!
22 EK 3x3 VU17 Stotijn.jpg
4 september 2022

Net geen brons voor Nederlandse basketbalsters bij FIBA 3x3 U17 Europe Cup

Door Ronald van Dam

Ze waren er heel dichtbij, maar grepen net naast de medailles. Angelika Girgenson, Nicky Hendrix, Phoenix Stotijn en Lois Vrolijk zijn bij de FIBA 3x3 U17 Europe Cup in Athene op de vierde plaats geëindigd. De Orange Lions verloren in de halve finale met 17-15 van Spanje en trokken daarna in de strijd om het brons tegen Polen met 12-11 net aan het kortste einde.

Bij de laatste Women's Series van het seizoen in Montreal kwamen de Nederlandse vrouwen niet verder dan de elfde plaats, onvoldoende om zich te plaatsen voor de Constanta Final op 17 en 18 september in Roemenië

FIBA 3x3 U17 Europe Cup

Voor het Nederlandse viertal werd de Europese titelstrijd in de leeftijdscategorie U17 in Griekenland een onvergetelijk avontuur dat net geen 'happy end' kreeg. Girgenson (16 jaar), Hendrix (17), Stotijn (17) en Vrolijk (16) waren in de groepsfase te sterk voor Oekraïne (10-3), maar verloren daarna met 17-14 van Zweden, waardoor ze zich als nummer twee uit groep B voor de kwartfinales plaatsten. Na een mooie 17-10 overwinning op Tsjechië mochten de jonge Nederlandse basketbalsters zich in de strijd om de medailles gaan mengen. Het spreekwoordelijke kwartje viel voor de Orange Lions daarna tegen Spanje en Polen net twee keer de verkeerde kant op, maar ze konden Athene wel met opgeheven hoofd verlaten. Phoenix Stotijn werd topscorer van het toernooi en gekozen in het All Tournament Team.

22 WK 3x3 U17 NED ZWE arena.jpg

Women's Series Montreal

De Nederlandse vrouwen hadden nog een hele kleine kans om zich op de valreep toch te plaatsen voor de grote finale in Roemenië, maar dan moest er in Montreal wel een wonder worden verricht. Dat lukte bij lange niet. Myrthe den Heeten, Loyce Bettonvil, Rowie Jongeling en Karin Kuijt verloren beide pouleduels en daarmee was het over en sluiten. Eerst waren de Canadese vrouwen met de zussen Plouffe in de gelederen te sterk (16-8) voor de Orange Lions. In het duel tegen Hongarije gaf Nederland nog eenmaal alles. Kuijt bracht met 51 seconden te gaan met een tweepunter haar team terug tot 15-17, waarna Klaudia Papp en Petra Farkas het vonnis over de Lions velden. De twee late scores van Jongeling (17-19) deden daar niets meer aan af. Nederland eindigde als vijftiende op de Tour ranking, Nederland U24 op de negentiende plek.

Gerelateerde artikelen