!
2122 Heroes huddle in de gang.jpg
18 maart 2022

'Favoriet voor de beker? Een maand geleden zou ik Den Bosch hebben gezegd'

Door Ronald van Dam

De MartiniPlaza in Groningen is zondag 20 maart a.s. het decor van de strijd om de Basketball Cup. Vanaf 15.00 uur gaan Donar Groningen en Heroes Den Bosch voor eindelijk weer volle tribunes uitmaken wie zich in het seizoen 2021/2022 bekerkampioen van Nederland bij de mannen mag noemen (er zijn nog wat kaarten, maar haast je). De finale wordt live uitgezonden door de publieke omroep NOS. Om alvast in de stemming te komen vragen we een aantal coaches uit de BNXT League om vooruit te blikken op de finale. Na Paul Vervaeck en Koen van Gerwen, is het de beurt aan Geert Hammink, hoofdcoach van landskampioen Zorg en Zekerheid Leiden.

We bellen met Hammink daags na de meer dan knappe 85-77 overwinning op het Duitse Hakro Merlins Crailsheim, mede dankzij 23 punten van de bank af van Maarten Bouwknecht. Daarmee zet Zorg en Zekerheid Leiden de 71-68 nederlaag in de heenwedstrijd om in een plek in de halve finales van de FIBA Europe Cup, met de Turkse club Bahçeşehir Koleji als volgende tegenstander. Leiden is de eerste Nederlandse ploeg sinds Donar in 2018 die zover komt in een Europees clubtoernooi.

Hammink neemt eerst de felicitaties in ontvangst ('inderdaad, we zijn goed bezig') en richt dan zijn blik op de finale van de Basketball Cup tussen Donar en Heroes den Bosch, de ploeg die zijn Leiden in de halve finales van het nationale bekertoernooi uitschakelde. "Wat ik nu ga zeggen klinkt misschien als een enorm cliché, maar het kon wel eens een hele spannende finale worden", begint Hammink. "Als je een maand geleden zou hebben gevraagd wie ik de beste kansen toedicht, zou ik Heroes Den Bosch hebben gezegd, maar nu ben ik daar niet meer zo zeker van. Donar speelt beter nu en dan komt niet alleen door terugkeer van Austin Luke. Het heeft even geduurd, maar ze spelen nu beter samen. Niet voor niets won Donar woensdag in de cross-border fase van de BNXT league van Belfius Mons-Hainaut."

2122 Europe Cup DBO Carlson.jpg

"Een maand geleden zou ik Heroes Den Bosch hebben getipt, maar nu kijk ik daar toch anders naar. Den Bosch heeft met ziektes en blessures te kampen gehad en een lastige maand achter de rug. Vanavond spelen ze nog een inhaalduel tegen Antwerp Giants (door de Bosschenaren gewonnen met 91-85, RvD) om toch richting zondag ritme op te kunnen bouwen. Aan de andere kant zit er maar 67 uur tussen de twee wedstrijden. Ook Den Bosch speelt goed samen en daar is Edon Maxhuni de man, al kun je dat wegstrepen tegen de combinatie Jimmy Gavin, Leon Williams en Austin Luke aan de andere kant. Als Donar met twee man inside speelt en Den Bosch met Mike Carlson (foto hierboven) als een stretch 4 speelt, dan gaat de vloer open. Beide teams hebben in Austin Price en Marquis Addison een eminente schutter, dus dat is vergelijkbaar. Als Den Bosch thuis zou hebben gespeeld zou ik geneigd zijn geweest Den Bosch licht favoriet te noemen, maar dat kan nu ook worden gestreept, omdat ze in Groningen spelen. Nee, ik zou het nu echt niet weten. Laten we vooral hopen dat het een mooie, spannende finale wordt."

Foto's: fiba.basketball

Gerelateerde artikelen