!
22-23 WBL Supercup Grasshoppers defense.jpeg
22 september 2022

Preview op het nieuwe seizoen in de Women’s Basketball League (deel 1)

Door Ronald van Dam

De eerste prijs van het nieuwe seizoen in de Women's Basketball League is met de Supercup voor Sportiff Grasshoppers al vergeven. Zaterdag 24 september gaat de nieuwe competitie van start met wederom negen teams. Er is één verschil: BC Utrecht Cangeroes maakt plaats voor nieuwkomer Basketbal Academie Limburg uit Weert. Titelverdediger Den Helder Suns gaat op voor de zeventiende landstitel. Het is aan de andere acht clubs om een daar een stokje voor te steken. We maken – geheel willekeurig – een rondje langs de clubs in twee bedrijven. Vandaag deel 1.

Den Helder Suns

Den Helder Suns veroverde vorig seizoen de tweede landstitel op rij en de zestiende in de clubgeschiedenis door de best-of-five serie in de finale tegen Sportiff Grasshoppers met 3-1 in het voordeel te beslissen. Of dat hoofdcoach Mario Bennes met zijn ploeg dit seizoen weer all the way gaat, valt nog te bezien. Met het vertrek van Zoë Slagter (fulltime 3x3), Janis Ndiba (ook 3x3), Kourtney Treffers (Lucca in Italië), Sarah Curran (gestopt wegens een slepende blessure) en Eline van Esch heeft Den Helder ongeveer 45 punten per wedstrijd aan scorend vermogen ingeleverd, zo heeft Bennes becijferd. “En dat zal gecompenseerd moeten gaan worden. We gaan proberen andere speelstijl te hanteren, maar er zal tijd nodig zijn om die er goed in te krijgen”, tempert de coach de verwachtingen in de kop van Noord-Holland. “Maar onze doelstelling is nog steeds om mee te doen om de prijzen.”

Nieuw bij Den Helder zijn Kelsi Lidge, Iris Vennema, Elske Heerschop en Melissa ’t Jong. Lidge komt van Drexel University waar ook Curran speelde. Vennema, die een drukke zomer als jeugdinternational achter de rug heeft, verruilt Triple Threat voor de Suns. Heerschop en 't Jong speelden vorig seizoen bij BC Utrecht Cangeroes.

Sportiff Grasshoppers

In het gewonnen duel om de Supercup twee weken geleden heeft Sportiff Grasshoppers (foto hieronder) al laten zien dat het de strijd met Den Helder aan kan én wil. Het vertrek van Noor Driessen (Osnabrück) en Ilse Kuijt (Herner) naar Duitsland is een aderlating en ook Marieke van Schie draagt niet langer het geel/zwart van Grasshoppers. Hoofdcoach Rick Driessen doet een stapje terug en krijgt samen met Cobbe van der Vuurst een begeleidende rol op de achtergrond.

De nieuwe hoofdcoach is voormalig international Renate Sluijs die haar actieve carrière als speelster beëindigde bij Leiderdorp, maar door haar twee basketballende kinderen de weg naar de hal weer heeft teruggevonden. Als debuterend coach op het hoogste niveau is het even wennen, vindt Sluijs. “Het is pittig. Ik had niet gedacht dat er zoveel op me af zou komen. Door de positieve vibe, het vertrouwen van de meiden – en van het bestuur van Grasshoppers – voel ik me erg gewaardeerd. Ik heb heel veel zin in de start van de competitie.”

De nieuwe speelsters in de selectie van de bekerhouder uit Katwijk zijn Karin Kuijt (terug uit Italië) en jeugdspeelsters Yara Paulides en Ilja Kromhout. Over de doelstelling is Sluijs helder: “De play-offs halen.”

22-23 WBL Supercup Grasshoppers.jpeg

Lekdetec.nl

De club uit Bemmel sneuvelde afgelopen seizoen in de kwartfinale van de play-offs tegen Landslake Lions dat de best-of-three serie met 2-0 naar zich toe trok. Hoofdcoach Jeroen van Vugt is gebleven en heeft ten opzicht van het seizoen 2021/’22 een gedeeltelijk nieuw team. Drie speelsters vertrokken (Julia Jorritsma, Gracie Roberts en Aya Darib) en daar zijn vier speelsters voor terug gekomen. Asa Kantebeen keerde na een Spaanse avontuur bij Ausarta Barakaldo terug naar Nederland. De andere drie nieuwelingen zijn Brechte Norel, Janka Mihalik en Janiek Wesseling.

