de wedstrijd laten komen op de momenten dat we afstand hadden kunnen nemen. Maar op het einde hebben de meiden het prima uitgespeeld. Dit was een echte teameffort en slechte wedstrijden winnen was iets dat er vorig seizoen niet in zat. Op naar volgend weekeinde en zorgen dat we dan nog beter zijn dan vandaag."

BC Utrecht treedt woensdag al weer aan tegen Triple Threat.

Scores Cangeroes: Renee Hoveling 19 punten, 5/15 driepunters, 10 rebounds en 8 assists; Josefien Cornelissen 13 punten en 2/2 driepunters; Melissa 't Jong 11 punten en 7 rebounds.
Scores Sparks: Addy Clift 32 punten (10/19) en 3/8 driepunters; Kim Jaasma 18 punten en 7 rebounds; Carmen Dijkhuis 13 punten en 4 assists.

Lekdetec.nl - Den Helder Suns 59-70

Den Helder was gewaarschuwd na de ruime zege van Lekdetec.nl op Binnenland. Het was Den Helder-coach Mario Bennes opgevallen dat vooral de startende vijf van Lekdetec.nl goed speelt en dat was zondag ook in het eerste kwart van dit duel weer het geval. Beide teams schoten met scherp, de driepunter viel meteen aan beide kanten, waardoor het 21-24 stond na de eerste tien minuten. "Voor ons is 21 punten tegen krijgen het eerste kwart wat veel", vond Bennes. "We probeerden daar in het tweede kwart wat aan te doen, maar slaagden daar maar beperkt in. Ze scoorden nog steeds te makkelijk."

Na de rust (36-44) bleef het verschil tussen beide teams steeds rond de zes punten schommelen, wat ook de marge was na drie kwarten: 49-55. In het vierde kwart zette de thuisploeg aan en kwam bij 58-57 na een 9-2 run voor het eerst op voorsprong. Maar Den Helder raakte niet in paniek en stelde in de laatste vijf minuten alsnog de zege veilig.

Een tegenvaller voor Den Helder was het wel uitvallen van Janiek van Veen twee minuten voor het einde met een enkelblessure. De kampioen kon wel weer beschikken over Kourtney Treffers, die na zeven weken op zee met de marine haar comeback maakte.

Scores Lekdetec: Lisanne de Jonge 19 punten, 4/9 driepunters, 9 rebounds en 2 blocks; Julia Jorritsma 16 en 2/5 driepunters.
Scores Den Helder: Kourtney Treffers 17 punten en 13 rebounds; Kiki Fleuren 13 punten en 4/9 driepunters; Sarah Curran 12 punten en 11 rebounds; Zoe Slagter 11 punten, 7 rebounds en 2 blocks.

Foto: Jeffrey Lewakebessy

Gerelateerde artikelen