!
Basketball Cup Den Helder champ.jpg
22 maart 2022

Preview Final Four: 'Den Helder Suns is de meest complete ploeg van de vier'

Door Ronald van Dam

Vrijdag 25 maart a.s. is het zover. Dan begint in sporthal Cleijn Duin in Katwijk de Final Four van de Basketball Cup bij de vrouwen. Met Tanya Bröring, voormalig international en speelster van Lions Basketball, blikken we vooruit op de ontknoping van de strijd om de Carla de Liefde Trofee. In 2020 was Den Helder de laatste bekerkampioen van Nederland door in de finale met 70-63 van Binnenland te winnen, vorig jaar was er gevolg van de coronapandemie geen bekertoernooi bij de vrouwen. Volgens Bröring heeft Den Helder Suns de beste papieren om zichzelf op te volgen. "Het is de meest complete ploeg van de vier."

Als we met Tanya Bröring bellen, is vanzelfsprekend de eerste vraag hoe het met haar gaat? Twee maanden geleden scheurde de 37-jarige guard van de Lions uit Landsmeer in het derde kwart van een thuiswedstrijd tegen Den Helder Suns de kruisband van haar rechter knie, waardoor ze de rest van het seizoen is uitgeschakeld. Ze kreeg in haar lange carrière al eens met een nare nekhernia te maken, maar knieletsel was Bröring tot nu toe vreemd. "Het gebeurde bij een pick-and-roll, toen ik over het screen heen ging. Ik twijfelde of ik zou schieten of zou driven, zakte door mijn rechter knie heen en voelde meteen dat het mis was. Vier weken geleden ben ik geopereerd, waarbij ook mijn meniscus is gehecht. De eerste zes weken loop je met krukken, nu gaan we langzaam in de richting van de tweede fase, waarin ik de knie weer mag gaan belasten en krachttraining kan gaan doen. In principe wil ik weer gaan basketballen, want zo wil ik niet stoppen. Ik wil er alleen niet nog een heel seizoen aan kwijt zijn, doel is om rond de jaarwisseling weer helemaal honderd procent op het veld te kunnen staan. Anders weet ik niet of ik het nog kan opbrengen."

Tanya Broring.jpg

Met haar club Lions heeft Bröring dit seizoen tegen alle vier de teams gespeeld die meedoen aan de Final Four. De eerste halve finale op vrijdagavond om 19.00 uur tussen Startportaal Binnenland en Sportiff Grasshoppers, dat het evenement organiseert, kan volgens haar wel eens een spannende aangelegenheid worden. Afgelopen weekeinde won Grasshoppers de 'generale repetitie' nipt met 74-73. "Grasshoppers vind ik dit seizoen soms wisselvallig", oordeelt Bröring. "Zij leven van het schot van buiten en willen graag tempo maken. Maar nu Ilse Kuijt met een ernstige knieblessure is weggevallen en Mia Hordijk ook nog steeds niet honderd procent fit is, moeten de aanvallende impulsen vooral van Noor Driessen komen. Daardoor zijn ze iets kwetsbaarder, vooral als de driepunter niet valt. Vorig seizoen kwam de dreiging van meerdere speelsters, nu zijn ze minder breed. Grasshoppers is jong en deze selectie heeft minder ervaring. Toch hebben ze wel als enige van Den Helder gewonnen dit seizoen."

Dan Startportaal Binnenland. "Die ploeg kan de scores over meerdere speelsters verdelen. Je hebt het ijzersterke tandem Eline Kasius en Marlou de Kleijn, maar de punten kunnen ook van Jamailah Adams en Janine Guijt komen. Alleen houdt Binnenland niet van het aanvalsspel van Grasshoppers. Binnenland is een echt half court team, Grasshoppers wil juist rennen. De vraag is of Binnenland kan temporiseren en de ploeg uit Katwijk tot half court basketball kan dwingen. Als Grasshoppers kan rennen en schieten, dan krijgt Binnenland het lastig. Als je me vraagt wie van deze twee de finale haalt, dan denk ik Binnenland. Maar als het spannend wordt, zoals afgelopen zaterdag, dan zou het thuisvoordeel van Grasshoppers wel eens de doorslag kunnen geven."

Over de tweede halve finale om 21.15 uur tussen Den Helder Suns en Jolly Jumpers is Bröring uitgesproken. "Dat gaat Den Helder winnen. Vooral omdat ze het meest complete en best uitgebalanceerde team zijn. Ze hebben alles, een inside en outside game. Kourtney Treffers en Janis Boonstra zijn voor Jolly Jumpers onder het bord niet te stoppen, maar Den Helder heeft ook een goed schot met Kiki Fleuren en Janiek van Veen. En nu Sarah Curran weer terug is een grote speelster op de drie die ook goed kan schieten. Ik denk dat Jolly Jumpers er alles aan gaat doen om het ritme bij Den Helder te breken door alles te switchen in de verdediging en met felheid proberen het verschil te maken. Maar het verschil tussen deze twee teams is te groot. Mijn inschatting is dat Den Helder all the way gaat, mits iedereen fit is, want ook daar is een aantal speelsters met pijntjes en klachten. Als Binnenland en Den Helder de finale halen, wordt het een echte half court game, een heel andere type wedstrijd dan de eerste halve finale. Een factor is wel dat het voor de twee finalisten de tweede wedstrijd in twee dagen is en daar zijn vooral de oudere speelsters minder dol op. De vraag is hoe die dat gaan verteren."

De finale van de strijd om de Carla de Liefde Trofee staat voor zaterdag 26 maart om 20.00 uur op de rol. Eerder op de dagen worden nog de finales van de Basketball Cup bij de vrouwen U20/U18 (14.30 uur) en de rolstoelbasketballers (17.00 uur). Alleen voor de wedstrijden van de Final Four dient een ticket gekocht te worden. Die zijn vijf euro per stuk en kunnen online worden gekocht.

Foto's: Jeffrey Lewakabessy en archief Noordhollands Dagblad

Gerelateerde artikelen