!
22 EPYG Nederland U23 rolstoel.jpg
27 juni 2022

Rolstoelbasketballers U23 van 1 t/m 3 juli op de European Para Youth Games

Door Toine Klerks

De beste Nederlandse rolstoelbasketballers onder 23 jaar zijn maandag vertrokken naar Palujahti in Finland, waar ze mee gaan doen aan de European Para Youth Games 2022 (EPYG2022). De Orange Lions ontmoeten daar 430 andere sporters uit 29 landen die uitkomen in 8 verschillende sporten.

De Nederlandse selectie, die voornamelijk bestaat uit spelers en speelsters uit het CTO-programma van de Orange Lions Academy op Papendal, komt vrijdag 1 juli a.s. voor het eerst in actie. Tot die tijd focust de ploeg zich na de reisdag op maandag op drie trainings- en educatiedagen. Hoofdcoach Irene Sloof selecteerde vier vrouwen en acht mannen voor de zevendaagse trip. 

De tegenstanders komen uit A, B en C-landen in het mondiale rolstoelbasketbal. Maar dat zegt volgens Sloof niet altijd iets over het niveau van de jeugdteams van de betreffende landen. "We zijn hier voor ontwikkeling, beleving en plezier. Maar op het veld willen we wel gewoon winnen", aldus Sloof. In 2017 ging ze voor het laatst met een Nederlandse selectie naar een eindtoernooi in het jeugdrolstoelbasketbal, toen een EK. Destijds werd Nederland voorlaatste in het Italiaanse Lignano. Daarna besloot de internationale bond om geen gemengde teams meer toe te laten, waardoor Nederland de afgelopen jaren geen afvaardiging kon sturen. 

Tijdens de European Para Youth Games in Finland worden wel gemengde teams toegelaten. De Nederlandse Basketball Bond maakte van die mogelijkheid gebruik om het U23 team in te schrijven. Sloof selecteerde de volgende sporters voor het toernooi: Ali Hasson, Ylonne Post, Lindsay Frelink, Fabian Jansen, Anil Cegil, Fabian Jansen, Julia van der Sprong, Ilyas El Bennay, Mike van Graffijland, Xena Wimmenhoeve, Jelmer van Brunschot en Walter Vlaanderen.

Het programma ziet er als volgt uit:

Donderdag 30 juni
Openingsceremonie (18.00 uur)
Vrijdag 1 juli
Nederland-Ierland (9.00 uur)
Finland-Nederland (13.30 uur)
Zaterdag 2 juli
Portugal-Nederland (11.15 uur)
Italië-Nederland (15.45 uur)
Zondag 3 juli
Strijd om het brons (10.00 uur)
Finale (12.15 uur)

Gerelateerde artikelen