!
6 maart 2022

Gehavend Den Helder in Elite A toch te sterk voor Lions Basketball

Door Ronald van Dam

In de Elite A van de Women's Basketball League is dit weekeinde maar één duel gespeeld. Den Helder Suns won zaterdag thuis met 64-53 van Lions Basketball, terwijl de wedstrijd tussen Sportiff Grasshoppers en Lekdetec.nl werd afgelast door coronagevallen bij de ploeg uit Bemmel. In de Elite B boekte Jolly Jumpers een 69-81 uitzege bij Martini Sparks.

Den Helder Suns - Lions Basketball 64-53 (Elite A)

Door de vele afwezigen in zijn selectie deed Den Helder-coach Marion Bennes zaterdag met succes een beroep op oudgediende Maaike Klein. Ook met slechts zeven speelsters bleek de thuisploeg over voldoende karakter te beschikken. Want tegenstander Lions Basketball was in het eerste kwart maar lastig te stoppen. Vooral Charlotte van Kleef was bij de bezoekster met 11 punten op dreef, resulterend in een 14-17 voorsprong. Maar langzaam maar zeker kwamen de Suns beter in de wedstrijd, met een kleine 28-25 voorsprong bij rust als gevolg. Het waren vooral Janiek van Veen en Janis Boonstra die bij de thuisclub de meeste scores voor hun rekening namen. Nadat beide teams in derde kwart nog bij elkaar in de buurt (43-36) waren gebleven, lukte het Den Helder om in het laatste kwart door een aantal scores op rij en een paar goede verdedigende stops uit te lopen naar 62-45. Dat was te veel van het goede voor Lions. Een opvallende rol bij Den Helder was weggelegd voor Priscilla van Es. De U20-speelster kwam met 11 punten en 9 rebounds bijna tot een double-double.

Scores Den Helder: Janiek van Veen 26 punten (11/23), 6 assists, 8 rebounds en 3 steals; Janis Boonstra 12 punten, 12 rebounds, 4 assists en 2 steals; Priscilla van Es 11 punten en 9 rebounds.
Scores Lions: Charlotte van Kleef 22 punten en 7 rebounds; Lies van Straaten 17 punten en 5 rebounds.

Martini Sparks - Jolly Jumpers 69-81 (Elite B)

Robert Tinga, coach van Martin Sparks, moest na afloop ietwat teleurgesteld constateren dat zijn team niet klaar voor was voor het duel tegen Jolly Jumpers. Dat resulteerde in een dramatisch eerste kwart, dat met 12-32 naar de bezoeksters ging. Tinga: "Daar gaven we de wedstrijd al weg." Het tweede (19-17) en derde kwart (18-13) waren vervolgens wel voor de thuisploeg, maar dat was niet genoeg om het onheil nog af te wenden. Het laatste kwart eindigde met 19-19 gelijk. "Het lukte ons niet meer om die vroege, grote achterstand te herstellen. Kortom, een volledig onnodige nederlaag, waarbij we toch vooral naar onszelf moeten kijken."

Scores Sparks: Meike Koelman 21 punten (9/14) en 4 steals; Kim Jaasma 19 punten (8/17), 3/8 driepunters, 7 rebounds en 5 steals; Addy Clift 15 punten, 2/4 driepunters, 5 assists en 6 steals.
Scores Jolly Jumpers: Iris Zwart 23 punten (7/17), 4/10 driepunters, 6 rebounds en 4 steals; Jade Brughuis 18 punten, 3/8 driepunters en 7 rebounds; Noelle Droste 10 punten, 6 rebounds, 3 steals en 3 blocks.