!
20230814_ger-nedm_FotoSteffieWunderl_0011
30 januari 2024

Loting rolstoelbasketballers voor Paralympisch Kwalificatietoernooi duidelijk

De weg naar de Paralympische Spelen gaat voor de Nederlandse rolstoelbasketbalmannen in ieder geval door Canada, Iran en Frankrijk. Dat is bekend na de loting voor het Paralympisch Kwalificatietoernooi (PKT) afgelopen week.

Het toernooi zal worden gehouden in Antibes, Frankrijk, van 12 tot 15 april aanstaande. Het is de laatste mogelijkheid voor de mannen om zich te plaatsen voor de Paralympische Spelen. Vier van de in totaal acht deelnemende teams plaatsen zich. Naast de genoemde landen strijden Colombia, Duitsland, Marokko en Italië in een andere poule om plaatsing.

Sterke poule

Coach Cees van Rootselaar spreekt in een reactie van een “sterke poule. Maar daardoor kruisen we ook gemakkelijker.” De nummer één van de poule speelt namelijk een kwartfinale tegen de nummer vier van de andere, nummer twee tegen drie, enzovoorts. Winst in die ene wedstrijd ná de poule is genoeg voor plaatsing. Het is hierdoor praktisch mogelijk om laatste te worden in de poule, maar toch te plaatsen voor het PKT. En het kan zomaar, aldus coach Van Rootselaar. “Alleen Marokko en Colombia zijn op papier mindere tegenstanders. Je hoopt daarom dat je eerste of tweede wordt in onze poule.”

“We moeten ons hoe dan ook kunnen plaatsen. Als wij tot ons normale niveau komen, moet dat lukken.” Hij ziet zijn spelers in de verschillende Europese competities ook steeds beter worden. “Ik ben heel tevreden over de ontwikkeling van onze mannen. Het is aan ons om die kwaliteiten bij elkaar te brengen. Dan moet plaatsing voor ons gewoon gebeuren. Wij hóren daar te staan.”

23 WK rolstoelbasketbal M NED FRA Van Rootselaar

Cees van Rootselaar aan de zijlijn tijdens Nederland - Frankrijk, op het WK afgelopen jaar

Analyse van de tegenstanders

In Antibes speelt Nederland tegen drie bekenden. Van Rootselaar: “In mijn zeven jaar als bondscoach heb ik véél tegen Canada gespeeld. We hebben er ook trainingskampen gehad.” In de laatste ontmoeting versloeg Nederland het land in de kwartfinale van het WK met 68-53. “Maar dan nog moeten we ons eigen niveau halen. De top is breed in rolstoelbasketbal: na de VS en Groot-Brittannië kan eigenlijk iedereen in de top van elkaar winnen.”

Tot die competitieve top behoren ook Iran en Frankrijk. Iran was top 10 op de laatste Paralympische Spelen. Het land won van Nederland op het WK, maar was, aldus de bondscoach, sindsdien niet meer zó sterk als op dat eindtoernooi. “Toen begonnen we de wedstrijd met een press. Dat was mijn fout, het werkte totaal niet, en daardoor liepen we de hele wedstrijd achter de feiten aan. Dat gaat dit keer niet gebeuren. Dat gezegd hebbende: dit is een hele sterke tegenstander. Die mannen kunnen goed spelen.” Frankrijk, tot slot, is een tegenstander die Nederland op het EK én WK versloeg. “Maar ook zij hebben goede spelers, goede schutters. Het is zaak voor ons ze wéér te verslaan en eerste of tweede te worden in de poule. Dan plaatsen we ons ongetwijfeld.”

Trainingsstage

Het eerste evenement op de kalender voor de rolstoelmannen is een trainingsstage in maart. Van 25 tot en met 28 maart is het team samen op Papendal, waarna Oranje een toernooi speelt (29-31 maart) in Blankeberge, België. Daar komen ook Colombia, Duitsland, Frankrijk en Italië in actie: allemaal (potentiële) tegenstanders op het PKT.

Van Rootselaar: “We gaan daarheen om het team weer op te bouwen. We hebben de groep sinds augustus niet meer voor lange tijd samen gehad, dus we moeten wat het teamgevoel weer terugkrijgen." Spelers die in het buitenland competitie spelen, komen normaal gesproken één keer per maand naar Papendal. Aan elkaar wennen is dus één van de doelstellingen. "We gaan tijdens dat toernooi ook wat experimenteren, naar verschillende line ups kijken. Maar we moeten ons vooral klaarmaken voor het plaatsingstoernooi. Daar draait het nu om."

Beeld: Steffie Wunderl Fotografie

Gerelateerde artikelen