!
2324 WBL GRA LIO Driessen
29 oktober 2023

Grasshoppers als enige nog ongeslagen in WBL na winst in topper tegen Lions

Sportiff Grasshoppers is als enige club nog ongeslagen na de zesde speelronde in de Women's Basketball League. De regerend kampioen van Nederland bezorgde zaterdagavond TopKip Lions de eerste nederlaag van het seizoen door de kraker tegen de concurrent uit Landsmeer met 73-56 te winnen.

Startportaal Binnenland profiteerde en is door de 80-55 overwinning op Zorg en Zekerheid Leiden op gelijke hoogte gekomen (tien punten uit zes duels) met Lions. Jolly Jumpers boekte een knappe 61-84 zege bij Triple ThreaT en Den Helder Suns won voor de tweede maal van het seizoen. Dat ging ten koste van QSTA United dat met een 60-34 nederlaag terug naar Bemmel werd gestuurd. Basketbal Academie Limburg was vrij.

Triple ThreaT - Jolly Jumpers 61-84

Triple ThreaT, dat pas één keer had verloren, zag na een gelijk opgaand eerste kwart (19-18) de bezoekende ploeg in het tweede kwart weg lopen naar een 30-42 voorsprong bij rust. Jolly Jumpers bouwde die in het derde kwart uit naar een verschil van 22 punten (41-63) en de ploeg van Laki Lakner was niet bij machte daar in het laatste kwart nog iets aan te veranderen.

Jolly Jumpers won met 61-84 tegen een directe concurrent voor een plek bij de eerste vier en dat deed assistent-coach Martijn Bos deugd: "Na een goede trainingsweek speelden we vandaag een prima wedstrijd, zowel verdedigend als aanvallend. Verdedigend gaven we beter druk op de bal dan in de vorige wedstrijd. Aanvallend herkenden we de overtalsituaties en speelden dat goed uit. Wel zitten we vanwege blessures wat smaller in de selectie zitten dan normaal. Daardoor moest een aantal speelsters meer minuten maken. Zaak dus om nu eerst te herstellen en de mindset en sfeer van afgelopen week en dit duel te behouden. Die is namelijk momenteel top."

Sportiff Grasshoppers - TopKip Lions 73-56

De op papier kraker tussen de twee nog ongeslagen teams werd dat nooit. Na het het eerste kwart leidde Grasshoppers al met 25-14 en na een 17-8 tweede kwart was er bij de rust (42-22) al geen sprake meer van een echte strijd. Meer dan vier punten wist Lions er in de tweede helft niet meer van af te halen, al won de ploeg uit Landsmeer nog wel het derde kwart met 16-20. Karin Kuijt was bij Grasshoppers goed voor 15 punten en 5 assists. Bij TopKip Lions werd Epiphany Etienne topscorer met 13 punten.

Chris van Kampen, de verliezende coach, wond er geen doekjes om: "Onze start was gewoon slecht. Het stond in mum van tijd 8-0 voor Grasshoppers. In de eerste helft overklasten zij ons volledig. Veel meer dan dat valt er niet over te zeggen. Ik heb wel aanknopingspunten gezien, zowel verdedigend als aanvallend, voor de volgende duels. We waren dit keer te nerveus en speelden met te weinig overtuiging, niet met de juiste hardheid en intensiteit die je nodig hebt in zo'n wedstrijd tegen de kampioen van vorig seizoen. Misschien wel goed dat we weer even met beide benen op de grond staan."

Grasshoppers-coach Axel Gouw had een team met zelfvertrouwen aan het werk gezien: “Een mooie overwinning en heel goed geslaagd voor deze test. Vooral de eerste helft zijn we heel scherp en zit het met de uitvoer van de taken goed en dan zie je een snel en creatief team. Leuk om naar te kijken.”

2324 WBL GRA LIO vooraf

Den Helder Suns - QSTA United 60-34

Den Helder nam deze week afscheid van de Amerikaanse forward Morgan Smith en de vraag voor coach Mario Bennes was hoe zijn team daar op zou reageren. Mecx van Linge keerde bij de Suns terug van een knieblessure en dat was merkbaar. Ze drukte meteen een stempel op het eerste kwart met twee rake driepunters. Den Helder leidde na het eerste kwart met 21-16 en breidde de voorsprong in de tweede periode uit naar 32-23 bij rust. Met een aangescherpte verdediging deelde de thuisploeg in de tweede helft de genadeklap uit. De Suns liepen uit naar 51-28 aan het einde van het derde kwart en wonnen uiteindelijk met 26 punten verschil.

Opvallend waren de liefst 15 rebounds die Leonie Plagmeijer voor de thuisploeg pakte. Van Linge was topscorer bij de Suns met 13 punten en Lotte Toornstra had met 10 punten en 10 rebounds een double-double.

Bij United verstapte captain Asa Kantebeen zich in het tweede kwart bij een aanvallende actie en verliet voortijdig de wedstrijd. Mandy van Lente maakte haar debuut in de eredivisie. "Al met al een teleurstellend verlies", vindt coach Mark Hooiveld. "Niet alleen de punten, maar ook omdat onze captain waarschijnlijk maanden is uitgeschakeld."

Startportaal Binnenland - Zorg en Zekerheid Leiden 80-55

Binnenland leidde na het eerste kwart met 23-14, maar Leiden liet het verschil in het tweede kwart niet groter worden. De 40-30 ruststand bood nog perspectief voor de debutant in de WBL. In het derde kwart, dat met 23-19 naar de thuisploeg ging, deelde Binnenland de beslissende klap uit. Het verschil groeide naar 24 punten (63-39) en uiteindelijk won het team van Remy de Wit met 80-55.

Verliezend coach Richard den Os vond het geen goede wedstrijd van zijn team. "Aanvallend deden we voor een groot deel van de wedstrijd maar wat in plaats van uit te voeren waar we op trainen. Daarnaast zat een aantal meiden totaal niet in de wedstrijd. En dan wordt het een lastig verhaal tegen een ploeg als Binnenland. Wij hebben niet één of twee speelsters die de wedstrijd naar zich toe kunnen trekken en kunnen scoren als dat nodig is. Wij moeten het echt als team doen en ons aan de afspraken houden. Ook moeten we leren om slimmer te worden in de keuzes die we maken. Daarnaast was het nu ook verdedigend niet goed, waren waren we vaak een stap te laat. Veel dingen waar we komende week mee aan de slag moeten dus."

Marlou de Kleijn was bij Binnenland met 26 punten topscorer. Bij Leiden was dat Kim Schrama met 15 punten.