!
2019 Orange Lions MU16 highfive.jpg
8 juli 2021

Geen EK's, maar nationale jeugdselecties eindelijk weer bij elkaar in het oranje

Door Ronald van Dam

Voor het tweede achtereenvolgende jaar zijn er deze zomer als gevolg van de coronapandemie geen Europese titeltoernooien voor onze nationale jeugdselecties. Om onze jonge talenten toch het oranjegevoel te laten ervaren, is er voor de Orange Lions MU16, MU18, VU16, VU18 en VU20 afgelopen maand een zomerprogramma georganiseerd. Een rondgang langs de coaches leert dat iedereen heel blij is weer met de talenten te hebben kunnen werken. 'Ze groeien van wedstrijd naar wedstrijd. Jammer dat je dan na zo'n intensiever maand weer moet stoppen'.

De laatste keer dat de Orange Lions VU20 in 2019 in actie kwamen, wisten ze met de dertiende plaats hun plek in de A-divisie veilig te stellen. Ook al is er deze zomer geen EK, toch is bondscoach Molly McDowell een en al tevredenheid dat ze samen met assistent-coach Vincent van Sliedregt de selectie weer bij elkaar heeft kunnen laten komen. "Het is fantastisch om weer bij elkaar te zijn in het oranje. Al is het geen normaal jaar, het is goed om de groep bij elkaar te hebben en vooruit te kijken naar volgend jaar. We hebben een aantal tactische dingen kunnen doen, waar we de volgende zomer verder op kunnen doorbouwen met de groep die dan het EK zal gaan spelen. In totaal hebben we vier oefenduels gespeeld, waarbij de progressie van de eerste tot de vierde wedstrijd goed zichtbaar was. Ik ben heel benieuwd wat we in 2022 met deze groep kunnen bereiken, als we voor het eerste in drie zomers weer een EK gaan spelen."

Jorrick Creyghton ontfermde zich de afgelopen weken over de Orange Lions VU18, in 2019 zevende bij het EK in de B-divisie. "De insteek was leren. Er was geen druk om tot een prestatie bij een EK te komen, dus hebben we lekker aan de ontwikkeling van de speelsters kunnen werken. We hebben drie wedstrijden gespeeld, waar we waardevolle informatie uit hebben kunnen halen, en hebben speelsters op plekken gezet, waarop we denken dat zij een toekomst hebben. Dus niet alleen gekeken naar wat ze kunnen, maar waar hun mogelijkheden liggen. Zondag 11 juli a.s. komen we voor de laatste keer bij elkaar om te evalueren hoe iedereen dit traject heeft beleefd en wat ze meenemen naar het nieuwe seizoen bij hun club. We hebben dan voor iedereen stukken uit de wedstrijden geknipt om nog eens samen met hen te bekijken. Ondanks dat we geen EK hebben kunnen spelen, is het ontzettend nuttig geweest, omdat de speelsters hebben kunnen zien hoe ze ervoor staan ten opzichte van hun leeftijdsgenoten. En het was een extra trainingsmogelijkheid na een nagenoeg stil seizoen. Al met een leerzame ervaring voor iedereen, ook voor mij als eerstejaars bondscoach."

De Orange Lions VU16, in 2019 dertiende bij het EK in de B-divisie, kwamen bij elkaar onder leiding van Joost van Rangelrooy en Mitchell Lieveld. "Het was een kort maar zeer nuttig traject", blikt Van Rangelrooy terug. "Zeker voor de U16-groep van Mitchell en mij, omdat zij elkaar nog nooit in deze setting hadden meegemaakt. Het is goed geweest voor de groepsvorming richting de komende EK's, want over twee jaar zal deze groep het samen moeten doen bij de Orange Lions VU18."

De Orange Lions MU18, in 2019 zevende in de B-divisie, gingen aan het werk onder leiding van Radenko Varagic en Lars Jansen, die samen deze groep als U16 in 2019 naar het goud in de B-divisie leidden. Varagic: "We begonnen op 6 juni met 38 spelers, in de wetenschap dat de jongens uit het buitenland er niet bij konden zijn. Sommigen van hen werkten zelf aan hun fysieke ontwikkeling, maar we staan wel steeds in contact met deze spelers. Ook zonder hen hebben we een zeer getalenteerde groep, waarbij we met U17-jongens op sommige posities wel onervaren zijn. Dat resulteert soms in minder kwaliteit, maar is tegelijkertijd wel een goed fundament voor de komende jaren. We hebben gewerkt met dezelfde groep die in 2019 als U16 naar de A-divisie promoveerde. Omdat we wisten dat we niet aan de FIBA Challengers zouden meedoen, vanwege het COVID-19 risico, hebben we drie oefenduels gespeeld met dank aan de contacten met de Duitse bond. Er volgt nog een wedstrijd tegen Duitsland in Weert. Ik hoop dat deze groep in de zomer van 2022 weer een EK kan spelen. En ik ben er zeker van deze selectie spelers gaat voortbrengen voor de A-selectie van de senioren de komende jaren."

Bij de Orange Lions MU16 is het stokje overgenomen door Erik Braal, samen met Tristan van Santen en Mike de Kraker. "Wij zijn begin juli begonnen met een grote groep spelers en hebben die in een aantal trainingen teruggebracht naar vijftien namen", vertelt Braal. "Met die groep trainden we vijf keer per week om ons voor te bereiden op vier oefeninterlands tegen België MU16. Er is met veel inzet getraind en hoewel de tijd kort was richting de eerste wedstrijd, zag je de groep steeds beter met elkaar spelen en was een stijgende lijn zichtbaar. Helaas vormde de laatste wedstrijd daar een uitzondering op. Het is uiteindelijk een keurige 2-2 geworden. De conclusie na een maand trainen en spelen is dat er veel te weinig van dit soort internationale duels zijn. De jongens groeien van wedstrijd naar wedstrijd. Jammer dat je dan na zo'n intensiever maand weer moet stoppen. Een groot woord van dank gaat uit naar begeleiding die alle obstakels omzeilde en ervoor zorgde dat het de jongens aan niets ontbrak. En naar mijn assistenten Tristan en Mike die hun rol goed oppakten en zich verantwoordelijk voelden en betrokken bij het team toonden. Het was leuk om samen te werken."

Alleen de Orange Lions MU20 komen deze zomer niet bij elkaar, omdat flink wat talenten in deze leeftijdsgroep elders in Europa en in Amerika spelen en daardoor veelal buiten Nederland zullen verblijven.

Gerelateerde artikelen