!
Ed van den Broek.jpeg
30 oktober 2021

In memoriam: Lid van Verdienste Ed van den Broek

Door Ronald van Dam

De Nederlandse basketbalgemeenschap reageert met grote verslagenheid op het overlijden van Ed van den Broek, een vrijwilliger in hart en nieren. Zijn gezondheidstoestand ging snel achteruit, toch heeft de Nederlandse Basketball Bond Van den Broek nog bij leven kunnen eren door hem afgelopen week tot Lid van Verdienste te benoemen. Van den Broek, die 78 is geworden, kreeg in 2015 al de bondsspeld toegekend.

Ed van den Broek begon als vrijwilliger bij Basketiers ‘71 in Zevenaar en heeft daar decennia lang verschillende (bestuurs)functies vervuld. Als wedstrijdsecretaris was hij elk weekend in de sporthal te vinden om er voor te zorgen dat alle wedstrijden goed zouden verlopen. Eind jaren negentig werd Ed zowel binnen Rayon Oost als voor het bondsbureau actief. Zo was hij jarenlang scheidsrechterplanner in Rayon Oost en vervulde hij die functie ook in het rolstoelbasketbal. Hij maakte ruim twintig jaar deel uit van de Werkgroep Competities. Ed heeft voor de introductie van het digitale wedstrijdformulier seizoenen lang de sheetcontrole van alle landelijke wedstrijden gedaan, wat zo ongeveer een dagtaak was. Daarnaast draaide hij ook nog de uitslagen- en de calamiteitendienst in de weekenden. De afgelopen jaren bereidde Ed de schema’s van de rolstoel toernooidivisies voor en was op die manier ondersteunend aan de werkorganisatie van de NBB.

Vrijwilligers als Ed van den Broek zijn voor de hele Nederlandse basketbalgemeenschap van onschatbare waarde. Kijkend naar de werkzaamheden die hij decennia lang heeft opgepakt, heeft Ed als onbezoldigd medewerker vanuit zijn passie en expertise een substantiële bijdrage geleverd aan Basketball Nederland. De eer van Lid van Verdienste komt hem dan ook volledig toe. Om gezondheidsredenen moest Ed besluiten zijn werkzaamheden voor de NBB te beëindigen. Het is vreselijk jammer dat hem niet meer tijd is gegund om van zijn dierbaren, het basketball en zijn benoeming te genieten.

De begrafenis van Ed van den Broek vindt in besloten kring plaats.

Gerelateerde artikelen