!
13 november 2022

Jolly Jumpers rukt op; Grasshoppers sterkste in kraker tegen Den Helder

Door Ronald van Dam

Het is dringen aan kop van de ranglijst in de Women's Basketball League. Sportiff Grasshoppers was zaterdag met 50-61 de sterkste in de kraker tegen Den Helder Suns en is weer langszij gekomen bij de regerend landskampioen. Vlak daar achter staan Startportaal Binnenland en Jolly Jumpers met twee punten minder dan de twee koplopers. Binnenland had zaterdag in eigen huis niet al te veel problemen met Basketbal Academie Limburg (75-45) en Jolly Jumpers boekte alweer de zesde zege van het seizoen door met 69-77 bij LGITS.NL Martini Sparks te winnen. Topkip Lions zegevierde voor de tweede maal op rij en deed dat ten koste van Lekdetec.nl. Het werd zaterdag in Landsmeer 74-70. Triple Threat was deze speelronde vrij.

Den Helder Suns - Sportiff Grasshoppers 50-61

Volgens Den Helder-coach Mario Bennes had zijn team zowel aanvallend als verdedigend een off night. Wat de aanval betreft gaven de statistieken hem zeker gelijk, getuige de 24 turnovers en de slechts 3 rake driepunters op 28 pogingen. Den Helder won wel het reboundgevecht met 51-39, maar scoorde maar 7 'second chance points' uit de 16 aanvallende rebounds.

Voor rust waren beide teams verdedigend aan elkaar gewaagd, resulterend in een lage 25-25 ruststand. Grasshoppers liep in de tweede helft uit naar een voorsprong van 11 punten. Den Helder slaagde erin nog terug te komen tot 45-46 en 47-48, maar was daarna niet in staat om over de club uit Katwijk heen te gaan. Twee scores op rij verschaften Grasshoppers weer lucht. De bezoekende ploeg kon het zich zelfs veroorloven om in de slotfase flink wat vrije worpen (11 op 26 over de hele wedstrijd) te missen.

Grasshoppers-coach Renate Sluijs was blij met de zege. Na twee nederlagen op rij zag ze haar team zaterdag misschien wel de beste wedstrijd van het seizoen spelen: “Vanaf het begin staan we goed te verdedigen, hebben we vertrouwen in elkaar en is onze intensiteit is hoog. Aanvallend gaat het nog moeizaam en finishen we de makkelijke ballen niet, waaronder de vrije worpen. We winnen op pure wilskracht en een goede teamverdediging.”

Topscorer Den Helder: Mecx van Linge 13 punten en 5 rebounds.
Topscorers Grasshoppers: Lotte van Kruistum (foto) 18 punten en 11 rebounds; Mia Hordijk 11 punten.

Startportaal Binnenland - Basketbal Academie Limburg 75-45

Een relatief makkelijk avondje voor Binnenland dat de debutant uit Limburg met een nederlaag van dertig punten terug naar Weert stuurde. "Omdanks personele problemen hebben we een mooie prestatie neergezet", vond Binnenland-coach Joost van Rangelrooij. "We hebben onze jeugdspeelsters veel minuten kunnen laten maken in een geconcentreerde wedstrijd met weinig dips."

BAL-coach Jorrick Creyghton zag zijn team een goede eerste helft spelen. "Jammer dat we voor rust een aantal 'jonge mistakes' maken. Ik merk dat mijn speelsters er naar neigen om in het veld af en toe even 'uit te staan', zoals ik dar maar noem, maar dat kan niet op dit niveau. In de jeugd kun je nog wel sneaken in de helpside, afwachten wat er gebeurt. Dat afwachten doen ze te veel, zeker de laatste wedstrijden. In het begin van het seizoen sprongen we er meer boven, gaven alles en zagen wel wat er gebeurde. Toen speelden we lekker, nu doen we onszelf tekort in sommige situaties. We moeten weer diezelfde energie op de vloer gooien. Met fouten kan ik leven, maar ik heb meer moeite met de houding dat we het veld op stappen en wel zien wat de tegenstander gaat doen. En we hebben meer meiden nodig die mee gaan scoren met Alex Laporta die altijd wel haar stats haalt."

Topscorers Binnenland: Marlou de Kleijn 20 punten (5/10) en 8 rebounds; Myah Aaalse 13 punten; Gabrielle van den Bosch 12 punten, 7 rebounds en 2 steals.
Topscorer BAL: Alex Laporta 21 punten, 5 rebounds en 3 steals.