!
29 augustus 2021

Donar boekt fraaie zege

Door Martin Hoekstra en Johan Span

OEGSTGEEST – Ook vandaag stonden er diverse oefenwedstrijden op het programma. Donar toonde zich in Denemarken net iets sterker dan Bakken Bears, een mogelijke tegenstander van Zorg en Zekerheid Leiden in de kwalificatiestrijd voor deelname aan de Basketball Champions League. In Aarhus werd het 85-92 voor de Groningers. Verder traden vier Nederlandse ploegen tegen elkaar in het strijdperk, met zeges voor Aris Leeuwarden en Landstede Hammers.

Donar

Matthew Otten koos in Aarhus voor het startende vijftal Austin Luke, Amanze Egekeze, Thomas Koenis, Henry Caruso en Marquis Addison. Bakken Bears, waar Jared Ogungbemi-Jackson (vorig jaar nog speler van Donar) is neergestreken, bleef tot halverwege het eerste kwart op gelijke hoogte. Dat was mede te danken aan het goede spel van Ryan Evans. Onder aanvoering van Luke en Lotanna Nwogbo deelde Donar in het tweede gedeelte van het eerste kwart al een speldenprikje uit: 17-24.

In het tweede kwart nestelde Bakken Bears zich weer naast Donar, dat het overigens zonder de zieke Willem Brandwijk moest stellen. Michel Diogoye Duif en Ogungbemi-Jackson zorgden voor het Deense verweer. Aan Groningse zijde sloot Egekeze met 12 punten de eerste helft, die eindigde bij 45-48, af. Luke zat al op 11 punten en 5 assists.

Het derde kwart liet een uitstekend Donar zien. Met 24-8 werd dit kwart gewonnen en dat was meteen de basis voor de latere overwinning. Met 10 punten in dit kwart was Koenis (de foto is een archiefbeeld) de grote gangmaker. Met een 53-72 voorsprong ging Donar het laatste kwart in.

In de laatste rondgang deden de Denen nog wel wat terug, maar echt spannend werd het niet meer. Via 72-80 (halverwege het vierde kwart) werd het uiteindelijk een fraaie overwinning voor Donar: 85-92.

Scores Donar: Amanze Egekeze 21, Lotanna Nwogbo 20 (9 uit 11 schot), Thomas Koenis 14, Austin Luke 11 (8 assists), Donte Ingram 9 (3 steals), Marquis Addison 7 (8 rebounds, 5 assists), Henry Caruso 6 en Leon Williams 4.

Bij Bakken Bears tekende Ryan Evans voor 19 punten. Frank Bartly was goed voor 16 punten. Jared Ogungbemi-Jackson en Michel Diogoye Duif noteerden 11 punten.

Den Helder Suns-Aris Leeuwarden

Na afloop van het seizoen vertrokken Boyd van der Vuurst, Bolden Brace en Tom Koopman uit Den Helder. Een gevoelige aderlating voor de Helderse formatie, die het dit seizoen met alleen Ben Kovac als buitenlandse kracht wil gaan doen. Dat was in de wedstrijd tegen Aris Leeuwarden verre van genoeg. Daar kwam nog bij dat Stan van den Elzen niet inzetbaar was.

De wedstrijd was pas vijf minuten oud of de Friezen genoten al een voorsprong van meer dan 10 punten. Een 0-11 run betekende 3-19 na. Even leek de thuisploeg zich te herstellen door vervolgens 7 punten op rij te scoren. Bij rust bedroeg het verschil slechts 8 punten: 22-30. In het derde kwart denderde Aris Leeuwarden in sneltreinvaart door. Via een kwartstand van 11-27 (33-57) was het wel duidelijk wie er momenteel het beste voor staat. Aris Leeuwarden pakte uiteindelijk de winst met 45-79.

Na tien dagen trainen is Aris-coach Vincent van Sliedregt tevreden: “Het is nog vroeg, we hebben wat eerste tekenen gezien van een vechtersmentaliteit waar wij de jongens op uitgezocht hebben en ik ben blij dat terug te zien op de vloer.” Over de wedstrijd zelf hield de coach een slag om de arm: “Met horden en stoten. Wij zijn nog niet helemaal op elkaar ingespeeld. Het was geen mooie wedstrijd, maar de doelen die wij voor onszelf gesteld hadden om met een bepaalde intensiteit te verdedigen en vanuit daar stops te pakken en makkelijke opties aanvallend te creëren, daar zijn we gedeeltelijk in geslaagd. Dat was positief. Den Helder was een mooie tegenstander om tegen te oefenen qua mentaliteit en een ploeg die hard en snel speelt. Het was geen mooi basketbal, maar wij konden de boventoon voeren in het individuele duel en werkhouding en dat heeft de toon gezet voor de rest van de wedstrijd.”

Voor de Aris-coach was de uitslag allerminst belangrijk. “Alles moet je in perspectief zien, maar ik ben tevreden over de stap die we vandaag gezet hebben, maar er zijn er nog vele te zetten.”

Scores Den Helder Suns: Ben Kovac 10, Sam Huurman 8, Sam van Oostrum 7 (7 rebounds), Nino Gorissen 6, David Idada 4, Nick Thran 3, Sven Lemke 3 en Mickey Kolhorn 2.

Scores Aris Leeuwarden: Ar’mond Davis 21 (7 rebounds), Ryan Logan 15 (8 rebounds), Quin Cooper 12, Shaquille Doorson 12 (8 rebounds), Jose Dimitri Maconda 7, Elmer Rafaela 6, George Brock 4 en Reinder Brandsma 2.

Vincent van Sliedregd en Klaas Stoffels.JPG

Landstede Hammers – Apollo Amsterdam

Landstede Hammers en Apollo Amsterdam waren in de eerste 10 minuten aardig aan elkaar gewaagd: 14-13. Bij de start van het tweede kwart leverde Apollo Amsterdam tot drie keer op rij de bal eenvoudig in. De Hammers waren er als de kippen bij en sloegen meteen een gaatje naar 20-13. Halverwege was het gat mede door een 10-0 run verder vergroot naar 15 punten: 45-30.

Vlak voor de pauze was Apollo Amsterdam aan een run begonnen, die uiteindelijk 8 punten zou bedragen en vlak na rust de stand op 45-32 bracht. Landstede Hammers liet het niet verder komen en wist een gat van 19 punten te slaan aan het einde van het derde kwart: 65-46. In het laatste kwart waren beide ploegen weer enigszins gelijkwaardig, met als gevolg dat de wedstrijd werd afgesloten bij een stand van 77-61. Apollo moest het overigens stellen zonder Matthias Runs, Trevian Bell en Justin Mitchell.

Scores Landstede Hammers: Noah Dahlman 17 (9 rebounds), Ralf de Pagter 15 (12 rebounds), Naba Echols 12, Dragos Diculescu 11, Mike Schilder 9, Bart van Schaik 6, Jerom Oude Aarninkhof 5 en Niek van der Plas 2. Nigel van Oostrum scoorde niet, maar pakte wel 8 rebounds.

Scores Apollo Amsterdam: Dexter Hope 15, Berend Weijs 11, Tibor Taras 9, Shamar Dormoy 7, Lucas Faijdherbe 6, Benicio Leons 4, Job Kayhan 4, River Gori 3 en Denzel Ndongosi 2.