!
22 EK VU18 Lions Shoot.jpg
29 juli 2022

EK in Bulgarije is voor Orange Lions VU18 ‘een sprong in het duister’

Door Ronald van Dam

De Bulgaarse stad Sofia is van 30 juli t/m 7 augustus de plek waar de Orange Lions Vrouwen U18 hoge ogen willen gooien bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie. Of dat ook mogelijk is, durft bondscoach Chris Stomp niet te zeggen. Met Noorwegen, IJsland en Slowakije als tegenstanders in groep C beginnen de Nederlandse basketbalsters aan een ongewis avontuur. ‘Het is één grote sprong in het duister’.

Vooropgesteld: Chris Stomp, normaal gesproken coach van Jolly Jumpers uit Tubbergen in de Women’s Basketball League heeft er heel veel zin in. Vijf weken geleden begon de voorbereiding met een tweedaagse sessie waarbij veertig basketbalsters konden laten zien wat ze in hun mars hadden. "Er is twee jaar door deze lichting niet internationaal gespeeld, vandaar deze aanpak. We hebben bewust voor twee dagen gekozen. Had iemand op zaterdag een mindere dag, dan kon dat op zondag nog goed gemaakt worden. Met mijn assistent Andrea Congreaves, die veel werk in het voortraject heeft gedaan, hebben we ons de vraag gesteld: waar scouten we op? Wat willen we eruit halen? Het motto daarbij was steeds: weerstand. Andrea heeft bij de Orange Lions Academy, waar ze coacht, gemerkt dat met weerstand omgaan een van de belangrijkste factoren is bij het ontwikkelen van talentvolle speelsters. Daarvoor moet je wedstrijden spelen, op een zo hoog mogelijk niveau. Weerstand overwinnen, over doorzettingsvermogen beschikken en de fysieke capaciteiten hebben, daar hebben we vooral op gelet."

Uiteindelijk brachten Stomp en Congreaves in een aantal stappen de groep terug naar de volgende EK-selectie: Kyara Bakker (Orange Lions Academy), Finley van Bree (Basketball Academie Limburg), Maud Bastiaansen (Basketball Academie Limburg), Jeanine Brandsma, Jasmijn Olsem (Jolly Jumpers), Mecx van Linge (Den Helder Suns), Jaleesa Molina (Orange Lions Academy), Pien Steenbergen (Orange Lions Academy), Phoenix Stotijn (Triple Threat), Iris Vennema (Triple Threat), Ilse de Vries (Orange Lions Academy, Roos Warmenhoven (Triple Threat. Yuna Klamer (Lokomotief) is reserve. De staf bestaat naast Stomp en Congreaves ook nog uit fysiotherapeut Jeremy Sodusta en teammanager Josephine Haver.

'In Luxemburg weer je wat je krijgt'

In de voorbereiding werkte Nederland VU18 begin juli een stage af in Luxemburg met twee oefenwedstrijden. “In Luxemburg weet je wat je krijgt. Het is geen topland op B-niveau, maar ze hebben wel een abonnement op die divisie en in Luxemburg is alles altijd perfect geregeld." Terug in Nederland werd er stevig doorgetraind en gewacht op de komst van guard Iris Vennema die zich na het EK met de Orange Lions VU20 bij de selectie heeft gevoegd. De voorbereiding is afgesloten met een stage in Ierland (25 t/m 27 september), waarna de ploeg meteen is doorgereisd naar Bulgarije, waar zaterdag 30 juli Noorwegen de eerste tegenstander is.

Waar zijn selectie staat? Stomp heeft geen idee. “Het is mega koffie dik kijken. Ik heb zelf nul internationale ervaring. Net als voor de speelsters is dit EK voor mij ook een sprong in het duister. In onze groep zitten een paar meiden die in het verleden met VU15 selectie een internationaal toernooi in Denemarken en dan houdt het wel op. Niemand heeft als gevolgd van de coronapandemie een EK gespeeld. Ik denk wel dat dit een getalenteerde lichting is. De kunst is er op sociaal en basketbalvlak een team van te maken, maar dat is aan ons. We zullen moeten groeien in het toernooi. Zelfs als we zonder zege zouden blijven in de groepsfase zijn er kansen in de tussenronde. We gaan het duel voor duel bekijken.”

Gerelateerde artikelen