!
3 september 2022

Orange Lions staan na twee diuels nog met lege haden bij EuroBasket 2022

Door Ronald van Dam

Opnieuw zullen de Orange Lions het met de complimenten moeten doen, want na twee wedstrijden staan ze nog met lege handen bij EuroBasket 2022. Tegen Israël kon in de tweede groepswedstrijd een voorsprong van tien punten na rust niet in veilige haven worden geloodst. De ploeg met in de gelederen NBA-speler Deni Avdija, een oude bekende van Keye van der Vuurst de Vries (grote foto), ontsnapte in de Praag Arena aan een nederlaag. Het werd uiteindelijk 67-74 voor de Israëli die de Nederlandse basketballers achter lieten met het gevoel: er had meer in gezeten. Maandag 5 september gaat het EK verder voor de ploeg van bondscoach Maurizio Buscaglia met de derde groepswedstrijd. Dan spelen de Lions om 17.30 uur tegen de Tsjechen die ook nog zonder zege zijn. Ziggo Sport zendt het duel in groep D live uit.

Kwartstanden

18-18; 22-14; 11-18; 16-24

Game flow

Nederland versloeg Israël tot nu toe op het EK drie keer in vijf onderlinge duels (in 1983, 1985 en 1987), maar de laatste zege tegen de Israëli dateert alweer van 2011. De Lions kwamen met 4-8 achter, maar vochten zich in het eerste kwart langszij (18-18), met de aantekening dat net als tegen Servië weer te veel aanvallende rebounds werden weggegeven (6 in het eerste kwart). Maar Nederland speelde met lef en bouwde in het tweede kwart een voorsprong van maximaal 11 punten op (40-29) die bij de rust nog 8 punten was: 40-32. De scores werden goed verdeeld en Nederland was lekker op schot met 16 op 30 en 5 uit 11 driepunters in de eerste helft.

Israël, de nummer 42 van de FIBA ranking (Nederland staat 47ste), tapte na rust uit het spreekwoordelijke andere vaatje, bij Nederland ging het aanvallend steeds moeizamer en al snel was het nog maar vijf punten verschil (44-39). Toch lukte het de ploeg van Buscaglia de opmars in eerste instantie te stuitten, want Nederland kwam weer 10 punten voor (51-41), maar puntje voor puntje knabbelde Israël wat van de voorsprong af, waardoor het na drie kwarten spelen bijna weer gelijk (51-50) was.

De weer van het handblessure teruggekeerde maar met minutenrestrictie spelende Yannick Franke hield met twee driepunters vroeg in het vierde kwart Nederland nog op de been. Bij 62-61 toonde Deni Avdija waarom hij in de NBA bij de Washington Wizards speelt. De forward die in net verleden kamergenoot was van Van der Vuurst de Vries bij een international basketbalkamp tekende eerst voor een and-one en schoot Israël daarna met een fraaie driepunter naar een 62-67 voorsprong. Generatiegenoot Yam Madar (Avdija en hij wonnen in 2019 goud bij het EK voor Mannen U20) deed het op 64-67 nog eens dunnetjes over met een hele verre driepunter in de schotklokbuzzer en dat leek de beslissing. Worthy de Jong bracht nog heel even wat hoop terug bij de Nederlandse fans op de tribune met een drietje (67-70), maar de tijd was tekort om het tij nog te keren. Israël maakte het karwei af op de vrije worplijn en won na Finland nu ook van Nederland dat op 0-2 staat.

Stats don't lie

De rebound blijft een zorgenkind en juist daar zou Nederland het verschil kunnen maken tegen betere tegenstanders. Israël won het gevecht onder de borden met 39-28 en scoorde uit de 13 aanvallende rebounds 12 'second chance points'. Van de bank kreeg coach Guy Goodes liefst 40 punten en op de vrije worplijn was Israël nagenoeg perfect: 16 op 17. Nederland heeft nu 16 duels op rij verloren en is onder Buscaglia 3-19.

Topscorers

Nederland: Worthy de Jong 12 punten, 4 rebounds, 3 assists en 3 steals; Mo Kherrazi 10 punten en 6 rebounds; Charlon Kloof 11 punten en 2/4 driepunters.
Israël: Deni Avdija 21 punten en 2/3 driepunters; Yam Madar 14 punten, 3 assists en 4/8 driepunters; Roman Sorkin 10 punten en 6 rebounds.

'Het gaat uiteindelijk op het einde om details'

Yannick Franke: Het gaat uiteindelijk op het einde om details, om een gemist schot of een call die je niet mee krijgt. Maar je moet jezelf niet in de positie brengen waar we nu in kwamen. Dat is jammer. Uiteindelijk hebben we goede spirit getoond. We moeten er nog drie. Ik heb er vertrouwen in dat het nog gaat lukken. Deze groep is heel open. Wij hebben een goed eerste kwart laten zien en dit keer geen derde kwart dat in zakt. Dat is mooi. Uiteindelijk komt het aan op details, daar moeten we goed naar kijken en zorgen dat je dat op orde hebt en die wedstrijd over de streep trekt."