!
23 3x3 Challenger Al Bida De Jong
19 oktober 2023

Vierde Challenger-zege voor Amsterdam na winst in Al Bidda Park op Antwerpen

Team Amsterdam HiPRO heeft de derde Challenger-overwinning van dit seizoen binnen. In Al Bidda Park in de Qatarese stad Doha waren Worthy de Jong, Norbert Thelissen, Arvin Slagter en Jan Driessen in de finale van de FIBA Al Bidda Park 3x3 Challenger met 21-13 te sterk voor Antwerpen, met Mohamed Kherrazi in de gelederen.

De finale was er letterlijk eentje van vallen en opstaan, want door de hoge luchtvochtigheid was de speelvloer zo glad geworden dat bij de stand 4-4 uit moest worden geweken naar een indoorlocatie. Met die plotselinge verandering gingen de Nederlanders het beste om. Vooral De Jong die 12 punten scoorde. Toen Amsterdam eenmaal een gaatje van drie punten had (12-9), keek het daarna niet meer om en marcheerde door naar een overtuigende overwinning op de zuiderburen. De winst in Doha levert het team belangrijke rankingpunten en een ticket voor de Manama Masters (16 en 17 november) op.

Eerder op de dag had Amsterdam in de kwartfinales afgerekend met Podgorica Kodio, door de Montenegrijnen overtuigend met 22-10 te verslaan. In dat duel was Thelissen met 9 punten, waarvan 4 dunks, topscorer bij de Nederlanders.

Daarna wachtte in de halve finale de pikante ontmoeting met het Chinese Futian, waar de Nederlandse international Dimeo van der Horst normaal gesproken als prof voor uitkomt. Hij was er in Doha niet bij. Wel de sterke Belg Thibaut Vervoort, die samen met de Serviër Bogdan Dragovic en de Chinezen Zhang en Chen de line-up vormde.

23 3x3 Challenger Al Bida Thelissen

Makkelijk ging het niet voor Amsterdam. Een 8-4 voorsprong was bij 9-9 weer helemaal weg en via drie tweepunters op rij van Vervoort liep Futian zelfs uit naar 15-12. Maar de Nederlanders wisten het tij te keren. Een inhaalrace vanaf 17-15 achter deed Amsterdam alsnog in de finale belanden. Slagter mocht in de laatste seconde van de wedstrijd vanaf de vrije worplijn de winnende 21-18 op het scorebord zetten. De Jong was in dit duel goed voor 11 punten.

"Een hele fijne overwinning van Amsterdam die goed is voor het moreel", blikt bondscoach Aron Royé terug. "Na twee mindere resultaten op de World Tour winnen nu wel weer een Challenger die recht geeft op deelname aan de World Tour in Manama.00 Dat geeft vertrouwen richting het laatste deel van het seizoen."

De beurt is nu weer aan Team Utrecht dat met Nesta Agasi, Lenno Witteveen, Bryan Alberts en Olaf Schaftenaar zaterdag 21 en zondag 22 oktober meedoet aan de World Masters Masters in het Chinese Chengdu.

Gerelateerde artikelen