!
NMT-ZWE-aug23-1
13 augustus 2023

Nederland verliest overtime-thriller tegen Zweden: 91-89

De Orange Lions zijn niet goed begonnen aan het Preolympisch Kwalificatie Toernooi in Turkije. De Nederlandse mannen wisten zondag nog knap een overtime af te dwingen tegen Zweden, maar beloonden zichzelf niet met de winst. De Scandinaviërs wonnen in de extra speeltijd met 91-89.

Kwartstanden: 20-18; 19-21; 22-27; 20-15; 8-10 (OT)

Gameflow

De eerste helft ging gelijk op, waarna Zweden in het derde lwart de druk wat opvoerde. Nederland reageerde daar pas laat op met een eigen run, waarin met name Jesse Edwards de wedstrijd naar zich toe leek te trekken. Later liep Zweden weer weg, waarna de Lions met een knappe run en een paar clutch free throws van Charlon Kloof overtime forceerden.

In die extra periode kon de wedstrijd beide kanten op gaan. Keye van der Vuurst de Vries maakte met een jumper nog gelijk, een steal, drive en vrije worpen van Yannick Franke betekenden zelfs een voorsprong voor de Lions met een goeie minuut te gaan. Helaas: een twijfelachtige offensive foul (Jesse Edwards) en een vreemde 24 seconden-situatie (met inbound voor Zweden) beslisten de wedstrijd.

Stats don’t lie

Nederland had moeite te scoren. De Lions kregen méér schoten dan de Zweden, maar schoten dramatisch achter de driepuntslijn: 3 op 20 voor 15 procent. Dat deed Zweden beter, met 10 op 34. Nederland scoorde meer punten uit turnovers, had meer second chance points en haalde meer punten uit de fast breaks. Alleen in bankpunten (33 tegen 21) deed Zweden het aanmerkelijk beter.

Topscorers

Nederland: Yannick Franke 19 punten, 4 rebounds en 4 assists; Jesse Edwards 18 punten (8/11) en 8 rebounds; David N’Guessan 17 punten en 9 rebounds.
Zweden: Melwin Pantzar 28 punten, 6 rebounds en 4 assists; Alagi Barra Njie 15 punten, 7 rebounds en 6 assists.

NMT-ZWE-aug23-2

'Een moeilijk, pijnlijk verlies'

Bondscoach Arik Shivek: "Het is een moeilijk, pijnlijk verlies. Dat is verliezen in overtime natuurlijk altijd. Het zegt wel iets over het team dat we in staat waren ons terug te knokken in de wedstrijd. En al voelt het nu niet zo: daar zit een waardevolle les in. Ik hoop dat we die leren. Het is sowieso goed voor deze mannen, voor deze nieuwe generatie, om dit soort wedstrijden mee te maken. Daar kun je alleen maar door groeien."

Next up

Maandag 14 augustus: Nederland - België (16.00 uur)

Foto's: fiba.basketball

Gerelateerde artikelen