!
2122 EuroLeague QF Hof all smiles.jpg
6 april 2022

‘Hoe vet’ zou het zijn als Emese Hof met Avenida de EuroLeague wint

Door Ronald van Dam

“Best pittig!”, omschrijft Emese Hof de aanloop naar de Final Four van de EuroLeague Women, waarin ze vrijdag 8 april a.s. voor de tweede keer in haar carrière haar opwachting maakt. De 25-jarige Nederlandse center neemt het in de eerste halve finale op tegen Sopron Basket uit Hongarije. Bij winst wacht zondag in de finale in Istanbul vermoedelijk het organiserende Fenerbahce. “In tegenstelling tot vorig jaar toen er geen publiek bij mocht, hebben zij nu het thuisvoordeel. Maar goed, eerst vrijdag maar eens winnen van Sopron. Dat wordt nog een heel karwei.”

Met ‘best pittig’ bedoelt Hof de grote hoeveelheid wedstrijden die ze met haar Spaanse club Parfumerias Avenida Salamanca de laatste tijd heeft gespeeld in de Liga Femenina de Baloncesto (Spaanse competitie), EuroLeague en Copa de Reina, die op 27 maart jl. een prooi werd voor Hof en haar teamgenoten. Het was de vijfde keer in zes seizoenen tijd dat Avenida de Spaanse beker won. De club van Hof is ook de regerend Spaanse kampioen en leed dit seizoen pas één nederlaag in de competitie; op 27 januari thuis tegen Spar Girona, de ploeg die door Avenida in de bekerfinale en de kwartfinales van de EuroLeague werd verslagen.

“We hebben het laatst nog uitgerekend”, vertelt Hof vanuit Spanje door de telefoon. “We komen uit op zo’n zestig wedstrijden, de voorbereiding niet meegerekend. Het gaat goed met me, maar ik ben wel een beetje moe. De wedstrijden komen zo snel achter elkaar dat je soms kwijt bent tegen wie je en waarvoor je speelt, bij wijze van spreken. Vorig seizoen werd de EuroLeague door de coronapandemie in bubbels gespeeld, nu telt het reguliere seizoen daar alleen al zestien wedstrijden.”

2122 EuroLeague QF Hof vs Girona.jpg

Het voor Hof de twee keer in haar drie Spaanse seizoenen dat ze meedoet aan de Final Four van de EuroLeague, de sterkste Europese clubcompetitie voor vrouwenteams. Vorig jaar schoot Avenida in de finale tekort tegen de Russische topclub Ekaterinaburg met WNBA-speelsters Breanna Stewart, Brittney Griner en Emma Meesseman in de gelederen. Als gevolg van de Rusland ontketende oorlog in Oekraïne zijn Ekaterinaburg en de andere Russische clubs Dynamo Kursk en MBA Moskou uit het toernooi gezet, een beslissing die Hof begrijpt. “Nog los van wat je er politiek van vindt, zou het allemaal heel ingewikkeld zijn geworden. Hoe hadden die Russische clubs moeten gaan reizen? En ik kan me goed voorstellen dat je als buitenlandse speelster daar absoluut niet wil blijven. Daarom heb ik het ook zo te doen met Brittney Griner (de Amerikaanse center van Ekaterinaburg zit al een maand vast in Rusland, omdat er op de luchthaven van Moskou canabisolie in haar bagage zou zijn gevonden, een vergrijp waar maximaal tien jaar gevangenisstraf op staat, RvD). Haar zaak is nu weer uitgesteld naar mei. Vorig jaar stond ik nog tegen haar te spelen in de finale. Vreselijk wat Brittney nu meemaakt. Ik hoop dat ze snel naar huis mag.”

Zelf is de international van de Orange Lions blij dat ze in Spanje speelt, waar haar club Avenida inmiddels aanvoelt als een warm bad. “Ik ben daar op mijn plek. Er zitten een stuk of vijf meiden die al een paar jaar bij de club spelen en ook de staf geeft ons een vertrouwd gevoel. Het is allemaal erg familiair. Vroeger gingen we met ons gezin altijd op vakantie naar Spanje. In die zin is het voor mij ook wel een land waar ik me altijd lekker heb gevoeld.”

2122 Avenida Copa de Reina Hof.jpeg

Mocht Hof met Avenida de EuroLeague winnen, dan is dat een mooi extraatje in wat tot nu toe door blessures een moeilijk seizoen is voor de regerend Spaans kampioen. “In februari hadden we op een gegeven moment niemand meer die op de vier kon spelen, iedereen was geblesseerd. Toen is Karlie Samuelson dat maar gaan doen en af en toe ook Bella Alarie. We hebben echt moeten improviseren. Langzaam maar zeker is iedereen weer terug, maar we zijn nu al blij dat we de Final Four van de EuroLeague hebben gehaald en de Copa de Reina hebben gewonnen (foto hierboven, RvD). Vooraf wilden we voor alle prijzen spelen, nu is het seizoen hiermee al geslaagd. Wat niet wegneemt dat we natuurlijk graag de EuroLeague willen winnen. Hoe vet zou het zijn als ik de eerste Nederlandse ben die dat lukt!? Zonder Ekaterinaburg ligt alles open. Maar nogmaals, eerst vrijdag Sopron. Gewoon wedstrijd voor wedstrijd.”

Tot slot. Lonkt net als in 2019 de WNBA nog, toen ze werd uitgenodigd voor het trainingskamp van Phoenix Mercury? “Nee. Op dit moment niet”, antwoordt de immer goedlachse Utrechtse resoluut. “Mijn agent heeft wel contact gehad met een paar organisaties in de WNBA, maar ons seizoen in Spanje eindigt pas op 15 mei en de WNBA start al op 7 mei. Dat wordt ‘m nu dus niet. Hopelijk nog wel een keer in de toekomst. Die droom heb ik in elk geval nog steeds.”

Foto's: fiba.basketball

Gerelateerde artikelen