!
DavidNGuessan-5jan24
5 januari 2024

NCAA Conference Play begint: Nederlanders in actie op ESPN

Nederlandse basketbalfans kunnen volgende week twee mooie wedstrijden met een oranje tintje bekijken. In aanloop naar March Madness bekijkt basketball.nl regelmatig welke wedstrijden de moeite waard zijn, voor hen die Nederlanders aan het werk willen zien.

(Beeld: KStateSports.com & BCEagles.com)

10 januari: Kansas State Wildcats @ West Virginia Mountaineers

In de nacht van dinsdag 9 op woensdag 10 januari (1.00 AM, ESPN4, herhaling om 9.45 uur) strijden de Kansas State Wildcats van David N’Guessan (foto) tegen de West Virginia Mountaineers. Daar bekijkt Jesse Edwards de wedstrijd – helaas – vanaf de bank. Hij brak zijn pols, halverwege december. Het gips is inmiddels van zijn hand af en volgens interim-coach Josh Eilert ligt hij op koers snel zijn rentree te maken.

Het is nodig. De Mountaineers verloren zonder Edwards drie van hun laatste vier wedstrijden en schoten, aldus de lokale media, met name reboundend tekort. Daar kan Edwards, met 8.7 rebounds per game, logischerwijs een handje helpen. Zaterdag, nog vóór de wedstrijd tegen Kansas State dus, speelt WV tegen de nog ongeslagen Houston Cougars. Tegen Houston is het misschien niet realistisch, maar de Mountaineers zullen hopen Jesse met een redelijke record terug in de line up te kunnen verwelkomen.

Bij David N’Guessan en de Kansas State Wildcats staan de zaken er positiever voor. De Wildcats verslikten zich voor het laatst op 17 december in Nebraska. Mooi detail: Nederlander Rienk Mast sloopte die game met 19 punten, 12 rebounds. Maar het overall record van 10-3 laat een ploeg zien waar winst de norm is. David komt in 28 minuten per wedstrijd tot zo’n 8 punten, 8 rebounds. Afgelopen woensdag flirtte hij nog met een mooie double-double: 12 punten, 9 rebounds (en 2 blocks) in wederom 28 minuten speeltijd.

QuintenPost-5jan24

13 januari: Boston College Eagles @ Clemson Tigers

Wanneer deze game wordt uitgezonden is op moment van schrijven nog niet bekend, maar Eagles @ Tigers is wél een enorme kans om twee Nederlanders aan het werk te zien, waarvan er één ook door (NBA) scouts aandachtig bekeken wordt. En ESPN plant hem in, is ons toegezegd.

Quinten Post (foto hierboven) is bezig met een weergaloos seizoen. De zevenvoeter, actief voor Boston College, scoorde dubbele cijfers in elke wedstrijd die hij dit seizoen speelde. Zijn 18.3 punten per wedstrijd zijn goed voor een tweede plaats onder alle Europeanen die NCAA Division 1 spelen. Ook zijn 8 rebounds ‘per’ zijn harstikke solide. Post draait zó goed, dat zijn naam (naast die van Jesse Edwards) gefluisterd wordt als mogelijk draft pick. Spelen er volgend jaar twee Nederlandse gasten in de NBA?

Bij de Clemson Tigers komt Bas Leyte niet bijzonder veel aan spelen toe. Leyte is een vijfdejaars graduate student. Na vier jaar bij UNCG gespeeld te hebben, waarbij hij vorig jaar 7.6 punten en ruim 4 rebounds gemiddeld pakte, kwam hij dit jaar bij Clemson. Daar moet hij vechten voor elke minuut in een diep, getalenteerd team met aspiraties: de ploeg verloor pas twee potten dit jaar en staat momenteel zestiende in de AP én Coaches Top 25.

Gerelateerde artikelen