!
14112020 HUN NED Coachbord.jpg
26 juli 2022

Nederlandse Basketball Bond zoekt nieuwe Technisch Directeur

Om de ontwikkeling van het Nederlandse basketball in goede banen te leiden is de Nederlandse Basketball Bond (NBB) druk bezig z’n organisatie te versterken. Na eerder dit jaar met de aanstelling van Maarten Hoffer als Algemeen / Commercieel Directeur al nieuw elan en commerciële slagkracht in de bond te hebben gebracht, gaat de NBB nu op zoek naar een nieuwe Technisch Directeur. Snel daarna zal ook worden gezocht naar een coördinator communicatie, een partnership- en activatiemanager en een coördinator financiën.

Vacature

Groei Nederlands basketball maakt
uitbreiding organisatie noodzakelijk

Dat basketball in Nederland een groei doormaakt, is op veel fronten merkbaar. Goede en mooie initiatieven van de basketbalverenigingen tijdens coronatijd hebben ervoor gezorgd dat basketball in 2021 de enige Nederlandse zaalteamsport was met stijgende ledenaantallen. Tegelijkertijd blijft het Olympisch geworden 3x3 basketball doorgroeien, wat terug is te zien in de World Tour events die in 2022 en 2023 door de stichting 3X3 Unites en de NBB in Nederland worden georganiseerd. Het eerste seizoen van de BNXT League, een samenwerking tussen Belgische en Nederlandse topploegen, was een groot succes. In september doet het Nederlands 5-5 mannenteam mee aan EuroBasket, iets dat voorheen niet vanzelfsprekend was, want het is pas de tweede keer in de laatste 31 jaar. En voeg daar ook nog maar aan toe dat de Nederlandse rolstoelbasketbalteams regerend Europees kampioen zijn en de vrouwen in Tokyo zelfs de Paralympische troon hebben bestegen.

In dit aantrekkelijke en dynamische speelveld vervult de nieuwe Technisch Directeur (TD) een belangrijke rol, met als voornaamste taak om de verschillende topsportprogramma’s zo optimaal en succesvol mogelijk in te richten. Naast de traditionele 5-5 teams is de TD verantwoordelijk voor de 3x3 vrouwen en mannen, de rolstoelvrouwen en -mannen én de Orange Lions Academy, het opleidingsprogramma waarmee de grootste basketbaltalenten van Nederland klaargestoomd worden voor een internationale carrière. Aan de TD verder de uitdaging om in samenwerking met binnenlandse en buitenlandse experts het Masterplan Basketball 2028 vorm te geven.

De nieuwe TD gaat aan de slag in een ervaren topsportorganisatie. Na een jaar werkzaam geweest te zijn als (interim) Technisch Directeur is Patrick Kathmann om gezondheidsredenen in gesprek gegaan met de NBB. Na een gezamenlijke analyse is er een nieuwe rol gecreëerd, waardoor de topsportorganisatie wordt versterkt en de kennis en expertise van Patrick behouden blijft voor het Nederlandse basketball. Naast de TD komen er twee programmamanagers binnen de topsportorganisatie. Patrick Kathmann wordt aangesteld als programmamanager 5-5, Orange Lions Academy en Rolstoel.

Deze nieuw structuur stelt de nieuw aan te stellen Technisch Directeur in staat om vooral z’n aandacht te richten op het topsportmeerjarenplan, het aansturen van de coaching staven en het initiëren van innovatie binnen het (top)basketball. De samenwerking met een ervaren team van programmamanagers moet ervoor zorgen dat onder de bevlogen leiding van de nieuwe TD de verschillende topsportprogramma’s efficiënt zijn georganiseerd.

Gerelateerde artikelen