!
22 WKQF W3 Orange Lions volkslied.jpg
4 juli 2022

Matt Haarms draagt met borst vooruit vol trots het shirt van de Orange Lions

Matt Haarms voelt zich al helemaal thuis bij de Orange Lions. Met een brede lach op zijn gezicht vertelt de center dat hij vrijwel elke dag een shirt met het Orange Lions-logo draagt. Hij heeft ze in een aantal verschillende kleuren. Spelen voor Nederland heeft hem vanaf de eerste dag met trots vervuld. Ook van dit WK-kwalificatiewindow geniet Haarms weer met volle teugen. Weliswaar werd hij voor de uitwedstrijd tegen IJsland niet opgeroepen, maar vanavond tegen Italië om 19.30 uur in het Topsportcentrum Almere (er zijn nog kaarten) is hij er weer bij.

Basketbalfanaat Mark de Vries houdt de ontwikkeling van de Nederlandse talenten nauwlettend in de gaten. Dit keer richt hij de schijnwerpers op Matt Haarms. In de aanloop naar EuroBasket 2022 in september zal De Vries dat bij meer internationals doen.

In zijn Amerikaanse collegejaren bij de Purdue Boilermakers kreeg Haarms niet alleen media-aandacht, omdat hij vaak met zijn handen door zijn weelderige blonde haardos streek. Zijn opzwepende gedrag in het veld was een andere eigenschap die opviel. Haarms stookt graag het vuurtje op, zowel bij zijn medespelers als bij het publiek. Wie wil er nou niet een brullende Orange Lion van 2.21 meter aan het werk zien? Vanavond tegen de Italianen kan dat weer.

Debuut in BBL smaakt naar meer

De eerstejaars professional van de Fraport Skyliners in de Basketball Bundesliga (BBL) kijkt 'redelijk tevreden' terug op zijn eerste van de twee contractjaren in Frankfurt. En dat mag ook. De jonge Nederlander was in de 28 wedstrijden die hij speelde acht keer de beste rebounder en twee keer topscorer van zijn team. Haarms kwam per wedstrijd tot gemiddeld 18,4 minuten, waarin hij 7,4 punten maakte en 4,5 rebounds pakte. De speeltijd tussen hem en Jamel McClean, de andere lange man in zijn team, werd aardig gelijk verdeeld.

Als shotblocker eindigde Matt als de nummer drie van de BBL, met 1,3 blocks per wedstrijd. Op de opmerking dat hij gerekend over veertig minuten uitstekende gemiddelden laat zien haalt hij zijn schouders op. “Als je volle bak wilt blijven spelen, dan moet je wel door wisselen. In de bucket is het erg fysiek. Bovendien heb je te maken met veel meer ervaren spelers die weten hoe ze hun lichaam moeten gebruiken. Ze zijn qua fysieke ontwikkeling verder dan ik en dat vraagt dus veel energie. Ik vind het enorm gaaf om mijn salaris te kunnen verdienen met mijn hobby. Ik voel me erg bevoorrecht. Hoewel we veel hebben verloren, bleef de sfeer en de werklust tot het einde goed. Niemand haakte af!” (Fraport degradeerde eigenlijk, maar kreeg alsnog een plek in de BBL, MdV).

