!
30 juli 2022

Orange Lions MU18 storten na rust in en incasseren tweede nederlaag

Door Ronald van Dam

Ze begonnen zo goed tegen Bosnië en Herzegovina, maar de Orange Lions MU18 konden dat geen vervolg geven. De Nederlandse basketballers stonden in hun tweede groepswedstrijd bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie in Roemenië halverwege nog met 43-37 voor, waarna de ploeg van bondscoach Vincent van Sliedregt in de tweede helft volledig instortte. Het resulteerde alsnog in een ruime71-99 nederlaag in groep B.

Kwartstanden

28-16; 15-21; 10-26; 18-38

Game flow

Zelden zo'n wedstrijd met twee gezichten gezien. De Orange Lions hadden wat goed te maken na openingsnederlaag tegen Noorwegen en begonnen met het spreekwoordelijke mes tussen de tanden tegen Bosnië en Herzegovina. Dat resulteerde in een 28-16 voorsprong na het eerste kwart, maar daarna knabbelden de Bosniërs daar langzaam maar zeker iets van af. Bij rust was het verschil nog maar zes punten (43-37), waarna de jonge Nederlandse basketballers in de tweede helft terecht kwamen in een vrije val die niet meer kon worden gestopt. Bosnië en Herzegovina pakte het derde kwart met 10-26, het vierde kwart zelfs met 18-38 en won zo het duel met een voor Nederland toch nog pijnlijk verschil van 28 punten.

Stats don't lie

Statistieken liegen zelden en dat doen ze ook nu niet. De 29 Nederlandse turnovers over de hele wedstrijd leidden tot 30 Bosnische punten en de opponent scoorde 24 'second chance points' uit 14 aanvallende rebounds. De 31 Nederlandse persoonlijke fouten die de arbiters floten zorgden ervoor dat de Bosniërs liefst 43 keer mochten aanleggen op de vrije worplijn en daarvan waren er 30 raak. Nederland schoot wel beter (50,0 tegen 45,6 procent), maar knalde er maar 4 driepunters in op 19 pogingen. Bosnië en Herzegovina was daar 7 op 21.

Topscorers

Nederland: Ryan van Eyck 17 punten (6/11) en 3/6 driepunters; Florian Rijkers 15 punten (7/8) en 7/8 vrije worpen; Jibbe Sikking 13 punten.
Bosnië en Herzegovina: Zinedin Mulic 25 punten, 7 rebounds en 2/5 driepunters.

'Zij lieten ons zien hoe je als team moet verdedigen'

Bondscoach Vincent van Sliedregt: "Onze spelers hadden duidelijk iets goed te maken, terwijl Bosnië en Herzegovina vrijdag een late wedstrijd met overtime achter de rug had en aan het begin twee belangrijke spelers aan de kant hield. We kwamen sterk uit de startblokken, met een hoge intensiteit. Het momentum was van ons, we zijn nu ook een team van runs. Een belangrijk wapen was onze zone, maar daar vond de tegenstander in het tweede kwart een antwoord op. De druk van spelen met een voorsprong en open en bloot man to man moeten verdedigen ging ons parten spelen. Bovendien liet Bosnië en Herzegovina zien hoe je als team moet verdedigen, terwijl wij te maken kregen met een gebrek aan concentratie- en uithoudingsvermogen. Mentaal waren we niet sterk genoeg en vielen daardoor uit elkaar. Toch zijn we als collectief wel een het groeien. Maar het is nogal fragiel. We kunnen nog maar matig spanning of een tegenslag incasseren. Dat valt hier te leren, al doe je dat liever ergens anders, zodat je op dit toernooi kunt presteren. Daarin mag ik als coach de eerste handschoen oppakken, potentie genoeg."