!
2223 WBL TopKip uit time-out
25 maart 2023

'Meest consistente ploeg' tegen 'vechtmachine' in strijd om Carla de Liefde Trofee

Een van de zeven finales van de Basketball Cup komend weekeinde gaat tussen de vrouwen van Den Helder Suns en TopKip Lions (kaartverkoop). Op papier is de regerend landskampioen zaterdagavond in het Indoorcentrum Landsmeer de favoriet voor het winnen van de Carla de Liefde Trofee. Den Helder staat eerste in de Elite A en schakelde op weg naar de finale Grasshoppers en Binnenland uit, maar leed deze week in de WBL voor het eerst sinds 12 november vorig jaar een nederlaag. TopKip Lions komt door een stroeve seizoenstart uit in de Elite B, waar het nog niet heeft verloren. De Lions zijn in de competitie al tien wedstrijden op rij ongeslagen. Kortom, dat Den Helder even de beker kom ophalen in Landsmeer, is nog geen uitgemaakte zaak.

'Blijkbaar doen we toch iets goed'

Als Mario Bennes naar het succes van Den Helder dit seizoen wordt gevraagd, antwoordt de coach gevat: “Blijkbaar doen we toch iets goed, hè! Wat dat is? We spelen als team, maar wel op een andere manier dan de afgelopen twee seizoenen, toen we met Kourtney Treffers, Janis Ndiba en Zoë Slagter inside dominant waren. Zonder die drie zijn we noodgedwongen anders gaan spelen; sneller en meer van buiten naar binnen. Mijn speelsters pikken dat langzamerhand steeds beter op. Wat we nu doen is in principe niet slecht, maar er is altijd ruimte voor verbetering.”

Den Helder Suns staat in de Elite A met nog één wedstrijd te gaan eerste en kan als het zaterdag 1 april thuis van Sportiff Grasshoppers wint, als nummer één met thuisvoordeel aan de play-offs beginnen. Maar eerst wacht nog de finale van de beker, die Den Helder in het verleden al zeven keer heeft gewonnen. De laatste keer in 2020, vlak voor het uitbreken van de coronapandemie. “Dat we op weg naar de finale met de top drie hebben afgerekend, geeft vertrouwen, dat is een plus.”

In de twee onderlinge confrontaties met TopKip Lions kwam Den Helder beide keren als winnaar uit de bus (78-65 op 1 oktober en 69-75 op 11 januari jl.), maar Bennes rekent zich desondanks niet op voorhand rijk. “Zij hebben al heel lang niet meer verloren en schakelden Triple Threat uit in de halve finale, dus dat gaat geen gemakkelijke opgave worden. Coach Chris van Kampen heeft er een echte vechtmachine van gemaakt. Met Charlotte van Kleef hebben ze een speelster die tegenstanders zowel van buiten als in de bucket pijn kan doen, Lindsay Pengel is bij hun bezig aan een sterk seizoen en Myrthe den Heeten neemt het team op sleeptouw. Zij kan bovendien haar eigen schoten creëren. Nee, dat wordt geen wandeling in het park.”

22-23 WBL DHS - JJ Van Veen DEZE DAN.jpg

'Het was voor iedereen toch even zoeken'

Het verhaal van tegenstander TopKip Lions dit seizoen is compleet anders. Coach Chris van Kampen was met de Orange Lions VU16 begin september nog actief op het EK en aantal speelsters sloot later aan, waardoor Lions pas anderhalve week voor de start van de competitie aan de voorbereiding konden beginnen. “De kern kende elkaar wel, maar het was voor iedereen toch even zoeken. Voor mij hoe ik de speelsters tot bepaalde prestaties kan ‘verleiden’; voor het team om een manier te vinden om zonder Tanya Bröring en Molly McDowell te leren spelen. Vooral Tanya drukte als onbetwiste leider haar stempel op de ploeg. Ik wil het niet als excuus gebruiken, maar dat alles te samen zorgde ervoor dat we in de eerste seizoenshelft soms wedstrijden verloren die we hadden kunnen winnen.”

Daardoor belandde TopKip Lions in de Elite B met de onderste vier teams, maar daar blijkt de ploeg van Van Kampen toch een maatje te groot voor, getuige de indrukwekkende zegereeks van de zesvoudig bekerwinnaar (laatste keer in 2019). Van Kampen: “Het voordeel van de Elite B is wel dat ik veel speelsters meer minuten heb kunnen geven, waar dat in de Elite A waarschijnlijk niet was gebeurd. En winnen doet winnen. Vooral de zeges op Lekdetec.nl en tegen Triple Threat in de beker hebben laten zien dat we zijn gegroeid en beter zijn geworden. Daarom ben ik ben ik benieuwd hoe we ons zaterdag in de bekerfinale staande gaan houden. Ik zie Den Helder als de meest consistente ploeg in de WBL met speelsters die weten wat ze moeten doen en die op elkaar vertrouwen; iedereen daar doet z’n ding. Ze winnen met veertig verschil van Sparks en voor een kraker tegen Grasshoppers zijn ze altijd te porren. Den Helder staat er altijd."

Over de kansen van zijn eigen ploeg zegt Van Kampen: “Misschien kunnen wij met onze ploeg toch voor een match-up probleem bij Den Helder zorgen. Charlotte van Kleef is een unieke speelster op haar positie. Een ‘marksman’, een echte schutter, die ook inside makkelijk scoort. Je zult haar toch op een bepaalde manier moeten verdedigen, waar anderen bij ons van zouden kunnen profiteren. De vraag is ook of wij mee kunnen in hun fysieke spel? Het wordt een interessante wedstrijd.”

Gerelateerde artikelen