!
Levin en de refs.jpg
31 maart 2022

Jonge scheidsrechter Levin de Bruin krijgt een kijkje in arbitragekeuken

Door Ronald van Dam

Waar zouden we zijn zonder onze scheidsrechters? Helemaal nergens. Geen scheidsrechters, dan geen wedstrijd. Om te laten zien hoe leuk het is om basketbalarbiter te zijn, leek het ons goed om een willekeurige jonge scheidsrechter een keer mee te laten lopen met drie van onze topscheidsrechters. De keuze viel op de 16-jarige BS2-scheidsrechter Levin de Bruin, die fluit voor New Stars uit Nieuwegein. Nadat corona aanvankelijk roet in het eten gooide, bracht Levin op vrijdag 18 maart dan eindelijk een bezoek aan de wedstrijd tussen Landstede Hammers en Kangoeroes Mechelen in de cross-border fase van de BNXT League. Hij ontmoette de scheidsrechters Bert van Slooten, Maurits Witvliet en John van Dam (grote foto). Dit is zijn verslag:

De wedstrijd

“Ik mocht mee naar de wedstrijd tussen Landstede en Mechelen in de BNXT League. Het duel verliep opvallend rustig met weinig commentaar van spelers, publiek en coaches op de leiding, maar het was alsnog een relatief spannende wedstrijd voor beide partijen. Voor mij was het fijn om voor het eerst in twee jaar weer dicht op anderen te mogen zitten. Voor het begin van de wedstrijd ontmoette ik de scheidsrechters en mocht ik enkele vragen stellen, daarna ging hun focus vol op de wedstrijd. Tijdens de wedstrijd heb ik voornamelijk op de arbitrage gelet en voor mezelf een aantal vragen opgesteld. Na afloop mocht ik bij de nabespreking zijn samen met Antio Sinterniklaas, de coördinator arbitrage van de Nederlandse Basketball Bond. Antio stelde de drie mannen best wel kritische vragen over bepaalde beslissingen, daarna was het de beurt aan mij. Zo wilde ik bijvoorbeeld weten of er altijd met hetzelfde drietal wordt gefloten. “Nee, iedere scheidsrechter wordt steeds weer gekoppeld aan twee anderen, om te voorkomen dat je eenzijdig gaat fluiten als drietal,” was het antwoord. Ze gingen op al mijn vragen uitgebreid in, ik heb hier echt iets van opgestoken.

De verschillen

Het is nogal een verschil of je met z’n tweeën of drieën een basketbalwedstrijd fluit, dat zag ik bij deze wedstrijd vooral tijdens de set-aanvallen. De scheidsrechters gaan in een soort driehoek staan om zo overzichtelijk maar onopvallend het spel in goeie banen te leiden. Op verenigingsniveau is er weinig communicatie tussen scheidsrechters, hier wordt alles voor- en nabesproken. Ook houden ze een zeer uitgebreide nabespreking, waarin alle beslissingen en verbeterpunten en beslissingen aan bod komen. Ook de outfit is anders. In de BNXT League dragen de scheidsrechters allemaal hetzelfde oranje shirt, een zwarte broek en zwarte schoenen. Op verengingsniveau wordt alleen een grijs shirt verwacht. Maar al met al zijn er vooral veel overeenkomsten, zoals de handgebaren bij een call en de manier van tellen.

Ik dank de mensen van Nederlandse Basketball Bond dat ze dit mogelijk hebben gemaakt. Ik heb echt een top avond gehad.

Levin en Bianca.jpg

Levin de Bruin en zijn moeder Bianca op de tribune bij Landstede - Mechelen (foto's: Antio Sinterniklaas / NBB).

Gerelateerde artikelen