!
31 juli 2022

Knap herstel Orange Lions MU18 na 'valse start' ten koste van Kosovo

Door Ronald van Dam

Knap werk van de Orange Lions MU18 bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie. Na twee nederlagen in groep B hebben de Nederlandse basketballers hun eerste zege op zak. Dat ging zondagmiddag in Roemenië ten koste van Kosovo dat met 44-78 aan de kant werd gezet. De Lions begonnen goed en gaven de vroeg verkregen voorsprong dit keer niet meer uit handen.

Kwartstanden

7-23; 10-13; 11-20; 16-22

Game flow

Net als tegen Bosnië en Herzegovina schoten de Orange Lions goed uit de spreekwoordelijke startblokken. In mum van tijd leidde Nederland met 0-14 en dit keer werd niet meer omgekeken. Na het eerste kwart was het 7-23 en bij rust koesterden de Lions een comfortabele 17-36 voorsprong. De concentratie werd in het derde kwart (11-20) vastgehouden en ook het vierde kwart (16-20) was voor Nederland dat uiteindelijk met 34 punten verschil won.

Stats don't lie

Nederland 'terroriseerde' de tegenstander in de rebound met een 68-29 overwicht. Uit de 26 aanvallende rebounds scoorden de Lions 24 'second chance points'. Verder viel op dat Nederland 21 vrije worpen mocht nemen en Kosovo maar 9. Ook de driepunter viel beter bij Nederland (9 op 30 tegen 4 op 10). De ploeg van Vincentt van Sliedregt deelde de bal beter getuige de 19 assists.

Topscorers

Kosovo: Olsi Kurtaj 21 punten (10/17), 5 rebounds, 3 assists.
Nederland: Flint Waleson 17 punten (6/12) en 4 rebounds; Matthijs Verhallen 12 punten, 4 rebounds en 5 assists.

'Nog verre van goed, maar de bal ging rond'

Bondscoach Vincent van Sliedregt: "Het was nog verre van goed, maar de bal ging rond. Met 68 tegen 29 rebounds betaalde onze lengte zich uit. Daarnaast liet de groep karakter zien, terwijl we net als Kosovo op 0-2 stonden. Knap dat we op de derde wedstrijddag op rij met energie en intensiteit aan de wedstrijd begonnen. Natuurlijk is dit ook maar 1 wedstrijd en is Kosovo niet de sterkste broeder in de groep. Maar wat beter lukte was de communicatie en teamconcepten als focus tehouden en als team te spelen. Nu een dag herstel en dan dinsdag weer een poging doen door te groeien tegen Georgië."