!
22 WKQF SPA NED Brandwijk.jpg
15 november 2022

Fris spelende jonge Orange Lions houden lang gelijke tred met Europees kampioen Spanje

Door Ronald van Dam

Voor complimenten koop je niets, maar de manier waarop het drastisch verjongende Nederlands mannenteam maandagavond in Huelva regerend Europees en wereldkampioen Spanje partij bood, smaakt naar meer. De jonge Nederlands basketballers speelden de hele wedstrijd gelijk op met de basketbalgrootmacht die vijf spelers van de gouden EK-ploeg in de gelederen had. Pas in het vierde kwart kwam het verschil boven de tien punten. Het werd uiteindelijk 84-72 voor Spanje dat zich met nog een window (februari 2023) te gaan al voor de FIBA World Cup 2023 heeft geplaatst. Ook Italië dat eerder op de avond met 84-85 bij Georgië won, gaat naar het WK. De strijd om het derde en laatste ticket in groep L gaat tussen Georgie, IJsland en Oekraïne. Nederland is in deze groep nog zonder zege.

Kwartstanden: 21-21; 22-22; 18-16; 23-13

Game flow

Na een wat aarzelend begin (17-10) in de Palacio de Deportes Carolina Martin, schudde de ploeg van bondscoach Radenko Varagic, spelend zonder Yannick Kraag en Yannick Franke (beiden bleven met lichte blessures uit voorzorg aan de kant), de schroom van zich af. Olaf Schaftenaar liet nog maar eens zien hoe goed hij kan mikken (4 op 4 driepunters in het eerste kwart in een vloek en een zucht) en dankzij georganiseerd aanvallen met veel beweging van de bal in combinatie met agressief rebounden boden de brutaal spelende Orange Lions Spanje goed partij.

Nadat het eerste kwart met 21-21 was afgesloten ging het ook in het tweede (22-22) en derde kwart (18-16) gelijk op. Het sterke verweer kwam de Nederlandse basketballers af en toe op fluitconcerten van de Spaanse fans te staan, maar daar trokken de jonge Lions zich niets van aan. Jito Kok en Willem Brandwijk hadden allebei een machtig block, de guards speelden met veel lef en zo dwong Nederland de Spanjaarden tot het uiterste.

Die lieten in het vierde kwart wel even zien waarom ze afgelopen zomer Europees kampioen zijn geworden. De druk op spelmaker Keye van der Vuurst de Vries werd (door Alberto Diaz) opgevoerd en aanvallend zorgden vooral Dario Brizuela en Sebastain Saiz er scorend voor dat Spanje voor de achttiende maal in negentien confrontaties van Nederland won.

22 WKQF SPA NED Ververs.jpg

Stats don't lie

Nederland schoot de hele wedstrijd goed. De Lions kwamen uit op 52 procent en 11 op 26 driepunters (voor rust zelfs 8 op 15). Ook het reboundgevecht werd met 31-25 door Nederland gewonnen, maar daar stonden wel 18 turnovers tegenover (Spanje had er maar 9). Ook de thuisploeg was zeer trefzeker, zowel op de vrije worplijn (13 op 15) als achter de driepuntslijn (13 op 31).

Dylan van Eyck, die door de lichte blessures van Yannick Kraag en Yannick Kraag mee naar Spanje was gereisd, speelde zijn eerste interland als A-international, waarmee het aantal debutanten bij de Nederlandse mannen dit window op vier kwam.

Topscorers Spanje: Dario Brizuela 16 punten (5/8) en 2 op 3 driepunters; Sebastian Saiz 12 punten (4/5) en 5 rebounds.
Topscorers Nederland: Olaf Schaftenaar 19 punten (7/11), 5 op 8 driepunters, 3 rebounds en 3 assists; Keye van der Vuurst de Vries 12 punten (4/6) en 5 assists.

22 WKQF SPA NED Varagic.jpg

Wat ze na afloop zeiden?

Bondscoach Radenko Varagic: "Zoals ik aan het begin al tegen de spelers en de buitenwacht heb gezegd: deze twee windows geven ons de kans om een fundament te leggen voor de toekomst van het Nederlande basketball. Dat hebben we beide wedstrijden kunnen zien. Tegen Spanje hebben we goed gespeeld. Details beslissen de wedstrijd, zoals het overduidelijke verschil in turnovers aan het einde van de wedstrijd, maar dat hoor bij het groeiproces. Tegen Spanje hebben we vastbeslotenheid, moed en creativiteit laten zien. We speelden als team en als je dat doet, vind je altijd de extra oplossing op het veld. Onze percentages twee- en driepunters waren heel hoog. Vergeet niet dat we in geweldige soms vijandige ambiance voor vijfduizend toeschouwers speelden, wat ook belangrijk is in het proces."

"Ik wil mijn assistenten Koen van Gerwen en Mark van Schutterhoef bedanken voor het geweldig voorbereidende werk bij beide duels. Ook gaat mijn dank uit naar de complete staf die zeer professioneel en perfect werk heeft geleverd. En naar de Nederlandse Basketball Bond voor alles dat voor ons is gedaan de afgelopen week. Als de omstandigheden goed zijn, kun je optimaal werken met zijn allen. Alles bij elkaar opgeteld denk ik nog steeds oprecht dat het Nederlandse basketball een mooie toekomst heeft. Er is talent, maar we moeten hard werken en energie steken in de relatie met de spelers. De afgelopen zeven dagen heb ik gemerkt dat onze basketballers onvoorwaardelijk bereid zijn om voor hun land te spelen en daar ook enorm trots op zijn."

Olaf Schaftenaar: "Ik denk dat we een goede wedstrijd gespeeld hebben tegen een ploeg met vijf Europees kampioenen. Natuurlijk is dit niet het Spanje van het EK, maar alsnog staat er wel een team met de nodige ervaring en van een hoog niveau. Ik ben trots hoe we als team gespeeld hebben en hoe er voor elkaar werd gewerkt. We kwamen natuurlijk met een verjongd team, maar hebben laten zien dat we kunnen spelen met de top. Spijtig dat we in het laatste kwart wat schoten missen en iets teveel de bal weg gooien, maar dat dwingen zij ook af. Ik denk dat het een wedstrijd is waar we op kunnen bouwen voor de toekomst."

Next game

Donderdag 23 februari 2023: Nederland - Georgië

Highlights

Foto's: fiba.basketball

Gerelateerde artikelen