!
24 augustus 2022

Nederland onderuit in WK-kwalificatieduel tegen Georgië na slechte start derde kwart

Door Ronald van Dam

De Orange Lions zijn de tweede fase van de kwalificatie voor de FIBA World Cup 2023 begonnen met een nederlaag. In Tbilisi was Georgië woensdag te sterk voor de ploeg van bondscoach Maurizio Buscaglia. Tot aan de rust gingen de twee ploegen gelijk op, maar in het derde kwart profiteerden de Georgiërs van een hele matige fase van Nederland dat een 16-0 run om de oren kreeg. Toch knokten de Lions zich nog terug naar 60-60, waarna Georgië orde op zaken stelde en alsnog met77-66 won. De kansen van Nederland om het WK te halen waren al niet zo groot, maar zijn door dit verlies nog kleiner geworden.

Kwartstanden

18-18; 17-17; 21-9; 21-22

Game flow

Het begin was met 9-2 voor Georgië, waar 'good old' Giorgi Shermadini zich meteen liet gelden met een paar inside scores. Met Keye van der Vuurst de Vries als aanjager kwam Nederland in de loop van het eerste kwart beter in de wedstrijd, waarna de strijd tot aan de rust gelijk op ging. Via 18-18 aan het einde van het eerste kwart was ook bij de rust de score nog keurig in evenwicht: 35-35. De eerste vijf minuten van het derde kwart speelden de Nederlandse basketballers alsof ze nog met hun hoofd in de kleedkamer zaten. De ene na de turnover leidde tot een makkelijke Georgische score, resulterend in een 16-0 run en een 51-35 voorsprong voor het thuisland. De ommekeer werd ingeleid door een lelijke val van sterkhouder Tornike Shengelia (voor rust uitblinker met 16 punten), die daarbij zijn schouder ernstig blesseerde (vermoedelijk een gebroken sleutelbeen), waardoor heel Georgië (spelers en publiek) even helemaal van slag was. Met een 5-9 finish blies Nederland de wedstrijd weer nieuw leven in. Worthy de Jong ging begin vierde kwart zijn ploeg ouderwets voor in de strijd en door drie driepunters van zijn hand en eentje van Charlon Kloof kwamen de Orange Lions op gelijke hoogte: 60-60. Net op tijd was Georgië weer bij de les en via de NBA-boys Sandro Mamukelashvili (Milwaukee) en Goga Bitadze (Indiana) plus schutterswerk van de genaturaliseerde Amerikaan Thad McFadden liepen de Oost-Europeanen weer uit naar 69-62 en die voorsprong werd vervolgens in veilige haven geloodst.

Stats don´t lie

Nederland schoot niet goed (38 procent totaal en 26 procent driepunters), werd afgetroefd in de rebound (45 om 29), maar vooral de 7 turnovers vlak na rust deden de Lions veel pijn, net als de 8 gemiste vrije worpen (12 op 20). Georgië had 17 steals en scoorde 32 punten uit het balverlies van Oranje.

Topscorers

Georgië: Tornike Shengelia 20 punten (8/11), 2 op 3 driepunters en 4 rebounds; Thad McFadden 19 punten, 5/13 driepunters en 5 assists; Giorgi Shermadini 13 punten en 5 rebounds; Sandro Mamukelashvili 10 punten en 10 rebounds.
Nederland: Worthy de Jong 22 punten (9/17), 4/9 driepunters, 6 rebounds, 3 steals en 2 blocks; Charlon Kloof 13 punten (4/15) en 5 assists; Olaf Schaftenaar 10 punten

'Het was een wedstrijd van extremen'

Roeland Schaftenaar: "Het was voor ons ook een gekke wedstrijd. Eentje van extremen, denk ik. Beide teams hadden veel balverlies en maakten grote runs. We hebben naar mijn mening twee keer vijf minuten niet goed gespeeld en dat heeft ons de wedstrijd gekost. Begin derde kwart en eind vierde kwart waren we gewoon niet goed. Daar balen wij ook van. We moeten hiervan proberen te leren, wat er goed en fout is gegaan. Thuis tegen Spanje zullen we weer vol voor de winst gaan, met hopelijk een ander resultaat."

Next game

Zaterdag 27 augustus: Nederland - Spanje (19.00 uur). Duel is live te zien op kanaal 14 bij Ziggo Sport.