!
20190707_NED_win_photo_Eike.jpg
9 juni 2022

Rolstoelbasketbalsters op 17 juni tegen Canada in duel der wereldkampioenen

Door Ronald van Dam

Regerend wereldkampioen Nederland speelt op vrijdag 17 juni een oefenwedstrijd tegen Canada, de wereldkampioen van 2014. Het duel in Sporthallen Zuid (aanvang 19.00 uur) is voor beide landen onderdeel van de voorbereiding op het Wereldkampioenschap rolstoelbasketbal 2022 dat in november in Dubai wordt gehouden. Daar wordt ook bepaald hoeveel plekken voor de Paralympische Spelen in 2024 elke zone krijgt toegewezen.

Bij het WK in 2014 was Canada in de halve finale tussen de twee landen de bovenliggende partij in een ware thriller (75-74). Nederland moest uiteindelijk genoegen nemen met het brons, terwijl Canada in de finale de Duitse vrouwen versloeg. Na 2016 hebben de selecties van Canada en Nederland een flinke verandering ondergaan. Bij Canada werden de resultaten sindsdien steeds iets minder, de Oranje Lions daarentegen zagen de prestaties alleen maar beter worden. De Nederlandse vrouwen werden in 2018 in Hamburg voor het eerst wereldkampioen, haalden sindsdien drie EK-titels binnen en zetten in Tokyo in 2021 de kroon op het werk met het eerste Paralympische goud.

De wedstrijd op 17 juni is een afsluiting van een gezamenlijke zesdaagse trainingsstage op Papendal, waar Canada en Nederland ook nog vijf keer achter gesloten deuren tegen elkaar spelen. Canada moet zich nog via de Para Panam Games kwalificeren voor het WK in Dubai. Nederland deed dat afgelopen december al door in Madrid eerste te worden tijdens het door corona beïnvloede EK. Na deze stage speelt Nederland nog twee besloten oefenwedstrijden op zaterdag 18 en zondag 19 juni tegen Duitsland op Papendal. 

Het programma voor de Orange Lions van 13 t/m 19 juni zier er als volgt uit:

13 juni: Nederland - Canada (Papendeal, 20.00 uur)
14 juni: Canada - Nederland (Papendal, 20.00 uur)
15 juni: Canada - Nederland (Papendal, 20.00 uur)
17 juni: Nederland - Candag (Sporthallen Zuid, 19.00 uur) > toegankelijk voor publiek
18 juni: Duitsland - Nederland (Papendel, 16.00 uur)
19 juni: Nederland - Duitsland (Papendal, 10.00 uur)

Bondscoach Gertjan van der Linden en zijn assistent Irene Sloof en Joost van Rangelrooi hebben de volgende speelsers geselecteerd: Jitske Visser (Thuringia Bulls), Saskia Pronk (ROBA), Ylonne Post (SC Antilope), Ilse Arts (Essen Bears), Sylvana van Hees (ROBA), Lindsay Frelink (zonder club), Amy Kaijen (Essen Bears), Anouk Taggenbrock (Sunrise Medical Braves), Cher Korver (SC DeVeDo), Carina de Rooij (Sunrise Medical Braves), Julia van der Sprong (SC DeVeDo), Xena Wimmenhoeve (SC DeVeDo), Mariska Beijer (Hannover United) en Bo Kramer (Essen Bears)

Een nieuw gezicht in de selectie is Ylonne Post, die sinds dit seizoen deel uit maakt van de Orange Lions Academy / CTO op Papendal. Center Xena Wimmenhoeve, nog niet volledig hersteld van een operatie aan haar pols, zal helaas geen minuten kunnen maken. Van de groep van deze veertien speelsters worden er uiteindelijk twaalf geselecteerd worden voor het WK in november.  

Tickets voor 17 juni zijn online te bestellen.

Gerelateerde artikelen