!
Laura Cornelius NED IER EKQF W1 2021.jpg
7 augustus 2022

Nederlandse basketbalsters in Almere bij elkaar met blik gericht op november

Door Ronald van Dam

De Nederlanse basketbalsters komen van 8 t/m 11 augustus bij elkaar om vier dagen lang samen te trainen. Omdat het eerste kwalificatiewindow voor EuroBasket 2023 vorig jaar in november plaatsvond is dit korte Summer Window voor de Orange Lions bedoeld om elkaar weer even te zien, voordat de internationals met hun clubs aan het nieuwe seizoen in beginnen. In november staat het tweede window op het programma met een belangrijke thuiswedstrijd tegen Tsjechië (donderdag 24 november) en een uitwedstrijd tegen Ierland (zondag 27 november).

Even uw geheugen opfrissen. Het Nederlands vrouwenteam begon de EK-kwalificatie met een 82-60 thuiszege op Ierland, gevolgd door een 83-72 uitnederlaag bij Wit-Rusland. Omdat Wit-Rusland als gevolg van de oorlog in Oekraïne door de internationale basketbalbond FIBA van verdere deelname aan de Women’s EuroBasket Qualifiers is uitgesloten, worden alle resultaten tegen de Oost-Europese opponent geschrapt. Dat betekent dat de strijd om de eerste plaats in groep I nu gaat tussen Nederland en Tsjechië dat uit won van Ierland en thuis verloor van Wit-Rusland. Naast de tien groepswinnaars gaan ook de vier beste nummers twee naar het EK. De nummer twee in de groep van Nederland heeft goede papieren, aangezien door de uitsluiting van (het nog ongeslagen) Wit-Rusland de resultaten tegen het op papier zwakke Ierland mee tellen.

De Franse bondscoach Julie Barennes (foto hieronder) gaat maandag 8 augustus met een groot deel van de vrouwenselectie aan de slag in het Topsportcentrum Almere. Rowie Jongeling, Jacobine Klerx, Laura Cornelius, Laura Westerik, Karin Kuijt, Natalie van den Adel, Kourtney Treffers, Loyce Bettonvil, Janine Guijt, Kiki Fleuren, Julia Jorritsma, Zoë Slagter, Noor Driessen en Jill Bettonvil staan tot haar beschikking. Ook aanwezig maar geblesseerd zijn Janis Ndiba, Ilse Kuijt, Esther Fokke, Emese Hof (verstandskies). Richelle van der Keijl is ook even in Almere, maar wordt op 10 augustus aan haar knie geopereerd. Tevens in de selectie, maar niet beschikbaar vanwege werk of vakantie: Fleur Kuijt, Charlotte van Kleef, Marlou de Kleijn, Lisanne de Jonge en Isabella Slim.

Een van de speelsters die blij is dat ze haar collega-internationals weer even ziet deze zomer is Laura Cornelius. De spelverdeelster en een van de sterkhouders bij Oranje begint na de zomer bij een voor haar nieuwe Spaanse club: Uni Girona. Cornelius: “Ik had het in Spaans Baskenland op zich goed naar mijn zin, maar met Girona heb ik de kans om EuroLeague te spelen, mits we ons kwalificeren. Girona was vorig seizoen nog kwartfinalist. Halen we dat niet, dan spelen we automatisch in de EuroCup Women. Voor mij toch weer een stapje hogerop in wat mijn vierde Spaanse seizoen wordt. Maar voordat ik eind augustus terug ga naar Spanje, heb ik heel veel zin om met de Orange Lions aan de slag te gaan. In een ideale wereld was ons Summer Window langer geweest met een uitgebreid oefenprogramma, maar het is hoe dan ook goed om elkaar weer te zien en met elkaar te kunnen trainen. Daarna komen we in november pas tien dagen voor het tweede kwalificatiewindow bij elkaar, dus alles dat we nu nog samen kunnen doen is meegenomen.”

Julie Barennes NED IER EKQF W1 2021.jpg

Cornelius is niet de enige Orange Lion die een nieuwe club heeft. Noor Driessen verruilt Sportiff Grasshoppers komend seizoen voor de Duitse club GiroLive Panthers Osnabrück. Emese Hof verhuist van Spanje (Perfumerias Avenidas) naar Tsjechië (ZVVZ USK Praag), Laura Westerik gaat juist in Spanje spelen bij Embutidos Pajariel Bembibre en Kourtney Treffers keert na twee seizoenen Den Helder terug naar Italië waar ze bij Gesam Gas Le Mura Lucca gaan de slag gaat. Richelle van der Keijl heeft in de Italiaanse serie A2 een nieuwe club in Pallacanestro Sanga Milaan. En Natalie van den Adel is weer terug bij Araski voor haar negende seizoen in Spanje.

Leuk detail: assistent-coach Aurélie Bonnan heeft in Angers Basket een nieuwe club gevonden, wat betekent zij en bondscoach Barennes (Landes Basket) het in de Franse LFB tegen elkaar gaan opnemen in het nieuwe seizoen.

Het ziet er naar uit dat de tweeluik met Tsjechië een belangrijke rol gaat spelen in de kansen van de Orange Lions om zich te kwalificeren voor EuroBasket 2023. Cornelius is zich daar terdege van bewust. “Tsjechië heeft bij het recente Europees Kampioenschap voor Vrouwen U20 in de A-divisie zilver gewonnen, ze hebben een talentvolle lichting. We spelen op 24 november eerst thuis tegen Tsjechië. We zullen in de Sporthallen Zuid de planken eruit moeten spelen en daar de basis leggen voor de uitwedstrijd in het derde window februari volgend jaar. Ik hoop dat het net als bij de mannen tegen Italië uitverkocht huis wordt en we met de steun van onze fans in het Oranje ons beste basketball kunnen spelen. Het wordt tijd dat we naar het EK gaan.”

Gerelateerde artikelen