!
26 maart 2022

Sportiff Grasshoppers en Den helder Suns naar finale Basketball Cup

Door Ronald van Dam

De twee finalisten van de strijd om de Carla de Liefde Trofee zijn bekend. Sportiff Grasshoppers en Den Helder Suns hebben zich vrijdagavond in Katwijk geplaatst voor de finale van de Basketball Cup bij de vrouwen. Grasshoppers versloeg in de eerste halve finale Startportaal Binnenland met 83-64, daarna was Den Helder Suns met 78-53 te sterk voor Jolly Jumpers. De finale wordt zaterdagavond om 20.00 uur gespeeld in sporthal Cleijn Duin.

Sportiff Grasshoppers - Startportaal Binnenland 83-64

In de eerste halve finale van de Final Four heeft Binnenland de beste start, resulterend in een kleine 15-18 voorsprong aan het einde van het eerste kwart. Maar eenmaal op stoom werkt Grasshoppers de achterstand snel weg in het tweede kwart (19-5), resulterend in een 34-23 score bij rust in het voordeel van de Katwijkse formatie. Ook in het derde kwart is Grasshoppers de betere ploeg. Het verschil groeit naar 19 punten aan het einde van het kwart (61-42) en Binnenland is niet meer bij machte om het spreekwoordelijke tij te keren. Het team van coach Rick Driessen wint met 83-64 en mag zich de eerste finalist noemen. Opvallend cijfers: het geliefde snelle spel levert Grasshoppers 18 punten uit de fastbreak op, uit de 18 turnovers van Binnenland maken de basketbalsters uit Katwijk liefst 28 punten en de bank draagt 36 punten bij. Fleur Kuijt is met 16 punten topscorer bij Grasshoppers, Marlou de Kleijn maakt er 27 voor Binnenland.

Jolly Jumpers - Den Helder Suns 53-78

De tweede halve finale begint stroef. Na vijf minuten is het pas 2-4 en heeft Den Helder al vijf persoonlijke fouten. Maar als bekerhouder beter in de wedstrijd komt, loopt het verschil snel op en bij 7-23 vroeg in het tweede kwart begint Jolly Jumpers al te wankelen. Twee rake driepunters vlak voor rust bieden de ploeg uit Tubbergen halverwege nog een laatste strohalm, maar in het derde kwart (16-27) maakt Den Helder aan alle illusies van Jolly Jumpers een einde. Weliswaar krijgt de ploeg van Chris Stomp meer kansen dan in de eerste helft, maar de ballen vallen niet en over de hele wedstrijd schiet Jolly Jumpers slechts 23,1 procent. Den Helder heerst zoals verwacht 'in the paint' (Kourtney Treffers en Janis Boonstra zijn samen god voor 31 punten en 17 rebounds). Topscorer aan Helderse zijde is Kiki Fleuren met 22 punten, 9 rebounds en 8 assists. Bij Jolly Jumpers maakt Iris Zwart (12) de meeste punten.

Behalve de finale bij de vrouwen staan er zaterdag nog twee finales in Katwijk op het programma:

14.30 uur: finale VU20/VU18: Basketbal Academie Limburg VU18 – Sportiff Grasshoppers VU20
17:00 uur: finale rolstoel: Rotterdam Basketbal – Sunrise Medical Braves
20.00 uur: finale vrouwen: Sportiff Grasshoppers - Den Helder Suns

Alleen voor de wedstrijd van de vrouwen moet je een kaartje kopen. Dat kan online voor vijf euro per stuk.