!
21 augustus 2022

Orange Lions VU16 winnen met speels gemak hun tweede wedstrijd bij EK in Podgorica

Door Ronald van Dam

De Orange Lions Vrouwen U16 hebben ook hun tweede wedstrijd bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie gewonnen. Ging het in de openingswedstrijd tegen Ierland nog moeizaam, zaterdag werd Noord-Macedonië met speels gemak aan de kant geschoven. De jonge Nederlandse basketbalsters stonden na het eerste kwart al met 11-27 voor en zegevierden uiteindelijk met 42-89.

Kwartstanden

11-27; 9-16; 12-20; 10-26

Game flow

Na vier minuten stond Nederland al met 2-17 voor en na het eerste kwart (11-27) was het wel duidelijk dat Noord-Macedonië geen partij zou zijn voor de Orange Lions. Slechts eenmaal plaatste Noord-Macedonië een 9-0 run, voor de rest was Nederland 'in control'. Alle vier de kwarten werden gewonnen en iedereen kreeg speeltijd van bondscoach Chris van Kampen en zijn staf.

Stats don't lie

Noord-Macedonië bezweek onder de voortdurende Nederlandse verdedigende druk. Liefst 42 keer leverde de tegenstander van Nederland de bal in en dat leidde tot 54 punten voor de Orange Lions. Die konden zich naar hartelust uitleven in de fastbreak (29 punten) en creëerden veel tweede kansen uit de 30 aanvallende rebounds over de hele wedstrijd. Wel zorgwekkend: op de vrije worplijn was Nederland slechts 7 op 20.

Topscorers

Nederland: Keona Douwstra 23 punten (10/21) en 4 rebounds; Milou van Vliet 15 punten (7/15); Lynn Peters 14 punten (5/8), 9 rebounds (5 aanvallend), 2 assists en 3 steals.

'We konden het tempo van de wedstrijd opschroeven'

Chris van Kampen (bondscoach): "We hadden een zeer goede start en speelden een goede wedstrijd, goed voor het zelfvertrouwen. Bosnië en Herzegovina had het nog heel moeilijk met deze ploeg die verdedigend nogal compact speelt. We konden het tempo van de wedstrijd opschroeven en kregen contributies van het hele team. Zondag hebben we een rustdag en dan kijken of we maandag Servië kunnen verslaan. Servië schat ik wel in als een van de sterkste ploegen van het EK. Maar we zijn positief over onze kansen.