Haarms BYU haardos.jpg

'Dutch connection' in Frankfurt

Er waren afgelopen seizoen maar acht spelers in de BBL die meer dan dertig minuten gemiddeld speelden. Dat zegt veel over hoe zwaar de Duitse competitie is. TJ Shorts van de Crailsheim Merlins speelde met ruim 32 minuten gemiddeld het meest. Hij stond dit seizoen ook in de Europese ontmoetingen tegen Zorg en Zekerheid Leiden in het veld. Over Leiden gesproken: coach Geert Hammink verhuist komend seizoen naar de Fraport Skyliners, tot enthousiasme van Matt. Hammink heeft een lange, mooie carrière als professioneel basketballer achter de rug en als coach aansprekende prestaties in Leiden neergezet. Hammink speelde zelf vijf jaar in de BBL en deed dat ook als center. Zijn komst naar Frankfurt geeft de 2.21 meter lange Haarms veel vertrouwen voor zijn ontwikkeling. Het aantal coaches dat zelf als center heeft gespeeld is beperkt, wat vaak terug is te zien in de begeleiding van lange spelers en het gameplan. De kans dat Geert Hammink de rol van de center niet vergeet in zijn tactische aanpak is groot. Geert en Matt hebben elkaar al uitvoerig gesproken. Weliswaar in eerste instantie telefonisch, maar inmiddels ook in levende lijve. Volgens Haarms waren dat goede gesprekken. Hij zit zo ongeveer handen wrijvend achter zijn beeldscherm. Haarms heeft er nu al zin in!

Warm bad bij Orange Lions

Voordat het zo ver is, komt er eerst een mooie zomer aan met de Orange Lions. Hoewel Matt de meeste spelers nog niet kende voordat hij zijn eerste wedstrijd speelde, voelt hij zich al helemaal thuis in het team. Het voelt als een warm bad. Iedereen stelt zich open op en er zijn geen kliekjes. Daarnaast heeft de periode rond de interlands tegen Rusland verbroederend gewerkt.

Haarms: “We kwamen in een wervelstorm van emoties terecht. Dan kom je samen dicht bij je gevoel. Ik geloof dat die ervaring ons gaat helpen in de komende WK-windows en tijdens EuroBasket. Als we daardoor allemaal net even dat extra stukje focus hebben is er veel mogelijk. Dat misten we in de vorige ontmoetingen net. Als iedere speler er naar streeft om in zijn rol uit te blinken, is dat een extra toevoeging. Dus moeten we werken aan het bewustzijn van de rol die iedere speler in het team heeft.”

22 WKQF W3 Haarms juicht op bank.jpg

Ook buiten window geregeld contact

De tiendaagse periodes waarin de Orange Lions bij elkaar komen tijdens een window zijn een hele andere ervaring voor Haarms dan vrijwel dag optrekken met je teamgenoten in het college basketball of bij een professioneel team. Hij vindt het mooi dat de internationals ook buiten de windows om geregeld contact met elkaar hebben. Matt heeft gemerkt dat de spelers elkaars prestaties volgen en ‘evalueren’. Door elkaars ontwikkeling te volgen versterk je volgens hem ook buiten een window de onderlinge band.

Voordat de center zich bij de Orange Lions aansloot in de voorbereiding op de duels tegen IJsland en Italië is hij eerst even op vakantie geweest. Op dit moment verblijft hij zijn ouders. Zijn vrouw is net voor familiebezoek naar de Verenigde Staten vertrokken. Terug van vakantie ging Haarms meteen de aan de slag met de assistent-coach van de Skyliners. De internationals in de BNXT League waren toen nog volop om de prijzen aan het spelen. Het zou volgens hem mooi zijn als je als Nederlandse speler vaker ergens terecht kunt om met andere goede Nederlandse spelers onder goede begeleiding te kunnen werken. Toch ziet hij dat er mooie stappen worden gezet in de organisatie rond de nationale mannenploeg. En ook het niveau van de nieuwe BNXT League heeft een positieve impact.

Haarms: “Kun je nagaan! Toen ik net startte met basketball wist ik niet eens dat er een eredivisie was. En nu speel ik gewoon met de Nederlandse leeuw op mijn borst! Waar ik na EuroBasket tevreden mee zou zijn?” Na enig nadenken: “Als we het als team voor elkaar krijgen om echt te klikken en boven ons niveau weten uit te stijgen, dan zou ik daar heel erg trots van worden.”

Tekst: Mark de Vries (Dutch Basketball Network @Facebook en LinkedIn)

Foto's: fiba.basketball

Gerelateerde artikelen