!
22 WKQF W3 IJSL NED Roeland Schaftenaar.jpg
1 augustus 2022

Proud te be Lions! Maak kennis met de gebroeders Roeland en Olaf Schaftenaar

In de selectie van de Orange Lions zitten ook twee broers: Roeland en Olaf Schaftenaar. Op het oog twee rustige jongens die beiden als profbasketballer al heel wat Europese velden hebben gezien. Begin september doen ze samen in Praag mee aan EuroBasket 2022. Ze kunnen niet wachten.

Basketbalfanaat Mark de Vries houdt de ontwikkeling van de Nederlandse talenten nauwlettend in de gaten. Dit keer richt hij de schijnwerpers op gebroeders Roeland en Olaf Schaftenaar. In de aanloop naar het EK in september zal De Vries dat bij meer internationals doen.

Dubbele ‘Bond of Lion Brothers’ in Oranje

Wie de gebroeders Schaftenaar bezig ziet rond en tijdens een training of wedstrijd denkt al snel dat het een twee stille en introverte kerels zijn. Totdat je samen met hen in een videocall zit. Dan komt er een dynamiek los die je wel vaker ziet tussen broers. Met regelmaat spelen ze elkaar de bal toe in het gesprek. Wellicht omdat de passer dan meer tijd heeft om na te denken over zijn antwoord. De lach op beide gezichten zegt alles over hun speciale band.

Als we elkaar spreken is Roeland (33) in Camarillo, Californië en verblijft Olaf (29) op het Griekse eiland Kreta. Iedereen kan zich voorstellen dat het erg speciaal is als je met je broer samen voor je land mag uitkomen. Roeland had eerder bij het Amsterdamse Apollo al met zijn oudere broer Frank gespeeld. Maar door het leeftijdsverschil van bijna vijf jaar speelde hij nog nooit met Olaf samen. Totdat ze beiden in de selectie van de Orange Lions werden opgenomen. Inmiddels staat Roeland op 83 interlands aan en Olaf op 18.

Roeland: “Ik heb natuurlijk een periode meegemaakt dat ik de enige Schaftenaar was bij het Nederlands team. Sinds Olaf ook deel uitmaakt van de selectie is het elk window een soort familiereünie. Anders kom je elkaar tijdens een seizoen niet zo snel tegen, maar wij door de interlands die we spelen wel. Het is niet zo dat we dan ook naar het huis van onze ouders gaan, want we verblijven met het hele team in hetzelfde hotel. Inmiddels zijn de Orange Lions trouwens ook een behoorlijk hechte familie geworden en kennen we elkaars partners en kinderen ook. Daardoor voelen de periodes rond de interlands echt als thuiskomen met je matties. De selectie van Olaf heeft dat familiegevoel voor mij een extra dimensie gegeven.’

Olaf: “Die Orange Lions-familie heeft natuurlijk ook amusante trekjes. Zo ben ik altijd het slachtoffer van de grapjes van Worthy de Jong. En als we klaar zijn met de warming up schieten alle spelers de elastieken, die we voor het stretchen gebruiken, naar mij toe. Dat zijn van die dingen die groeien als je vaker samen bent.”

21 WKQF W1 ITA NED Roeland Schaftenaar.jpg

Mooie ervaringen met de Orange Lions

Roeland speelt sinds 2010 voor de Orange Lions. Zijn debuut maakte hij tegen Israël onder de hoede van bondscoach Gadi Kedar. In die periode speelde Roeland vooral in Spanje op het tweede niveau (nu LEB Oro) en daarna in Griekenland vijf van zijn zes seizoenen daar op het hoogste niveau. Afgelopen seizoen kwam de oudste van deze twee Schaftenaars (Frank is de oudste met zijn 36 jaar) in de LEB Oro uit voor Coruna.

In zijn eerste jaren was Roeland een van de weinige spelers bij de Orange Lions met een buitenlandse club. Daardoor was hij ook meer dan de anderen gewend aan het soms fanatieke publiek dat je in Zuid Europa tegenkomt. Daar krijg je te maken met veel lawaai en mensen die je uitschelden. Je moet daar als basketballer mee om leren gaan. Maar zie nu hoe lang het rijtje Nederlandse spelers is dat in buitenlandse competities actief. En doordat de Nederlandse clubs ook in Europese clubcompetities meedoen zit in het huidige team veel spelers die ervaring hebben met de sportbeleving die je in andere landen ziet.

