!
9 juli 2022

Nederlaag voor Orange Lions VU20 bij EK in eerste groepsduel tegen Frankrijk

Door Ronald van Dam

De Orange Lions VU20 zijn het Europees Kampioenschap in de A-divisie begonnen met een nederlaag. In Sopron was Frankrijk vrijdag met 72-49 te sterk voor Nederland. Bij rust stonden de Lions met 45-31 achter. Bondscoach Aurelie Bonnan sprak van een hoopvol begin. "Nu wil ik dezelfde intensiteit elke dag zien, te beginnen tegen Hongarije."

Kwartstanden

19-18, 26-13, 10-17, 17-4

Gameflow

Na 4-0 van Frankrijk kwam Nederland na ene lay-up van Iris Vennema even met 6-4 voor om daarna de rest van het eerste kwart goed mee te gaan. Bij 22-20 plaatste Frankrijk een 9-0 run en dat deed het bij 33-29 nogmaals, zodat de Lions bij rust tegen een 45-31 achterstand aan keken. Nadat het begin derde kwart zelfs 51-31 was geworden rechtte de ploeg van Bonnan z'n rug en kwam door het kwart met 17-10 te winnen terug tot op tien punten: 55-45. Maar dichterbij geraakte Nederland niet, waarna Frankrijk in het laatste kwart nog wegliep naar een verschil van 23 punten.

Stats don't lie

Frankrijk hield Nederland op een schorpercentage van 34,1. Nederland kwam tot slechts 9 driepuntspogingen (2 raak), maar mocht wel 30 vrije worpen nemen (19 raak). Uit de 22 Nederlandse turnovers scoorde Frankrijk 25 punten en de 14 aanvallende rebounds leidden tot 17 Franse 'second chance points'.

Tospcorers

Frankrijk: Louise Bussiere 15 punten en 4/8 driepunters; Pauline Astier 14 punten (7/14) en 5 rebounds; Maye Toure 10 punten en 6 rebounds.
Nederland: Maud Huijbens 11 punten (foto)

'Nu wil ik dezelfde intensiteit elke dag zien'

Aurelie Bonnan: "Als coach ben je nooit tevreden als je verliest. Ik heb veel dingen gezien die we beter beter hebben gedaan dan tot nu toe. We maakten er een gevecht van, speelden agressief en deden het iets beter bij de aanvallende rebounds van de tegenstander, maar het moet gewoon nog beter. Op een zeker moment stonden we tien punten achter, maakten vervolgens twee onnodige fouten, want je weet dan wat er op zo'n moment kan gebeuren. Tegen Frankrijk kun je dat soort fouten niet maken. Nu wil ik dezelfde intensiteit elke dag zien, te beginnen tegen Hongarije, waar we in de voorbereiding van hebben verloren. De start geeft ons hoop, maar ik wil de antwoorden op het veld zien, niet op papier."

Next game

Zaterdag 9 juli: Nederland - Hongarije (18.00 uur).

(Terug)kijken

Check de toernooisite: FIBA U20 Women's European Championship 2022 - FIBA.basketball