!
Topkip Lions.png
23 september 2022

Preview op het nieuwe seizoen in de Women’s Basketball League (deel 2)

Door Ronald van Dam

De Women's Basketball League (WBL) gaat zaterdag 24 september weer van start. Eerder deze week maakten we al kennis met vijf van de negen teams. Na titelverdediger Den Helder Suns, Sportiff Grasshoppers, Lekdetec.nl, Jolly Jumpers en nieuwkomer Basketbal Academie Limburg is het het in het tweede en laatste deel van deze preview de beurt aan Topkip Lions, Startportaal Binnenland, Triple Threat en LGITS.NL Martini Sparks.

TopKip Lions

Met familiebedrijf Topkip als nieuwe sponsor en nieuwe hoofdcoach Chris van Kampen als opvolger van Marlous Nieuwveen begint de club uit Landsmeer aan het nieuwe seizoen in de WBL. Van Kampen moet het voorlopig nog stellen zonder de van blessures herstellende routiniers Tanya Bröring en Kim Hartman. Nieuw in de selectie van de Lions zijn Jaleesa Molina en Anouschka Meijer. Molina, afkomstig van Startportaal Binnenland en de Orange Lions Academy, kampt nog met een blessure en doet voorlopig dus nog niet mee. Meijer speelde voorheen bij Iona University, de Orange Lions Academy en daarvoor ook al bij Landslake Lions.

Van Kampen, afgelopen zomer nog bondscoach van de Orange Lions bij het Europees Kampioenschap voor Vrouwen U16, wil niemand van zijn selectie in het bijzonder eruit lichten als 'player to watch'. "Topkip Lions moet als team presteren. Als gevolg van alle wisselingen ten op zichte van vorig seizoen en de huidige blessures zullen verschillende meiden een nieuwe, grotere rol moeten pakken. Onze doelstelling is om elke week te proberen het een beetje beter te doen dan de week ervoor, in uitvoering en teamspel."

Startportaal Binnenland

Hoofdcoach Joost van Rangelrooy, die dit seizoen wordt geassisteerd door voormalig bondscoach Remy de Wit, heeft ook flink wat wijzigingen in zijn selectie. "Er zijn vijf meiden vertrokken. Jaleesa Molina speelt komend seizoen bij Topkip Lions. Pien Steenbergen en Frode Flos van der Schans basketballen dit jaar in Amerika. Maaike van Zeijl doet een stapje terug en speelt komend seizoen in het tweede bij Binnenland. En Eline Kasius is gestopt vanwege haar zwangerschap."

Van Rangelrooy vult dat deels op met versterkingen uit de jeugdopleiding in de persoon van Florianne Boekenstijn, Alyssa van der Meer en Mylah Aalse. Daarnaast komen Rochella van la Parra en Jaline van der Linden over van BS Leiden. De laatste aanwinst op het roster is Amy Pregliasco, een jonge Italiaanse pointguard die in Nederland komt studeren. "We hebben een erg jong team naast de wat oudere bekende garde. Gezien de voorbereiding verwachten we vooral een positieve doorbraak van Mylah Aalse en Eva van Oosten dit jaar."

"We gaan tot aan de Kerst werken aan ons eigen concept", zegt Van Rangelrooy over de doelstellingen. "We kunnen dan pas echt zeggen waar we staan. Ik vermoed dat veel teams naar elkaar toe zijn gekropen. Dat maakt de competitie erg interessant. Met het team dat wij hebben, zullen we mee gaan doen om de bovenste plekken. Veel zal afhangen hoe snel de jonge meiden gaan aanhaken."

22 EK VU18 Warmenhoven.jpg

Triple Threat

Bij Triple Threat heeft Dominique Schemmekes het stokje over gedragen aan Laki Lakner, die in het verleden tal van nationale jeugdselecties bij de mannen en vrouwen onder zijn hoede had. De geboren Kroaat kan in Haarlem aan de slag met de jonge talenten van Triple Threat die zijn gebleven. Van die groep droegen Fleur Bastiaansen, Quinta van Schijndel, Iris Vennema (die is wel vertrokken naar Den Helder), Phoenix Stotijn, Roos Warmenhoven (foto hierboven) en Safa Ramdhani afgelopen zomer als jeugdinternational het shirt van de Orange Lions, een respectabel aantal.

Lakner: "De afgelopen twee jaar en zeker vorig seizoen hebben deze jonge speelsters ervaring opgedaan in de Women's Basketball League. Ze speelden wisselvallig in de eredivisie, wat ook geen verassing was voor dit jonge team. Dit seizoen hebben we twee Amerikaanse speelsters toegevoegd aan de selectie. Zo hopen we dat de jonge talenten in combinatie met de Amerikaanse inbreng een dynamische team gaan worden dat tegen iedereen op kan spelen. Ik kan nu wel een paar namen gaan noemen, maar zonder clichématig te willen worden, moeten we echt opereren als team."

Een lelijke tegenvaller is wel de blessure die Fleur Bastiaansen opliep in de eerste week van de voorbereiding. Lakner: "Fleur was een belangrijke schakel in ons team. Onze doelstelling is bij de eerste vier komen, daarna is alles mogelijk."

LGITS.NL Martini Sparks

Bij de WBL-club uit het Groningse Haren keren de twee Amerikaanse speelsters Addy Clift en Carolyne Lawley niet terug. Hun opvolgsters zijn de 25-jarige forward/center Donasja Scott (vorig seizoen 19 punten en 11 rebounds gemiddeld bij Etzella in Luxemburg) en de 27-jarige comboguard Danielle Shafer (20 punten, 7,5 rebounds en 3,5 assists gemiddeld bij Vestri in de IJslandse competitie). Carmen Dijkhuis is gestopt, maar daar tegenover staat de komst van Danielle Pruijs en Ires van der wal die afgelopen seizoen bij Groene Uilen 'een etage lager' speelden, maar nu weer terugkeren in de hoofdmacht van Sparks.

Hoofdcoach Robert Tinga is enthousiast over zijn nieuwe selectie. "We hebben meerdere leuke speelsters die hopelijk mooie dingen gaan doen. Mede gelet op wat er bij de andere teams in de WBL is gebeurd, speelsters die naar het buitenland zijn vetrokken of zijn gestopt, verwacht ik een spannende competitie waarbij het wat dichter bij elkaar ligt. Onze doelstelling is bij de eerste vier te komen en zo lang mogelijk mee te doen om de prijzen. Dat klinkt misschien wat overmoedig, maar dat willen we echt. We hebben daar het team ook voor. We zijn nog niet helemaal fit en compleet, dus de eerste weken zal het nog wat zoeken zijn. Let's Get IT Started is onze nieuwe hoofdsponsor, de opvolger van Keyser Capital, daar zijn we heel blij mee. Ik hoop op veel leuke wedstrijden en heb zin in het nieuwe seizoen."

Gerelateerde artikelen