Ook in dat aspect groeien de Orange Lions. Roeland: “In de beginperiode was er nauwelijks geld en konden we met moeite zeven ervaren spelers bij elkaar krijgen. Er waren veel jongens die zich niet beschikbaar stelden. Wij plaatsten ons toen onder leiding van Toon van Helfteren voor het eerst in 26 jaar voor het Europees Kampioenschap. Mijn persoonlijk gaafste moment was de interland in Leiden waar we ons plaatsten. We kwamen in de tweede helft los, waardoor we een voorsprong van vijftien punten namen. Het dak van de Vijf Meihal ging er helemaal af. Dat we daarna op het EK zelf na de nederlaag tegen Griekenland net niet de tweede EK-ronde haalden was natuurlijk zuur. Maar dat we elke tegenstander goed partij konden bieden, gaf ons wel het gevoel dat er meer in zat. Zowel op dat EK in 2015 als in de verdere toekomst met de Orange Lions.”

Olaf startte zijn interlandloopbaan in 2017. Tegen welke tegenstander kan hij zich niet meer herinneren. Op Proballers.com staat dat hij debuteerde op 25 februari 2019 in de met 85-76 verloren wedstrijd tegen Polen. Afgelopen seizoen speelde Olaf eerst bij Girona. Die club is eigendom van voormalig NBA-speler Marc Gasol in de LEB Oro, het tweede niveau in Spanje. In maart verhuisde hij naar de hoogste Roemeense competitie. Inmiddels is net bekend geworden dat hij komend seizoen weer in Nederland zal spelen; Donar is zijn nieuwe club.

Olaf: “Mijn individueel beste Oranje-moment had ik in de thuiswedstrijd tegen Kroatië. We stonden bij rust – geloof ik – met 32-24 achter in de bubbel van Turkije. Ik gooide er daarna op een belangrijk moment een paar driepunters in. Natuurlijk ben ik trots op onze kwalificatie voor EuroBasket. Mijn rol is bij het team langzaam wat gegroeid. Ik krijg van coach Buscaglia meer speeltijd dan daarvoor. Wat ik mooi vind is dat ik samen speel met Jito Kok en Shane Hammink, mijn vroegere teamgenoten bij de jeugd. En in de jeugd speelde ik tegen Leon Williams. Nu zijn we allebei een Orange Lion. Dat maakt het voor mij extra speciaal.."

22 WKQF W2 RUS NED OLaf Schaftenaar.jpg

Wat Roeland steekt is dat sommige landen het om onbegrijpelijke redenen voor elkaar krijgen om Amerikanen te naturaliseren, terwijl ze soms zelfs nooit in dat land hebben gespeeld. “Wij spelen allemaal in teams waar vaak Amerikanen de dominante rol hebben. Bij de Lions moeten we het zelf doen. Dat is een andere manier van je eigen kwaliteiten inzetten. Zo zou dat voor alle andere landen ook moeten gelden. Dus zonder die Amerikanen.

Ze glimmen van trots als ze samen op het veld staan tijdens het volkslied. Tijdens de laatste interland tegen Italië in Almere was de wedstrijd al een paar dagen helemaal uitverkocht. Dat is wel eens anders geweest. Dat hebben de Orange Lions toch maar mooi voor elkaar gekregen. Ook Roeland en Olaf herinneren zich nog wel de thuiswedstrijd tegen Litouwen een paar jaar geleden. In de Amsterdamse Sporthallen Zuid leek het door alle Litouwse trommelaars wel of Litouwen thuis speelde. Goed om te zien dat in de laatste interland tegen Italië de Nederlanders meer lawaai maakten. Die lijn moeten de Nederlandse fans maar vast houden.

Voor de sfeer zou Roeland liever in Leiden spelen. “Het is toch te gek voor woorden dat daar geen grotere sporthal mag worden neergezet. Daardoor mogen we daar geen interlands meer spelen. Ongelooflijk! Zeker als je ziet dat wij in Spanje in plaatsen met 80.000 inwoners komen en ze een sporthal hebben met een capaciteit van 6.000 toeschouwers. Daar kan dat wel.”

Opladen voor een mooie zomer

Voor Olaf en Roeland is het op het moment van het video gesprek even tijd voor vakantie. Zo kunnen ze zich alvast opladen voor de volgende interlands. Er moet nog wel wat gesleuteld worden aan het spel van de Orange Lions, zodat de puzzelstukjes op hun plek plaats gaan vallen. De Schaftenaars hebben er alle vertrouwen in dat Orange Lions op EuroBasket goed voor de dag gaan komen. Maar eerst staat er nog een aantal mooie oefenwedstrijden op het programma tegen o.a. Slovenië, Frankrijk, Duitsland en Litouwen, gevolgd door de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Georgië (uit op 24/8) en Spanje (thuis op 27/8).

Roeland en Olaf Schaftenaar kunnen niet wachten.

Tekst: Mark de Vries, Dutch Basketball Network @LinkedIn en Facebook
Foto's: fiba.basketball

22 WKQF W3 Orange Lions volkslied.jpg

Gerelateerde artikelen