!
Gaaf 3x3 court
6 juni 2023

Geslaagde actie! Spectaculaire outdoor courts zorgen voor zichtbaarheid basketball

Tijdens de speciale actie waarmee de Nederlandse Basketball Bond het 75-jarig bestaan heeft gevierd vorig jaar, gaf de NBB al aandacht aan het creëren en het opknappen van outdoor basketbalveldjes. Verenigingen werden gestimuleerd en gefaciliteerd om hiermee aan de slag te gaan. Een aantal verenigingen is er recent in geslaagd om mooie buitenveldjes te realiseren en daarmee de zichtbaarheid van onze mooie sport te vergroten. Met succes, want het aantal mensen dat het aan het basketballen is geslagen, is flink gestegen. De NBB is een van de weinige sportbonden die kan bogen een groeiend ledenaantal, mede dankzij nieuwe, opvallende basketbalvelden. 

De outdoor courts die door verenigingen op eigen initiatief mooie zijn gecreëerd, dienen weer als inspiratiebron voor andere verenigingen. Zo opende Forwodians uit Voorhout 8 mei jl. een nieuw buitenveld. Tegenover sporthal de Schans werd symbolisch een lint doorgeknipt door bestuurslid en initiatiefneemster Annet van der Putten en een afgevaardigde van bouwbedrijf Van der Hulst, waarna dolenthousiaste kinderen het naar Van der Putten vernoemde veld meteen in gebruik namen. De opening werd afgesloten met een clinic van spelers van BNXT League-club Zorg en Zekerheid Leiden.  

De benodigde 98.000 euro werd bijeen gebracht door middel van diverse (sponsor)acties. In Voorhout gaat het om een tijdelijk court, aangezien het zich grond met een industriebestemming bevindt. Maar Forwodians hoopt het nieuwe basketbalveld mee te kunnen verhuizen naar een nieuwe sporthal op Nieuw Boekhorstwaar.

Annet´s Basketball Court

Een ander mooi voorbeeld van opzienbarende outdoor courts is te vinden in Zwolle. Daar liggen sinds september vorig jaar aan de Brinkhoekweg drie bont gekleurde velden, die volgens Tonok Bwefar, voorzitter van Landstede Basketbal ZAC, een verrijking voor het basketball in Zwolle zijn. “Het ZAC Home Court is een geweldige aanwinst. Zodra het weer het toelaat, kunnen we er terecht om te trainen en toernooien te houden. Uiteraard het traditionele vijf tegen vijf basketball, maar ook voor het inmiddels razend populaire 3x3.  

Het gebruik van het ZAC Home Court is niet alleen voorbehouden aan de club, maar ook andere partijen, zoals scholen, kunnen de velden reserveren. Volgens Bwefar dragen ze bij aan een grotere zichtbaarheid van de sport, al had LB ZAC toch al niet over belangstelling te klagen. “Het gaat goed met de club. Basketball is heel populair bij de jeugd. We hebben zelfs te maken gehad met wachtlijsten. En met deze nieuwe velden worden de mogelijkheden om iedereen aan zijn trekken te laten komen, een stuk groter.”

3x3 veld Bucks

Ook in Rotterdam groeit (3x3) basketball razendsnel, maar het ontbrak nog aan goede courts in de buitenruimte. Dat is nu deels opgelost met de komst van het ART Court Rotterdam (grote foto). Dat project is een initiatief van HIJS, dat staat voor Hiphop In Je Smoel en in 1999 is opgericht door een groep enthousiaste hiphopliefhebbers. Hun doel is het stimuleren van de (inter)nationale hiphopcultuur in al haar uitingsvormen. Basketball en hiphop zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, in de ogen van de HIJS-jongeren, die zich al jaren inzetten voor street art in Rotterdam en graag kunst en sport samen willen brengen op basketball courts. En dan wel op een duurzame manier, daarom bestaat het veld uit hoge kwaliteit vloerdelen.  

“We zijn erg trots dat we dit mochten maken”, zegt René Bronwasser van Royal Campen over ontwerp van de graffiti-artiest Xeme uit Hongkong. “Het is een nieuwe stap in buitencourts, waarbij we geen concessies aan bespeelbaarheid hebben gedaan. Het design is ongelofelijk en laat zien wat mogelijk is als je ‘out of the box’ durft te gaan.” 

Verenigingen die enthousiast zijn geworden en ook een outdoor basketbalveld willen creëren, kunnen meer informatie vinden via deze link. Hier staat ook beschreven hoe je in contact kan komen met de NBB zodat je – indien gewenst – op weg geholpen kan worden en in contact komt met verenigingen met ervaring op dit vlak.

Gerelateerde artikelen