!
22 WCQF W2 RUS NED Franke.jpg
29 juni 2022

Orange Lion Yannick Franke is zich steeds meer bewust van zijn voorbeeldfunctie

De Orange Lions kwamen een week geleden voor het eerst bij elkaar voor hun zomerprogramma. Daarin is in eerste instantie de WK-kwalificatie het centrale doel zijn en deelname aan EuroBasket het sluitstuk. De pas 26-jarige Yannick Franke is inmiddels een van de vaste waarden in het team van bondscoach Maurizio Buscaglia. Hij heeft 65 interlands achter zijn naam, een respectabel aantal op die nog jonge leeftijd.

Basketbalfanaat Mark de Vries houdt de ontwikkeling van de Nederlandse talenten nauwlettend in de gaten. Dit keer richt hij de schijnwerpers op Yannick Franke. In de aanloop naar EuroBasket 2022 in september zal De Vries dat bij meer internationals doen.

Voordat we zijn reis als international onder de loep nemen, blikken we eerst even terug op Franke’s ontwikkeling in het clubbasketball. Yannick heeft een sterk seizoen achter de rug. Uiteraard is er nog ruimte voor verbetering, maar in vergelijking met het seizoen 2020/2021 heeft hij duidelijk een volgend niveau bereikt.

Dat seizoen startte Yannick bij SLUC Nancy, om vervolgens terecht te komen bij het Poolse Start Lublin. Vanuit Polen, waar hij zijn speeltijd fors zag dalen richting het einde van het seizoen, verhuisde hij naar BC Pieno Zvaigzdes, waamee hij achtste van Litouwen zou worden. Drie clubs in één seizoen is verre van ideaal en gaat een speler niet in z’n koude kleren zitten, al wordt je wel steeds beter in het (snel) vinden van je plek in een nieuw team.

Dit seizoen keerde Franke terug naar Polen om te gaan spelen voor Trefl Sopot, waar zijn prestaties beduidend beter waren dan in Lublin en waar hij een vaste waarde werd. Trefl Sopot miste de play-offs op een haar na, maar Franke had zowel in de reguliere competitie als in de FIBA Europe Cup een belangrijke inbreng. In de Poolse competitie werd hij in zijn team topscorer met gemiddeld 15,4 punten (plus 5 rebounds en 3,7 assists), in de Europe Cup was hij de nummer twee scorer van Sopot met 13,2 punten (plus 4,8 rebounds en 3,2 assists).

Z’n prestaties in Polen bleven niet onopgemerkt in Europa en dat leverde Franke een mooie en welverdiende transfer op naar Andorra in de Spaanse ACB; een waardevolle stap naar de sterkste competitie van Europa. Andorra was verwikkeld in de strijd tegen degradatie en op zoek naar versterking. Franke maakte zijn debuut op 3 april tegen Barcelona, op dat moment de nummer één in de Euroleague, een flinke uitdaging voor de Nederlander. Yannick speelde de laatste negen competitiewedstrijden mee. Ondanks een coachwissel kon Andorra degradatie naar de Leb Gold niet voorkomen. Maar voor Franke smaakt zijn debuut in de ACB naar meer

Check beelden van Yannick bij Andorra:

Terugblikkend vindt Franke dat één van de belangrijke oorzaken van zijn goede seizoen te maken heeft met zijn personal trainer Leslie Pangemanan. Samen leggen ze de focus op reactietijd, atletisch- en ook uithoudingsvermogen. Wel kreeg zijn groei een kleine terugslag door een positieve COVID-test in januari, maar Yannick herstelde daar goed van. Vlak daarna volgde de interlandperiode tegen Rusland en iedereen weet immiddels hoe bizar dat is verlopen. Voor alle Orange Lions was dat een pittige periode, al heeft het wel de onderlinge banden in het team versterkt.

