!
22 3x3 WT Debrecen Slagter op de lijn.jfif
29 augustus 2022

Team Asterdam stijgt met stip na derde plek bij World Tour Masters in Debrecen

Door Ronald van Dam

Team Amsterdam heeft bij de World Tour Masters in Debrecen beslag gelegd op de derde plaats en daarmee belangrijke rankingpunten gepakt om zich te kunnen plaatsen voor de World Tour Final in Abu Dhabi op 9 en 10 december. Met de 70 punten die ze veroverden in Hongarije en de twee vierde plaatsen in Utsunomiya en Lausanne zijn de Nederlandse 3x3 basketballers met stip gestegen naar de vierde plek op de ranglijst.

In hetzelfde Debreden was er voor de Orange Lions een verdienstelijke zesde plek weggelegd bij de FIBA 3x3 U18 World Cup 2022. Bij de Women's Series in het Franse Eaubonne kwam Nederland U24 niet verder dan de tiende plaats.

World Tour Masters in Debrecen

In de groepsfase rekenden Dimeo van der Horst, Maksim Kovacevic, Arvin Slagter (grote foto) en Julian Jaring op vrijdag gedecideerd af met hun tegenstanders. Eerst was Team Amsterdam met 21-9 veel te sterk voor de lokale favoriet Debrecen in een duel waarin de Nederlandse 3x3 basketballers 8 van de 16 tweepuntspogingen verzilverden en Van der Horst topscorer was met 8 punten. Daarna moest het Zwitserse Lausanne er met 21-14 aan geloven. In mum van tijd stond Team Amsterdam door 3 punten van Kovacevic (topscorer met 7 punten) en 4 van Jaring met 7-0 voor en kwam daarna nooit meer echt in de problemen. Lausanne knokte zich nog even terug naar 13-9, waarna Van der Horst met een tweepunter aan alle twijfels een einde maakte.

Ook in de kwartfinale op zaterdag boekte Team Amsterdam een overtuigende overwinning door het Zwitserse Fribourg met 21-13 te verslaan. Bij 16-12 voor en nog 1:58 te gaan gooide Kovacevic (weer topscorer met 7 punten) de wedstrijd in het slot. De halve finale tegen Antwerpen werd een spannende aangelegenheid. Bij 13-13 liepen de Belgen via twee vrije worpen van Nick Selis en een score van Bryan de Valck uit naar 16-13. Kovacevic zorgde nog voor 16-14, waarna latere toernooiwinnaar Antwerpen in de laatste minuut de score opvoerde naar 19-14. Van der Horst was met 6 punten topscorer aan de zijde van Team Amsterdam. De Nederlandse mannen gaan zich nu richten op de FIBA 3x3 Europe Cup van 9 t/m 11 september in Graz.

22 3x3 WK U18 USA NED Jaleesa Molina.jpg

FIBA 3x3 U18 World Cup in Debrecen

In Debrecen werd parallel aan de World Tour Masters ook de FIBA U18 3x3 World Cup afgewerkt, met deelname van de Nederlandse vrouwen. De Orange Lions bestonden uit Jaleesa Molina (foto hierboven), Mecx van Linge, Phoenix Stotijn en Iris Vennema. Het viertal deed eerder deze zomer al mee met de Orange Lions VU18 aan het EK in B-divisie in 5-5. Samen wonnen ze in Debrecen drie van de vier groepswedstrijden. Woensdag was Nederland veel te sterk voor Mexico (14-4) en Oezbekistan (22-7) en donderdag werd Hongarije met 16-11 geklopt. De nipte 16-18 nederlaag tegen Frankrijk op vrijdag zorgde ervoor dat de Orange Lions in groep B als tweede eindigden en afgelopen zaterdag in de kwartfinale tegenover Team USA stonden. Nederland verloor met 21-15 van de Amerikaanse vrouwen die voor de vierde maal op rij wereldkampioen werden. De zesde plek is de hoogste klassering voor Nederland in acht deelnames. In 2016 werd de U18 vrouwen achtste.

Women's Series in Eaubonne

De Nederlandse U24 vrouwen, bestaande uit Kiki Fleuren, Julia Jorritsma, Yfke Hoek en Zoë Slagter, hadden de pech in een groep te zitten met Spanje dat in Aitana Cuevas een dominante speelster inside heeft. Daar hadden de Nederlandse 3x3 basketbalsters in het verleden al vaker geen antwoord op. Nu namen de Orange Lions na een rake tweepunter van Fleuren (topscorer met 6 punten) brutaal een 7-5 voorsprong, waarna Cuevas met 4 scores op rij orde op zaken stelde en Spanje de eerste wedstrijd in groep B alsnog eenvoudig met 21-11 won. Cuevas scoorde 9 punten en was inside 7 op 9. Dus moest het tweede groepsduel tegen Düsseldorf ZOOS gewonnen worden. Maar na even met 1-0 voor te zijn gekomen, stond er op 2:10 van het einde een 8-15 achterstand op het bord. Nederland knokte zich nog bewonderenswaardig teug tot 16-17, maar een score van Aoi Kutsura en een tweepunter in de buzzer van Yuka Maeda bepaalden de eindstand op 16-20, waarmee het toernooi er voor het Nederlandse viertal al op zat. Aan de laatste Women's Series op 2 en 3 september in Montreal doen de Nederlandse A-vrouwen weer mee. Nederland heeft daar een plek bij de laatste vier nodig om zich te plaatsen voor de finale in Constanta.

Gerelateerde artikelen