!
29 oktober 2022

Sportiff Grasshoppers houdt ongeslagen status vast in Women's Basketball League

Door Ronald van Dam

Sportiff Grasshoppers blijft maar winnen in de Women's Basketball League. De club uit Katwijk is na zes duels nog ongeslagen. Afgelopen zaterdag moest in sporthal Cleijn Duin LGITS.NL Martini Sparks er met 78-39 aan geloven. Van de achtervolgers won Den Helder Suns de onderlinge strijd met Startportaal Binnenland door in Barendrecht met 66-71 te zegevieren. Jolly Jumpers blijft het goed doen en won zaterdag voor de vierde keer dit seizoen. De club uit Tubbergen was in Weert met 35-74 veel te sterk voor nieuwkomer Basketbal Academie Limburg. Topkip Lions is nog steeds niet van de nul af. Zaterdag moest het in Landsmeer de zege met 76-86 aan Triple Threat laten.

Sportiff Grasshoppers - LGITS.NL Martini Sparks 78-39

Nadat de ploeg uit Haren de score had geopend, pakte Grasshoppers al snel een 8-2 voorsprong die naarmate de wedstrijd vorderde alleen maar groter werd. Bij rust leidde de thuisploeg al met 34-16 en een 11-0 run van Grasshoppers begin derde kwart deed de rest. Via 53-26 bij het ingaan van het laatste kwart werd Sparks uiteindelijk 'gedubbeld' en door de 78-39 zege behield de koploper uit Katwijk de ongeslagen status. Opvallend was dat alle speelsters van Grasshoppers scoorden en Mia Hordijk als kleinste op het veld de meeste rebounds (10) pakte.

Coach Renate Sluijs zag haar team wat stroef beginnen: “Maar halverwege het tweede kwart kwam er meer snelheid in het spel en kregen we meer ruimte in de aanval. Verdedigend werd er hard gewerkt, waardoor we Martini Sparks onder de 40 punten wisten te houden.” Minder tevreden was Sluijs over het vele balverlies. "Al met al toch een lekkere wedstrijd, waarin iedereen heeft kunnen spelen."

Topscorers Grasshoppers: Fleur Kuijt (foto) 15 punten en 6 assists; Deborah Vos 13 punten; Sonja Kuijt 13 punten.

Startportaal Binnenland - Den Helder Suns 66-71

Binnenland had na nederlaag in Bemmel wat goed te maken, maar trof in Den Helder Suns een team dat twee zeges in één weekend had geboekt. De thuisploeg begon beter, werkte aanvankelijk af tegen zestig procent en leidde daardoor na het eerste kwart met 22-15. Ook in het tweede kwart bleef Binnenland makkelijk scoren, terwijl Den Helder aanvallend en verdedigend maar door modderde. De ploeg van Mario Bennes kwam in het tweede kwart tot slechts twee veldscores en zeven rake vrije worpen, resulterend in een 46-27 achterstand bij rust.

De maximale voorsprong van Binnenland was 25 punten in de eerste helft, maar na rust leek het wel de omgekeerde wereld. Door nu wel goed te verdedigen en gecontroleerde aanvallen te spelen had Den Helder na vijf minuten de thuisploeg alweer in zicht: 46-40. Binnenland scoorde in het derde kwart maar zes punten en bij 52-51 na 30 minuten spelen was alles weer mogelijk. Bij 58-59 na vijf minuten spelen in het vierde kwart had Den Helder de eerste voorsprong te pakken en die werd daarna niet meer uit handen gegeven.

"Voor rust spelen we onze beste helft van het seizoen", vond Binnenland-coach Joost van Rangelrooij. "Veel vertrouwen, veel intensiteit, veel ball movement. Maar na rust starten we bijzonder slecht en maken we alleen een paar vrije worpen. We missen makkelijke ballen en dan slaat de twijfel toe. Het lukte niet meer om het momentum te keren met een zure nederlaag tot gevolg."

Topscorers Binnenland: Marlou de Kleijn 28 punten (8/13) en 10 rebounds; Janine Guijt 18 punten.
Topscorers Den Helder: Kiki Fleuren 20 punten, 5/11 driepunters en 12 rebounds; Kelsi Lidge 17 punten, 7 rebounds en 4 assists.

Basketbal Academie Limburg - Jolly Jumpers 35-74

Jolly Jumpers begon heel sterk aan het duel tegen de WBL-debutant. "We waren klaar om te spelen, stonden verdedigend goed en speelden agressief en snel basketball. Dat had effect, want na het eerste kwart stonden we al met 10-27 voor", zag assistent-coach Martijn Bos. De bezoeksters liepen in het tweede kwart steeds verder uit, leidden bij rust al met 33 punten verschil (14-47) en gaven BAL daarna geen kans meer om nog terug te komen in de wedstrijd. Bos: "Het was mooi om te zien hoe we die killer mentaliteit vast hielden en druk bleven zetten ondanks dat we al zo dik voor stonden bij rust."

"Het was geen goede wedstrijd van ons", oordeelde BAL-coach Jorrick Creyghton. "Door blessures zijn we minder diep, waardoor we vandaag twee U17-meiden mee lieten doen. Daar was ik wel tevreden over, maar we hadden als team moeite om de basket te vinden, aanvallend goede opties te creëren en verdedigend de afspraken na te komen. En Jolly Jumpers is dit jaar gewoon echt goed, wij hadden daar vandaag geen antwoord op."

Topscorer BAL: Sydney Clayton 9 punten en 8 rebounds.
Topscorers Jolly Jumpers: Anke Rikhof 16 punten (7/10); Iris Zwart 13 punten en 9 rebounds.