!
2122 WBL Gasshoppers Mia Hordijk.jpg
13 december 2021

Overwinningen voor top vier in Women's Basketball League

Door Ronald van Dam

Geen verrassingen afgelopen weekeinde in de Women's Basketball League. De gehele top vier boekte een zege, terwijl nummer vijf Lekdetec.nl niet in actie kwam deze speelronde. Den Helder Suns blijf koploper. Het won zaterdag thuis met 89-43 van Jolly Jumpers, maar ook nummer twee Sportiff Grasshoppers behield de ongeslagen status door in eigen huis Triple Threat met 83-60 te verslaan. Nummer drie Lions Basketball was Martini Sparks met 58-78 de baas, terwijl nummer vier Startportaal Binnenland thuis met 87-51 te sterk was voor BC Utrecht Cangeroes.

Sportiff Grasshoppers - Triple Threat 83-60

De uitslag doet vermoeden dat Grasshoppers een relatief makkelijk zege boekte, maar niets is minder waar. De Katwijkse ploeg speelde zonder de geblesseerde Ilse Kuijt en had het aanvankelijk lastig met de jonge Haarlemse tegenstander. Triple Threat won het eerste kwart met 22-23 en stond halverwege met 36-39 voor. Tot 50-45 bleef Triple Threat bij, maar daarna stelde de thuisploeg onder leiding van Noor Driessen en Fleur Kuijt alsnog - zij het moeizaam - orde op zaken en won zo voor de negende maal dit seizoen. Mia Hordijk (grote foto) maakte na veertien maanden blessureleed haar rentree en ook de herstelde Marieke van Schie en Fleur Kuijt konden weer speelminuten maken bij Grasshoppers.
"We speelden de eerste helft ontzettend sterk", constateerde Triple Threat-coach Dominique Schemmekes. "We waren agressief, vielen de basket aan en hielden hen aardig weg in de aanvallende rebound. We stonden echt leuk te basketballen. De eerste wedstrijd gingen we er met zestig verschil af, nu stonden we er 14 achter met nog ruim twee minuten te gaan. Ik koos ervoor om alle jonkies van 15 en 16 jaar ook nog te laten spelen, dus dan wordt het 23 punten verschil. We laten zien dat we kunnen basketballen. Zij hadden Noor Driessen en Fleur Kuijt echt nodig in de tweede helft, mooi dat we dat respect afdwongen."

Scores Grasshoppers: Deborah Vos 15 punten en 10 rebounds; Lotte van Kruistum 14 punten; Iris Govers 12 punten en 11 rebounds.
Scores Triple Threat: Quinta van Schijndel 16 punten; Phoenix Stotijn 16 punten en 7 rebounds; Iris Vennema 11 punten.

Startportaal Binnenland - BC Utrecht Cangeroes 87-51

BC Utrecht Cangeroes-coach Raymond Kuipers was na afloop niet 'per se' ontevreden. "Gelet op onze personele problemen, ging het best redelijk. De individuele kwaliteit van Binnenland deed ons uiteindelijk de das om."
Het eerste kwart (21-20) ging de strijd gelijk op, bij rust leidde de thuisploeg met 36-24, om vervolgens in het derde kwart (32-12) de genadeklap uit te delen. Joost van Rangelrooy, coach van Binnenland: "We hebben ons goed hersteld van het duel tegen Jolly Jumpers, waar we een verlenging nodig hadden om te winnen. Het was verdedigend veel gedisciplineerder en aanvallend lieten we bij vlagen mooie dingen zien."

Scores Binnenland: Marlou de Kleijn 23 punten (7/13); Eline Kasius 23 punten (10/14); Janine Guijt 15 punten.
Scores BC Utrecht Cangeroes: Josefien Cornelissen 17 punten en 7 rebounds.

Martini Sparks - Lions Basketball 58-78

De bezoekende ploeg sloeg in de eerste helft (24-47) al een flink gat door veel druk op de bal. "Onze verdediging stond goed en we hadden aanvallend zelf veel inside scores", zag Lions-coach Marlous Nieuwveen. "De tweede helft was rommelig. Ik heb veel door gewisseld om iedereen speeltijd te geven. Uiteindelijk hebben we verdiend gewonnen. Vooral Charlotte van Kleef vond ik bij ons een sterke wedstrijd spelen. Ze was inside en outside dreigend en maakte de kansen goed af."
Sparks won in de lege Scharlakenhof nog wel het laatste kwart met 17-11, maar daar werd coach Robert Tinga niet blij van. "Voor rust speelden we niet agressief genoeg en basketbalden we niet als team. Goed, vorig seizoen waren we er met zeker vijftig punten afgespeeld. Dat was nu gelukkig niet zo, hoewel het verlies nog te groot en in totaliteit eigenlijk onnodig was. In 2021 spelen we nog één duel, uit tegen Jolly Jumpers. Die kunnen we winnen, als we maar zo voor de dag komen als in de laatste twee kwarten. De meiden moeten zich realiseren dat we spelen om te winnen en niet alleen om mee te doen."

Scores Sparks: Addy Clift 21 punten, 9 rebounds, 5 steals en 4/10 driepunters; Kim Jaasma 17 punten en 3/6 driepunters.
Scores Lions: Charlotte van Kleef 26 punten (9/11), 2/2 driepunters, 3 steals en 2 blocks; Myrthe den Heeten 11 punten en 5 assists; Lies van Straaten 10 punten

2122 WBL DHS BCU Treffers.jpg

Den Helder Suns - Jolly Jumpers 89-43

Waar Den Helder het in Tubbergen in de uitwedstrijd erg lastig had (55-58), was het zaterdag duidelijk de betere ploeg tegen Jolly Jumpers, zeker na rust. Bij Den Helder ontbraken Zoë Slagter, Janiek van Veen en de al langer geblesseerde Sarah Curran. Om het gemis van al die ervaring op te vangen deed coach Mario Bennes een beroep op de al gestopte Maaike Klein. Zij zorgde voor de nodige rust in de minuten die zij in het veld stond en dat had een positieve uitwerking op het Helderse spel.
Na een aarzelend begin liep de thuisploeg uit naar een voorsprong van 15-9 aan het einde van het eerste kwart en met een verhoogde intensiteit werd de voordelige marge verdubbeld naar 34-22 bij de rust. Aan de hand van de lekker op schot zijnde Kiki Fleuren en Mecx van Linge - samen 11 rake driepunters - trok Den Helder in het derde kwart (61-32) het duel definitief naar zich toe, om uiteindelijk met 89-43 te winnen.

Scores Den Helder: Kiki Fleuren 31 punten (12/21) en 6/11 driepunters; Mecx van Linge 21 punten (8/14) en 5/8 driepunters.
Scores Jolly Jumpers: Laura Steggink 15 punten (6/12); Jade Brughuis 11 punten (5/11); Iris Zwart 10 punten en 6 rebounds.

Foto's: Wim Kulk en Jeffrey Lewakabessy

Gerelateerde artikelen