Rusland is inmiddels van verdere deelname uitgesloten door FIBA, waardoor Nederland al is geplaatst voor de volgende ronde. De interlands tegen IJsland uit op vrijdag 1 juli en Italië thuis in Almere op maandag 4 juli staan voor de deur en biedt de Orange Lions de kans hun uitgangspositie voor de tweede WK-kwalificatiefase te versterken. Die twee duels van het vierde window worden op 24 en 27 augustus gespeeld, daarna volgt begin september EuroBasket.

Groeien met de Orange Lions

Woensdag 22 juni jl. begonnen 14 van de 15 selectiespelers aan hun eerste training. Debutant Jesse Edwards van Syracuse University sloot maandag 27 juni aan bij de Orange Lions. Yannick vertelt: “Door het laat eindigen van de BNXT League en de Finals in Portugal (Charlon Kloof verloor daar met Porto met 3-1 van Benfica, MdV) kon onze voorbereiding niet eerder beginnen. In andere landen, zoals Slovenië, zijn ze al even bezig.”

In het derde WK-kwalificatiewindow moeten de Orange Lions minimaal eenmaal, maar liefst beide duels winnen, om serieuze kansen op plaatsing voor de FIBA World Cup 2023 te behouden. De beste speler van IJsland, Martin Hermannson, zal er vrijdag 1 juli niet bij zijn vanwege een kruisbandblessure. “Maar wij moeten vooral zelf beter spelen dan in onze afgelopen twee windows”, reflecteert Franke “Dan is er van alles mogelijk, waarbij ons piekmoment op het EK moet zijn”.

21 WCQF W1 ITA NED Franke schiet.jpg

Het is mooi om te zien dat de Orange Lions steeds meer gaan leven in de basketbalgemeenschap, binnen en buiten het veld. Franke wordt zichzelf steeds meer bewust van z’n voorbeeldfuncties binnen het Nederlandse basketball om de zichtbaarheid van het team te vergroten. “We hebben nog veel te winnen, maar we hebben de stijgende lijn te pakken.“

Spelen voor de Orange Lions voelt voor Franke als een soort thuis komen. Persoonlijk heeft hij het gevoel dat de gebeurtenissen rondom de uitwedstrijd tegen Rusland de ploeg nog dichter bij elkaar hebben gebracht. Het bewust worden van het beter kunnen én beter moeten spelen is een ‘must’ voor Franke. In zijn ogen zou ‘een uitglijder’ tegen IJsland niet meer mogen gebeuren.

De ervaring die Yannick in de ACB heeft opgedaan, heeft hem het inzicht gegeven dat spelers op dat niveau heel consistent en gedisciplineerd zijn. “Niets komt voor niets. Het gedetailleerde en tactische spel vergt het uiterste van jou als speler.” Hij denkt dat er in Spanje nog iets meer in had gezeten. Er zit dus nog rek in.

Diezelfde rek is er ook in potentie bij de Orange Lions. De nieuwe, jongere spelers voegen echt iets toe aan het toekomstperspectief en Franke’s ervaring in de ACB kan bijdragen aan de ontwikkeling van de andere Lions. Na EuroBasket stopt Worthy de Jong als professioneel 5-5 speler, waardoor zijn rol als leider wellicht in handen komt van Franke, die ondertussen een van de ‘seniors’ binnen de groep is.

Vooruitkijkend naar de poulefase bij EuroBasket is Yannick er van overtuigd dat er kansen komen om te verrassen. Het is wel essentieel dat je als team rustig en geconcentreerd moet blijven spelen, geduld moet blijven houden om toe te slaan op het juiste moment. Servië en Tsjechië zijn in de groep van Nederland de favorieten, maar tegen Finland, Israël en Polen moeten punten gepakt kunnen worden. “Als we goed samen blijven spelen, voor elkaar door het vuur gaan en genieten van het moment, kunnen we mooie prestaties in groep D neerzetten”.

Yannick Franke is READY TO ROAR!

Wil je Yannick maandag 4 juli in Almere aan het werk zien, bestel dan snel je kaarten.

Tekst: Mark de Vries (Facebook en LinkedIn-groep Dutch Basketball Network) en Yannick Franke (Orange Lions)

Foto’s: fiba.basketball

Gerelateerde artikelen