!
2019_Rolstoel_Orange Lions_vrouwen_EK_Team
13 mei 2021

Rolstoelbasketbalsters in Tokyo in een poule met Verenigde Staten en China

Door Ronald van Dam

"Ik ben altijd blij als we weer naar een toernooi mogen", is de eerste reactie van bondscoach Gertjan van der Linden als hem wordt gevraagd of hij blij is met de loting voor de Paralympische Spelen, die van 24 augustus t/m 5 september in Tokyo worden gehouden. De Nederlandse rolstoelbasketbalsters hebben de Verenigde Staten, China, Spanje en Algerije geloot. "We gaan er heen als de nummer één van de wereld. Dan maakt het niet zoveel uit bij wie je terecht komt. Ik denk dat niemand tegen ons wil spelen in de kwartfinales."

Bij de loting die vandaag werd verricht vormde Nederland namens het Europese continent een koppel met Groot-Brittannië, wat betekende dat de twee finalisten van het laatste EK, twee jaar geleden in Rotterdam, niet bij elkaar in de groep terecht konden komen. De Britse vrouwen zitten in poule A met Canada, Australië, Duitsland en Japan.

"Ik ben verbaasd dat Japan voor die poule heeft gekozen", zegt Van der Linden over de loting. "Als organisator mag je als laatste kiezen. Blijkbaar wilde Japan niet tegen China spelen, de andere Aziatische vertegenwoordiger, dat denk ik althans. Dat betekent dat wij in poule B Algerije hebben gekregen, dat normaal gesproken met Spanje om de vierde plek in onze groep zal spelen. Wij strijden met Amerika en China om de groepswinst."

Dat regerend wereldkampioen Nederland, tevens winnaar van de laatste twee EK's, poule B wel even naar zich toe zal trekken, is volgens Van der Linden nog geen uitgemaakte zaak. "Aan Amerika en China krijgen we een zware dobber. Paralympisch kampioen Amerika heeft een aantal ervaren oudgedienden teruggehaald die er bij het WK in 2018 in Duitsland niet bij waren. En China won bij dat WK van Amerika en van Canada. Dat is dus ook een tegenstander om rekening mee te houden.".

2019_Rolstoel_Orange Lions_vrouwen_EK_Gertjan

De Orange Lions zijn op een gouden Paralympische missie. Bij de laatste twee Spelen in Londen (2012) en Rio de Janeiro (2016) legde de Nederlandse vrouwenploeg beslag op het brons, maar sindsdien heeft de ploeg van bondscoach Gertjan van der Linden zich met twee Europese titels (2017 en 2019) en de allereerste wereldtitel voor een Nederlandse basketbalploeg ooit (2018) ontwikkeld tot 'the team to beat'. "Met die status gaan we naar Tokyo. Niemand wil tegen ons spelen in de kwartfinales. Stel dat we de groep winnen, dan komen we in de kwartfinales uit tegen nummer vier uit groep A. Mijn inschatting nu is dat Australië dat wordt."

In de ruim drie maanden tot de Paralympische Spelen hoopt de bondscoach nog flink wat oefenwedstrijden te gaan spelen. "De afgelopen tijd hebben we op Papendal geregeld tegen de mannen van de Orange Lions Academy geoefend, aangevuld met A-internationals. Van 14 t/m 18 juli gaan we in Nederland een Dutch bubbel creëren, waarbij in elk geval Duitsland komt en misschien ook Amerika. En hopelijk nog meer landen. Verder willen we nog een stage met Duitsland en eentje met Groot-Brittannië regelen. Hoe dan ook, het is leuk dat we weer kunnen beginnen."

Inmiddels is ook bekend dat het Europees Kampioenschap 2021 voor zowel de Nederlandse vrouwen als mannen van 2 t/m 13 december tegelijkertijd in Spanje (Madrid) wordt gehouden. Daar zijn de tickets te verdienen voor het volgende wereldkampioenschap dat in november 2022 in Dubai plaats zal vinden. Bij de vrouwen doen er zes landen mee, bij de mannen twaalf.

Gerelateerde artikelen