!
23 POKT Edwards
12 augustus 2023

Dit zijn de twaalf Orange Lions voor Preolympische Kwalificatie Toernooi

De definitieve selectie van de Orange Lions voor de Preolympische kwalificatiewedstrijden van 13 t/m 20 augustus in Istanbul is bekend. De nieuwe Israëlische bondscoach Arik Shivek, die wordt geassisteerd door Koen van Gerwen en de Israëliër David Gutt, heeft zijn team teruggebracht tot de volgende twaalf spelers:

Terrence Bieshaar (Landstede Hammers)
Jesse Edwards (West Virginia, USA)
Tristan Enaruna (Cleveland State, USA)
Yannick Franke (Zunder Palencia, Spanje)
Charlon Kloof (FC Porto, Portugal)
Rienk Mast (Nebraska, USA)
David N'Guessan (Kansas State, USA)
Emmanuel Nzekwesi (Cholet Basket, Frankrijk)
Luuk van Bree (Zorg en Zekerheid Leiden)
Keye van der Vuurst de Vries (Zunder Palencia, Spanje)
Dylan van Eyck (Juaristi, Spanje)
Marijn Ververs (Zorg en Zekerheid Leiden)

Nadat Tim Hoeve al eerder was afgevallen, ziin ook Boyd van der Vuurst de Vries, Kai Edwards en Mohamed Kherrazi niet mee gereisd naar Istanbul, waar Nederland zondagochtend om 11.30 uur Nederlandse tijd z'n eerste wedstrijd speelt met Zweden als tegenstander.

Daarna volgen maandag 14 augustus (België, 16.00 uur) en woensdag 16 augustus (Kroatië, 16.00 uur) de volgende twee duels. De nummers één en twee gaan naar de halve finales (vrijdag 18 augustus), waarin wordt gekruist met groep C (Turkije, IJsland, Bulgarije en Oekraïne). De finale is zondag 20 augustus.

De regio Europa organiseert twee van de vijf Preolympische kwalificatietoernooien, met acht landen per toernooi. De andere drie toernooien zijn in Amerika, Afrika en Azië/Oceanië. De toernooien worden gehouden van 13 t/m 20 augustus. Turkije en Polen/Estland zijn door de FIBA aangewezen om de twee Europese toernooien te hosten. Nederland gaat spelen in de Turkse stad Istanbul. De nummers één en twee gaan naar de halve finales (vrijdag 18 augustus), waarin wordt gekruist met groep C (Turkije, IJsland, Bulgarije en Oekraïne). De finale is zondag 20 augustus.

De twee Europese winnaars en de drie andere winnaars voegen zich bij negentien landen van de FIBA World Cup 2023, zodat er een deelnemersveld van 24 landen ontstaat voor de FIBA Olympic Qualifying Tournaments die in juni en juli van 2024 staan gepland.

In februari 2024 start voor het nationale mannenteam de kwalificatiereeks voor EuroBasket 2025. Doelstelling is om, na deelnames in 2015 en 2022, wederom plaatsing voor het EK in 2025 te bewerkstelligen.

De wedstrijden van de Orange Lions zijn te volgen via het FIBA-platform https://www.courtside1891.basketball/

Gerelateerde artikelen