!
22 Orange Lions rollers mannen huldiging.jpg
27 augustus 2022

Rolstoelbasketbalfeestje met huldigingen en bondsonderscheidingen in vol Topsportcentrum

Door Ronald van Dam

De WK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Spanje zaterdagavond was een goed moment om stil te staan bij de goede Nederlandse basketbalprestaties in de breedte. In de rust van de interland in het uitverkochte Topsportcentrum Almere werden de rolstoelbasketballers volkomen terecht in het zonnetje gezet. Niet alleen voor de prestaties die de nationale selecties afgelopen jaar hebben geleverd (beide Europees kampioen), maar ook vanwege een aantal individuele bijdragen over een lengte van jaren, waardoor Nederland in het rolstoelbasketbal een internationale grootmacht is geworden. Zelden stonden er zoveel medaillewinnaars tegelijk samen op een basketbalveld.

Om te beginnen werden beide rolstoelbasketbalteams in 2021 Europees kampioen. De vrouwen van bondscoach Gertjan van der Linden prolongeerden in het Spaanse Madrid hun Europese titel, maar voor de mannen van Cees van Rootselaar was het de eerste Europese titel sinds 1993. Beide teams strijden van 16 t/m 27 november in Dubai om de wereldtitel. Voor het winnen van Europese goud kregen de Orange Lions van het publiek in Almere een staande ovatie.

Bondsspeld voor speelsters en assistent-coach Irene Sloof

Maar er gebeurde meer. De vrouwen zijn de laatste jaren de absolute nummer één van de wereld. Het begon in 2018 door geschiedenis te schrijven met het veroveren van de wereldtitel, de allereerste ooit voor een Nederlandse basketbalploeg. Bij de uitgestelde Paralympische Spelen van Tokyo in 2021 maakten de Orange Lions op knappe wijze hun favorietenrol waar en keerden huiswaarts met het goud. Ze traden daarmee in de voetsporen van de mannen die in 1992 Paralympisch goud hadden veroverd. En alsof dat nog niet genoeg was werden de rolstoelbasketbalsters eind vorig jaar Europese kampioen, na die van 2017 en 2019 hun derde titel op rij. Dat alles bij elkaar was voor het bestuur van de Nederlandse Basketball Bond reden om alle speelsters en assistent-coach Irene Sloof met een Bondsspeld te eren.

22 Orange Lions rollers vrouwen huldiging.jpg

Gertjan van der Linden Lid van Verdienste

Gertjan van der Linden, die al een bondsspeld heeft, werd zaterdagavond onderscheiden als Lid van Verdienste. Van der Linden is al sinds jaar en dag een van de boegbeelden van het Nederlandse rolstoelbasketbal. Hij won als speler Paralympische goud in 1992 in Barcelona en is als bondscoach de architect en aanjager van de vele successen die de vrouwen de laatste tien jaar hebben geboekt, inclusief de wereldtitel, Paralympisch goud en drie Europese titels.

Ook Cher Korver Lid van Verdienste

Ook speelster Cher Korver is benoemd tot Lid van Verdienste van de Nederlandse Basketball Bond en kreeg daarvoor haar onderscheiding in Almere uitgereikt tijdens het feestje in de rust. Rolstoelbasketbalster Korver is de grens van 500 interlands gepasseerd, deed mee aan zes Paralympische Spelen, zes WK’s en liefst dertien EK’s. De sympathieke international won in haar carrière vijf Europese titels (1999, 2013, 2017, 2019 en 2021), één wereldtitel (2018) en eenmaal Paralympisch goud (2021), om over de nodige nationale clubtitels, haar maatschappelijke betrokkenheid en het promoten van rolstoelbasketbal maar te zwijgen.

Gerelateerde artikelen