!
30 juli 2022

Orange Lions VU18 starten EK met overtuigende 80-39 zege op Noorwegen

Door Ronald van Dam

De Orange Lions VU18 zijn het Europees Kampioenschap in de B-divisie overtuigend gestart. In de Bulgaarse stad Sofia wonnen de Nederlandse basketballers zaterdag in groep C eenvoudig met 39-80 van Noorwegen. Bij rust was het al 11-44 in Nederlands voordeel. De permanente druk van de Lions leidde tot maar liefst 28 Noorse turnovers.

Kwartstanden

7-20; 4-24; 9-15; 19-21

Game flow

Nederland leidde al snel met 0-4 en bleef de rest van het duel op voorsprong. Na het eerste kwart was het 7-20 en met een 0-13 run tilden de Orange Lions het verschil bij rust al naar 33 punten: 11-44, waarna de wedstrijd feitelijk was gespeeld. De Nederlandse staf kon zo iedereen flink wat minuten geven (Meck van Linge had met 22:13 de meeste en Maud Bastiaansen met toch nog 10:38 de minste speeltijd). Na ook het derde kwart met 9-15 te hebben gewonnen lieten de Lions in het laatste kwart (19-21) de teugels wat vieren. Uiteindelijk werd Noorwegen met 39-80 na veertig minuten toch gedubbeld.

Stats don't lie

Het fanatiek verdedigende Nederland hield Noorwegen op een schotpercentage van 22,7 en op 3 uit 28 (10,7 procent) achter de driepuntslijn. De Orange Lions hadden een 53-37 reboundoverwicht, forceerden 28 turnovers bij de opponent en scoorden daar 27 punten uit. De ploeg van bondscoach Chris Stomp had liefst 44 punten uit de fastbreak en de bank scoorde met 51 punten lekker mee. Alleen de eigen 26 turnovers zijn een aandachtspunt.

Topscorers

Noorwegen: Aurora Sorbye 16 punten.
Nederland: Iris Vennema 17 punten (6/10), 6 rebounds, 6 assists en 2/4 driepunters; Mecx van Linge 13 punten en 3/7 driepunters.

'Verdedigend waren we groter, sterker en slimmer'

Bondscoach Chris Stomp: "Ik ben erg blij met deze overwinning van de meiden. Verdedigend waren we groter, sterker en slimmer. Aanvallend hadden ze geen antwoord op onze transitie. We zijn twaalf diep gegaan en iedereen heeft al aan het Europees Kampioenschap kunnen proeven. Nu is het zaak om zondag de onvolkomenheden via het bekijken van de wedstrijdbeelden, individuele gesprekken en twee kleine trainingen eruit te halen.