Doelstelling van de coach is komend seizoen ‘een identiteit te creëren die bij Lekdetec past’. Van Vugt: “We willen met veel energie en snelheid spelen en daarnaast elke training en wedstrijd als team en individu beter worden. De nadruk zal dit seizoen meer komen te liggen op individuele ontwikkeling. Er zullen meer jonge meiden uit de eigen opleiding gaan aansluiten. Uiteraard is het ook ook een doelstelling om voor een plek in de Elite A te spelen. Als we die hebben gehaald kijken we verder waar we staan.”

De speelster bij Lekdetec.nl waar iedereen op let, is uiteraard international Lisanne de Jonge, de MVP van het seizoen 2020/’21 en afgelopen seizoen ook weer in het All Star Team gekozen. Van Vugt: “We werken wel aan een manier van spelen en trainen om meer speelsters in stelling te brengen binnen hun eigen krachten, zodat er meer ‘players to watch’ dan alleen Lisanne zullen zijn.”

Jolly Jumpers

Jolly Jumpers, afgelopen seizoen in de kwartfnales van de play-offs met 2-0 uitgeschakeld door Startportaal Binnenland, zag sterkhouder Laura Steggink vertrekken de Italiaanse club Fabriano. “Ze heeft een mooie kans gekregen om bij een club in de Serie B professioneel te basketballen en haar horizon te verbreden”, vertelt hoofdcoach Chris Stomp. Ook weg zijn Erika Mäkelä (naar Uitsmijters in de Promotiedivisie) en Emma Boerighter (naar Spanje om te studeren en stage lopen).

Stomp, die aan zijn tweede seizoen in Tubbergen begint, verwelkomt Kirsten Ebeltjes (Uitsmijters) op de centerpositie en guard Kianna Wiens die afkomstig is van Trinity Western University uit Canada. Een lelijke tegenvaller is de blessure van Noëlle Droste die in een oefenduel tegen TK Hannover haar kruisband heeft gescheurd en dit seizoen niet meer in actie komt.

Als ‘players to watch’ noemt Stomp Marèll Glaubitz, Jasmijn De Ceuninck van Cappelle en Iris Zwart. “Onze doelstelling komend seizoen is genieten van het spel en van winnen. En bij verlies genieten van het leren om het de volgende wedstrijd beter te doen”, formuleert Stomp (foto hieronder). “Individueel moeten onze speelsters zich ontwikkelen om in de zomer Nederland te vertegenwoordigen in 5-5 of 3x3. In de Nederlandse competitie moeten we zien te eindigen op de plek waar we horen, wat die plek ook mag zijn. De doelstelling van de club is elk jaar iets professioneler te worden.”

Chris Stomp.jpg

Basketbal Academie Limburg

Basketbal Academie Limburg neemt de plek in van BC Utrecht Cangeroes dat komend seizoen niet meer terugkeert in de Women’s Basketball League. Hoofdcoach Jorrick Creyghton is al een aantal jaar bezig met het ontwikkelen van talentvolle basketbalsters bij opleidingsclub uit het Noord-Limburgse Weert. Met die groep – alleen Siri Korner van BS Leiden is erbij gekomen– zet Creyghton nu de stap naar het hoogste niveau in Nederland, waarbij de debutant zich wel meteen ‘het halen van de play-offs’ ten doel heeft gesteld. Creyghton: “We zullen de komende twee seizoenen aansluiting moeten gaan zoeken bij de top vier van de WBL.”

De meest in het oog springende basketbalster in de selectie van BAL is Finley van Bree. Of beter: was Finley van Bree, want zij scheurde in de voorbereiding de binnenste band van haar knie en is voor de rest van het seizoen niet meer inzetbaar. Creyghton: “Op dit moment moeten wij het echt als een team gaan doen. Ik denk dat Alex LaPorta, onze Amerikaanse, één van de meest fysieke speelsters op het veld zijn. Ze komt van de University of Missouri uit de NCAA 2. Ze pakt flink wat rebounds en zal elke losse bal willen hebben.”

Gerelateerde artikelen