!
22 3x3 WT Lausanne knuffels.jfif
21 augustus 2022

Net geen finaleplek voor Team Amsterdam bij de World Tour Masters in Lausanne

Door Ronald van Dam

Het is Team Amsterdam bij de World Tour Masters in Lausanne net niet gelukt om door te dringen tot de finale. De Nederlandse 3x3 basketballers kwamen dichtbij een finaleplek, maar trokken in de halve finale tegen de Zwitserse gastheer na een goede comeback toch met 21-16 aan het kortste eind. Net als in het Japanse Utsunomiya legde Team Amsterdam zo beslag op de vierde plek waarmee het nog volop in de race is voor plaatsing voor de World Tour Final in Abu Dhabi later dit jaar.

Het optreden in de groepsfase was veelbelovend. Team Amsterdam won op vrijdag eerst met 19-16 van het Duitse Aachen dat als 'qualifier' was doorgedrongen tot het hoofdtoernooi. Arvin Slagter, Dimeo van der Horst (8 punten in dit duel), Jan Driessen en hun Servische teamgenoot Maksim Kovacevic liepen al snel uit naar 15-4, waarmee de basis voor de 19-16 zege was gelegd. Ook tegen het Litouwse Sakiai begon Team Amsterdam goed. Sakiai kwam van 3-1 achter terug naar 7-7, waarna het duel kantelde en het Nederlandse viertal een 12-16 achterstand moest wegpoetsen. Dat lukte. Team Amsterdam was bij 17-17 weer langszij, waarna Van der Horst (weer 8 punten) en Slagter de overwinning (20-17) veilig stelden.

In de kwartfinale op zaterdag stond Team Amsterdam tegenover het 'vreemdelingenlegioen' van Jeddah, bestaande uit twee Litouwers, een Serviër en een Sloveen. Na een goede start van de Nederlanders kwam Jeddah terug van 9-5 naar 9-8, maar Kovacevic (9 punten en 3 op 6 tweepunters) knalde Team Amsterdam naar 16-11, voldoende voor een 17-13 zege en een plek in de halve finale tegen Lausanne. Daarin ging het tot 6-6 gelijk op. Vervolgens stond Team Amsterdam scorend twee minuten droog en daar profiteerde Lausanne van door via 13-6 uit te lopen naar 16-10. Van der Horst knalde met vier tweepunters op rij Team Amsterdam terug in de wedstrijd (17-16), maar de tweepunter van Marco Lehmann vijftien seconden voor tijd bleek de beslissing. Met 21-16 ging de zege naar Lausanne, dat in de finale wel met 21-15 verloor van het Servische Ub.

22 3x3 WT Lausanne Driessen.jpeg

Volgens bondscoach Aron Royé overheerste na afloop de teleurstelling. "Hoewel het geen slecht resultaat is als je bij de eerste vier eindigt op een World Tour. De teleurstelling heeft vooral te maken met het feit dat we van Lausanne verliezen, een team waar we normaal gesproken van zouden moeten winnen. We zaten aan de goede kant van het schema, waardoor we de Servische topploegen Ub en Liman ontliepen en dan moet je die kans benutten en een finaleplaats bemachtigen. Lausanne was echter net iets beter. Die jongens speelden voor eigen publiek het hele toernooi al met vleugels en stegen boven zichzelf uit. We begonnen niet agressief genoeg en dan loop je de hele wedstrijd achter de feiten aan. We werden te laat wakker en kwamen nog goed terug in de wedstrijd door tweepunters van Dimeo, maar konden het de laatste minuut niet doordrukken. We hadden meer verdiend, vind ik, en hebben over het hele toernooi gezien gewoon een goede Wold Tour gespeeld. Verder heeft Team Utrecht dit weekeinde het Nederlands kampioenschap gewonnen en een World Tour-ticket naar Parijs verdiend, wat een mooie prestatie is en goed voor het programma. Maandag de koppen bij elkaar steken en dan gaan we zowel met Team Amsterdam als Utrecht voor een mooi resultaat in de Pro League op dinsdag en woensdag in Amsterdam op de NDSM-werf. De winnaar kan daar een Worl Tour-ticket naar Jeddah verdienen en de runner up deelname aan een Challenger."

World Tour Debrecen en Women's Series Eaubonne

Er zijn drukke tijden aangebroken voor onze 3x3 teams. Team Amsterdam moet na de Pro League in Amsterdam door naar het Hongarije om daar zaterdag 27 augustus mee te doen aan de World Tour in Debrecen. De Nederlandse vrouwen reizen af naar het Franse Eaubonne voor Women's Series. Nederland doet daar vanaf vrijdag 26 augustus mee met een U24 team.

Foto's: fiba.basketball

Gerelateerde artikelen