!
21 3x3 Challenger .jpg
20 september 2022

Liefst drie Nederlandse 3x3 teams bij World Tour Masters op Jaarbeursplein in Utrecht

Door Ronald van Dam

Het Jaarbeursplein was vorig jaar nog het decor voor een Challenger, nu komen de beste 3x3 basketballers op zaterdag 24 en zondag 25 september naar Utrecht voor de World Tour Masters, de eerste op Nederlandse bodem. Extra bijzonder is dat er liefst drie Nederlandse teams mee doen aan het tweedaagse evenement in het overdekte stadion dat recentelijk ook is gebruikt voor het beachvolleybaltoernooi King of the Court. Naast Team Amsterdam gaan ook Team Utrecht (met Worthy de Jong!) en Team IJmuiden de strijd met de buitenlandse concurrentie aan.

Toernooidirecteur Jesper Jobse van de stichting 3X3 Unites, die het evenement samen met de Nederlandse Basketball Bond organiseert, kan niet wachten tot de World Tour Utrecht Masters begint. De voormalig international en 3x3 pionier is er trots op dat er voor het eerst in Nederland een Masters van de FIBA 3x3 World Tour wordt gehouden. "De Challenger vorig jaar was zo geslaagd dat we meer wilden. Na het Europees Kampioenschap in 2017 en het Wereldkampioenschap in 2019 op het Museumplein in Amsterdam kan Nederland nu weer de beste 3x3 basketballers van dichtbij aan het werk zien. En dat op een centraal gelegen locatie in een geweldig stadion met een dak erop. De weergoden gaan geen roet in het eten kunnen gooien."

De wereldtop in 3x3 basketball komt naar Utrecht, maar op het lijstje van de twaalf deelnemende teams (Constanta CSU Neptun uit Roemenië, Ventspils uit Letland en Venice FDC uit Italië spelen zaterdagochtend vanaf 10.00 uur kwalificatiewedstrijden om het twaalfde ticket) ontbreekt de naam van Riga. Het Letse team dat als nationale ploeg vorig jaar in Tokyo de allereerste olympische 3x3 kampioen werd, liet zich tijdens een kwalificatietoernooi in Sporthallen Zuid in de halve finale verrassen door een Nederlands viertal. Twee van die vier - Norbert Thelissen en Luuk Slond - vormen samen met Sheyi Adetunji en Timo Slond Team IJmuiden, de derde Nederlandse ploeg in het deelnemersveld. Deze vier maken ook deel uit van de selectie van de Orange Lions U23 in de Nations League.

Maar de ogen van de Nederlandse fans zullen vooral gericht zijn op Team Amsterdam, bestaande uit Julian Jaring, Arvin Slagter, Dimeo van der Horst en de Serviër Maksim Kovacevic. Team Amsterdam staat dankzij twee vierde plaatsen (Utsunomiya en Lausanne) en een derde plaats (Debrecen) nu vierde op de Tour Standings met goed zicht op plaatsing voor de World Tour Final in Abu Dhabi op 9 en 10 december. Van de drie teams die boven Team Amsterdam staan, zijn het Servische Team Liman en het Belgische Team Antwerp ook in Utrecht. Jobse: "Bij Liman zit Mihailo Vasic die twee weken geleden in Graz met Servië Europees kampioen werd. Liman is een van de meest stabiele 3x3 teams van de afgelopen jaren, altijd goed voor een plek in de top vier op een toernooi. Antwerpen is het team van het moment, wisselvallig, maar wel de nummer drie van de wereld. En ze spelen ook een beetje thuis, want we verwachten veel Belgen."

22 EK 3x3 Cavars en Vasic.jpg

Agnis Cavars (links) werd met Riga uitgeschakeld door Team IJmuiden en is niet van de partij in Utrecht, Europees kampioen Mihailo Vasic (rechts) is dat wel met Liman.

Een andere opmerkelijke topspeler die op het Jaarbeursplein in actie komt is Stefan Stojacic die is ingelijfd door Team Vienna uit Oostenrijk. Jobse: "Stefan werd in 2018 uitgeroepen tot MVP van de World Tour Masters, werd dat jaar ook wereldkampioen met Servië en is na veel blessureleed weer terug op het hoogste niveau met Vienna. Ik verwacht ook wel wat van Sakiai Gulbele. Van dat team maakte Marijus Uzupis deel uit van de Litouwese ploeg die door de Orange Lions bij het EK in Graz in de strijd om het brons werd verslagen. En ik denk ook dat heel veel mensen naar Utrecht komen om Worthy de Jong aan het werk te zien bij zijn debuut op de World Tour."

Worthy de Jong. De naam van de 118-voudig international is gevallen. De Jong, nog een van de smaakmakers bij Nederland tijdens het recente EuroBasket 2022 (foto hieronder), heeft een punt achter zijn carrière als 5-5 basketballer in de zaal gezet en gaat na als 3x3 speler zijn olympische droom najagen. De 34-jarige guard, die met zijn creativiteit en atletische vermogen geknipt lijkt voor 3x3, maakt deel uit van Team Utrecht. Zijn teamgenoten zijn Julius van Sauers, Lenno Witteveen en Jeroen van der List. Het viertal zit in poule B met Team Antwerp en Team Marijampolė uit Litouwen. Team Amsterdam zit in poule C met Partizan Belgrado uit Servië en Team IJmuiden. Van de vier poules van drie plaatsen de eerste twee zich voor de kwartfinales op zondag. Zaterdagmiddag begint het programma om 16.15 uur, zondagmiddag om 17.30 uur.

22 EK FIN NED De Jong lay-up.jpg

De World Tour Utrecht Masters garandeert 3x3 basketball van de bovenste plank, maar is volgens Jesper Jobse nog veel meer. "Op vrijdag is er een speciaal gala diner als 'fundraiser' voor de maatschappelijke activiteiten van de stichting 3X3 Unites, waarmee we onze maatschappelijk relevantie aan de wereld willen laten zien. Al onze meiden en jongens die we opleiden als Leaders, die vervolgens zelf weer andere jongeren erbij betrekken, zijn er het hele weekend bij om te helpen. We presenteren samen met FIBA een nieuwe kledinglijn en natuurlijk speelt ook nog de top vier van Pro League voor vrouwen voor een prijzengeld van 7500 dollar. Geloof me, we gaan twee prachtige dagen beleven in Utrecht. Er zijn nog kaarten, maar ik zou er wel snel bij zijn."

Foto's: 3X3 Unites en fiba.basketball

Gerelateerde artikelen