!
2021 EK rolstoelbasketbal NED DUI SF Blijdschap.jpg
12 december 2021

Ook Nederlandse mannen Europees kampioen na terugtrekking Britse ploeg

Door Ronald van Dam | Foto: Steffie Wunderl

Na de vrouwen hebben ook de Nederlandse mannen goud veroverd bij het Europees Kampioenschap rolstoelbasketbal. En net als de vrouwen hoefden de mannen de finale niet meer te spelen om zich kampioen te mogen noemen. Groot-Brittannië, in de groepsfase nog te sterk voor de Orange Lions, trok zich terug voor de eindstrijd na een coronabesmetting in de selectie eerder op de finaledag. Bij de vrouwen was dat ook al gebeurd, met als gevolg dat de Nederlandse delegatie met twee Europese titels op zak terugreist vanuit Spanje.

British Wheelchair Basketball maakte op de eigen website via een statement de terugtrekking bekend. De finale zou zondagavond om 18.30 uur worden gespeeld in de Spaanse hoofdstad Madrid. Al was inmiddels al duidelijk dat de Britten niet meer wilden spelen, pas toen ze op het begintijdstip van de finale niet op het veld verschenen was de Europese titel voor de mannen officieel een feit.

Bondscoach Cees van Rootselaar vindt het jammer dat de finale geen doorgang kon vinden, maar roemt zijn ploeg. "We hadden liever gespeeld en op het veld goud gewonnen, maar ik ben trots op het team en zeker op de manier hoe we dit toernooi hebben gespeeld. Alle spelers zijn echt gegroeid in hun spel en het team was echt een team. Ik ben ook heel trots op mijn staf. Die heeft er alles aan gedaan om de spelers fit en gezond te houden. Ik hoop dat alle spelers van alle teams gezond blijven en weer snel te herstellen. We zijn nu wel Europees kampioen."

De Orange Lions hadden zich vrijdag voor de finale geplaatst door met 65-58 van Duitsland te winnen, waarmee ook deelname aan het Wereldkampioenschap in 2022 en het behoud van de A-status van NOC*NSF werd afgedwongen. Het is de tweede keer in de historie dat de Nederlandse mannen Europees kampioen zijn geworden. Eerder deden ze dat al in 1993.

Nederlandse officials

Overigens was Nederland niet alleen met twee teams vertegenwoordigd bij het EK in Madrid. Paul Bokern, Edwin Wallaart, Richard Walst, Nathalie van Meurs en Doris Korsman-Kaschmieder (vlnr op de foto hieronder) vormde het Nederlandse vijftal officials dat z'n steentje bijdroeg aan de Europese titelstrijd.

2021 EK rolstoelbasketbal NED officials.jpg

Gerelateerde artikelen