!
22 EK MU20 Teamfoto.jpg
28 juli 2022

‘Met talent alleen gaan we het niet redden, we zullen slim moeten zijn’

Door Ronald van Dam

De Orange Lions Mannen U18 beginnen vrijdag 29 juli aan het Europees Kampioenschap in de B-divisie. In de Roemeense stad Ploiesti is Noorwegen in de groepsfase de eerste tegenstander van de selectie van bondscoach Vincent van Sliedregt. Daarna volgen in groep B Bosnië en Herzegovina, Kosovo, Bulgarije en Georgië. ‘We hebben talent, maar kan iedereen zijn ego opzij zetten om succesvol te zijn?’

Van Sliedregt, normaliter coach van BNXT League-club Aris Leeuwarden, heeft de volgende spelers geselecteerd voor het EK: Sydnee Bijlsma (Lokomotief), Saverio Lisci (Donar), Jibbe Sicking (Apollo Amsterdam), Ryan van Eyck (Zorg en Zekerheid Leiden), Renars Vogelaar (Basketball Academie Limburg), Pjotr Goes (Basketball Academie Limburg), Tjall de Vaal (Orange Lions Academy), Stef van Bussel (Basketball Academie Limburg), Ryan Peters (Orange Lions Academy), Matthijs Verhallen (Orange Lions Academy), Latif Diouf (Orange Lions Academy), Florian Rijkers (Heroes Den Bosch), Flint Waleson (Filou Oostende, België) en Max Pikaar (Orange Lions Academy). Laatstgenoemde is door een blessure reserve.

De staf bestaat naast Van Sliedregt uit de assistent-coaches Klaas Stoppels (Aris) en Mike de Kraker (Heroes Den Bosch), teammanager Wieger Kamies en fysiotherapeut Gunce Erol.

Volgens Van Sliedregt zit in zijn selectie ‘best een hoop talent’, alleen is het volgens de bondscoach de kunst dat talent te bundelen. “Het is een intensief proces waarbij spelers hun rol moeten vinden. Ze zijn allemaal gewend om bij hun club hoog in de hiërarchie te staan. Maar kunnen ze hun ego’s aan de kant zetten en zichzelf opofferen als dat wordt gevraagd, wat trouwens net zo goed voor de coaching staf geldt.”

'De wereld is een stuk duurder geworden'

In de voorbereiding oefende Nederland MU18 twee keer in en tegen Luxemburg tegen hun leeftijdsgenoten, eenmaal tegen België MU18, twee keer tegen de Orange Lions MU16 en er waren nog oefenduels tegen Donar MU22 en Promotiedivisionist Scylla. “Verre van ideaal”, zegt Van Sliedregt. “Er was ons iets anders voorgehouden, maar we hebben minder kunnen spelen in het buitenland in de voorbereiding en tegen minder goede tegenstanders dan de bedoeling was. Dat is geen kritiek, want de wereld is een stuk duurder geworden, vooral vliegtickets. Niemand heeft hier op kunnen anticiperen. Daar moet je mee omgaan. We hebben dus meer in eigen land gespeeld, maar dat vergt ook flink wat aanpassingen in de privésfeer van alle mensen die er bij betrokken zijn. Aan de andere kant kun je zeggen dat de jongens hierdoor een stuk volwassener zijn geworden, voor hun leeftijd.”

Over de kansen van zijn Orange Lions valt weinig zinnigs te zeggen, vindt Van Sliedregt. “We hebben met de Mannen U20 voor ons gezien hoe lastig sommige tegenstanders kunnen zijn. Met talent alleen ga je het niet redden, je zult slim moeten zijn. In dat proces zitten we nu. Fysiek en individueel is er talent in deze ploeg, maar we moeten niet in dezelfde val trappen als de Mannen U20. Noorwegen valt er misschien buiten, maar van landen als Bosnië en Herzegovina, Kosovo, Bulgarije en Georgië weet je dat ze minder talent compenseren met basketball IQ en goed samenspel. Daar ligt voor ons de grootste uitdaging.”

Gerelateerde artikelen