!
Maarten en Frank
22 mei 2023

Snelle groei basketball beloond met verkiezing Maarten Hoffer in bestuur FIBA Europe

Maarten Hoffer is met een grote meerderheid gekozen in het bestuur van FIBA Europe. Dat gebeurde bij de Algemene Ledenvergadering van de Europese tak van de internationale basketbalbond FIBA. De Algemeen Directeur van de Nederlandse Basketball Bond kreeg 78 procent van de stemmen.

Het is de eerste keer in negen jaar tijd dat Nederland weer vertegenwoordigd is in het hoogste bestuurlijke orgaan van het Europese basketball. De laatste vertegenwoordiger in het bestuur was Jan Berteling, die tot 2014 deel uitmaakte van het bestuur van FIBA Europe.

De verkiezing van Hoffer is een groot compliment aan de ruim driehonderd Nederlandse basketbalverenigingen, het bondsbureau en het NBB-bestuur. Gezamenlijk zijn ze erin geslaagd om van basketball de snelst groeiende teamsport, en een van de snelst groeiende sporten van Nederland te maken. Die groei is in alle geledingen te zien, van meisjes en jongens tot vrouwen en mannen, maar is het grootst in de leeftijdsgroep 13 t/m 18 jaar. Dat is bijzonder, aangezien geen enkele andere sport in Nederland in deze leeftijdscategorie groeit. Deze krachtige cijfers, gecombineerd met de commerciële groei en de wens om te verjongen, waren voor de Europese landen belangrijke redenen om een Nederlandse vertegenwoordiger in het bestuur te benoemen.

Garbajosa nieuwe voorzitter van FIBA Europe

Naast de verkiezing van het bestuur stond de Algemene Vergadering ook in het teken van de verkiezing van de nieuwe voorzitter van FIBA Europe. De strijd ging tussen de ervaren bestuurders Jean-Pierre Siutat en Jorge Garbajosa, voorzitters van respectievelijk de Franse en de Spaanse basketbalbond. Voormalig Spaans topspeler Garbajosa werd met 35 tegen 15 stemmen winnaar van de verkiezing. De Nederlandse Basketball Bond feliciteert de oud-speler van de Toronto Raptors en Real Madrid met zijn verkiezing tot voorzitter. Op de foto wordt hij geflankeerd door Maarten Hoffer en Frank Berteling.

Laatstgenoemde is NBB-bestuurlid en sinds 2020 lid van het bestuur van de International Basketball Foundation (IBF), een stichting die is verbonden aan de internationale basketbalbond FIBA. De IBF is opgericht om te waken over het cultureel erfgoed van de FIBA en om het basketball in ontwikkelingslanden te promoten.

De NBB dankt Siutat en Garbajosa voor hun uitstekende campagnes en kijkt ernaar uit om – samen met alle vijftig aangesloten nationale bonden – verder te werken aan de groei en ontwikkeling van het basketball in Europa.

Gerelateerde artikelen